第114页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
Ⅴ. 新素材 未来机器人在生活中的应用 (2025·重庆南岸区期末)完形填空
未来机器人能帮助我们做很多事情,但是在家里如果机器人像人类都能做很多事情,我们人类做什么呢?
In the future, robots might be everywhere. They could help us in many ____1____. Some think they will do ____2____ and difficult jobs like doing the housework day and day or in dangerous places. But will they ____3____ our lives better or bring more problems?
If we have robots at home, they might be able to ____4____ the house, do some shopping and look after the old people. This makes some people happy about that, ____5____ some people get worried about humans. They worry that robots may take humans’ ____6____ in the end.
Also, what if robots could ____7____ like humans? If so, maybe we will ____8____ be able to tell them from real people.
Do you think you will have your own robot one day? Maybe it will change ____9____ shape and size. It could be small like a watch or big like a car. But ____10____ is for sure, robots will change our lives in some way.
1. A. ways
B. times
C. steps
D. days
2. A. easy
B. great
C. interesting
D. boring
3. A. take
B. make
C. reach
D. improve
4. A. clean
B. build
C. sell
D. buy
5. A. so
B. and
C. but
D. or
6. A. advice
B. medicine
C. care
D. place
7. A. think
B. draw
C. walk
D. sing
8. A. finally
B. loudly
C. hardly
D. really
9. A. in
B. on
C. at
D. of
10. A. everything
B. one thing
C. nothing
D. anything
未来机器人能帮助我们做很多事情,但是在家里如果机器人像人类都能做很多事情,我们人类做什么呢?
In the future, robots might be everywhere. They could help us in many ____1____. Some think they will do ____2____ and difficult jobs like doing the housework day and day or in dangerous places. But will they ____3____ our lives better or bring more problems?
If we have robots at home, they might be able to ____4____ the house, do some shopping and look after the old people. This makes some people happy about that, ____5____ some people get worried about humans. They worry that robots may take humans’ ____6____ in the end.
Also, what if robots could ____7____ like humans? If so, maybe we will ____8____ be able to tell them from real people.
Do you think you will have your own robot one day? Maybe it will change ____9____ shape and size. It could be small like a watch or big like a car. But ____10____ is for sure, robots will change our lives in some way.
1. A. ways
B. times
C. steps
D. days
2. A. easy
B. great
C. interesting
D. boring
3. A. take
B. make
C. reach
D. improve
4. A. clean
B. build
C. sell
D. buy
5. A. so
B. and
C. but
D. or
6. A. advice
B. medicine
C. care
D. place
7. A. think
B. draw
C. walk
D. sing
8. A. finally
B. loudly
C. hardly
D. really
9. A. in
B. on
C. at
D. of
10. A. everything
B. one thing
C. nothing
D. anything
答案:
1.A [解析]考查名词辨析。句意:它们可以在很多方面帮助我们。way 方面;time 次数;step 步骤;day 天。根据"in many"和下文内容可知,机器人可以在很多方面帮助人类。故选 A。 2. D [解析]考查形容词辨析。句意:有些人认为它们会做无聊和困难的工作,像日复一日地做家务或在危险的地方。easy 容易的;great 伟大的;interesting 有趣的;boring 无聊的。根据"doing the housework day and day"可知,机器人可以日复一日地做家务。故选 D。 3.B [解析]考查动词辨析。句意:但是它们会让我们的生活更美好还是带来更多的问题? take 拿;make 使;reach 到达;improve 提高。make sb /sth adj. 意为"使某人/某物……"。故选 B。 4.A [解析]考查动词辨析。句意:如果我们家里有机器人,它们可能能够打扫房子、购物和照顾老人。clean 打扫;build 建造;sell 销售;buy 买。根据"the house"可知,此处指机器人打扫房子。故选 A。 5.C [解析]考查连词辨析。句意:这让一些人对此感到高兴,但也有一些人担心人类。so 因此;and 和;but 但是;or 或者。"This makes some people happy about that"与"some people get worried about humans"之间为转折关系。故选 C。 6.D [解析]考查名词辨析。句意:他们担心机器人最终会取代人类的位置。advice 建议;medicine 药物;care 照顾;place 位置。take one's place 意为"取代某人的位置"。故选 D。 7.A [解析]考查动词辨析。句意:此外,如果机器人能像人类一样思考会怎么样? think 思考;draw 画画;walk 步行;sing 唱歌。根据语境可知,此处指机器人像人类一样思考。故选 A。 8.C [解析]考查副词辨析。句意:如果是这样的话,也许我们几乎不能把他们和真人区分开来。finally 最终;loudly 大声地;hardly 几乎不;really 真正地。根据语境并结合常识可知,如果机器人能够像人一样思考,我们很难区分机器人和人类。故选 C。 9.A [解析]考查介词辨析。句意:也许它会改变形状和大小。in 在……里面;on 在……上面;at 在某时刻;of……的。根据"shape and size"可知,此处用介词 in,表示机器人在形状和大小方面的改变。故选 A。 10. B [解析]考查代词辨析。句意:但有一件事是肯定的,机器人将以某种方式改变我们的生活。everything 每件事;one thing 一件事;nothing 没有事情;anything 任何事。根据语境可知,此处指"robots will change our lives in some way"这一件事是肯定的,应用 one thing。故选 B。
Ⅵ. (2025·湖北武汉洪山区期末)阅读理解
未来的城市生活是什么样呢?让我们设想一下!
①In the future cities, will we have smart buildings and flying cars? Or robots that will do our housework? What about schools? Will we still travel to school or will we study online at home?
②Maybe... or maybe not, but what we do know is that in the future, cities are going to have more and more people living in them. More than half of the world’s people already live in cities, and by 2050, cities will become home to about 6.5 billion people. That’s a lot of people and very little space! More people means that we’re going to have more pollution, traffic and noise. It also means that we’ll need more homes, schools, hospitals and jobs. We’ll need more resources, like water and trees, and more ways to grow food too. Oh, and more parks to play in!
③Many cities are already planning for the future. For example, Bristol is a cycling city in England. You can ride bikes on the cycle road. In Singapore, people are looking “up” to grow food! To save land (土地), they grow vegetables in lots of layers (层) in special tall buildings, called “vertical farms”. In Amsterdam in North Europe, there are “floating (漂浮) houses” built on water instead of on land!
1. Why does the writer ask the questions in the first paragraph?
A. To predict what cities will be like.
B. To describe the old cities.
C. To introduce new ways of life.
D. To show the importance of cities.
2. What is the second paragraph mainly about?
A. Problems in future cities.
B. Plans about building future cities.
C. Ways of feeding people in future cities.
D. Advice on managing (管理) future cities.
3. What does the underlined word “resources” mean in Chinese?
A. 经历
B. 效率
C. 信息
D. 资源
4. What do “vertical farms” and “floating houses” have in common?
A. They are easy-made.
B. They are good-looking.
C. They are land-saving.
D. They are water-covered.
5. 中考新考法 推断文章出处 In which part of a magazine may the passage appear?
A. Culture corner (角).
B. Future life.
C. Art world.
D. Science study.
未来的城市生活是什么样呢?让我们设想一下!
①In the future cities, will we have smart buildings and flying cars? Or robots that will do our housework? What about schools? Will we still travel to school or will we study online at home?
②Maybe... or maybe not, but what we do know is that in the future, cities are going to have more and more people living in them. More than half of the world’s people already live in cities, and by 2050, cities will become home to about 6.5 billion people. That’s a lot of people and very little space! More people means that we’re going to have more pollution, traffic and noise. It also means that we’ll need more homes, schools, hospitals and jobs. We’ll need more resources, like water and trees, and more ways to grow food too. Oh, and more parks to play in!
③Many cities are already planning for the future. For example, Bristol is a cycling city in England. You can ride bikes on the cycle road. In Singapore, people are looking “up” to grow food! To save land (土地), they grow vegetables in lots of layers (层) in special tall buildings, called “vertical farms”. In Amsterdam in North Europe, there are “floating (漂浮) houses” built on water instead of on land!
1. Why does the writer ask the questions in the first paragraph?
A. To predict what cities will be like.
B. To describe the old cities.
C. To introduce new ways of life.
D. To show the importance of cities.
2. What is the second paragraph mainly about?
A. Problems in future cities.
B. Plans about building future cities.
C. Ways of feeding people in future cities.
D. Advice on managing (管理) future cities.
3. What does the underlined word “resources” mean in Chinese?
A. 经历
B. 效率
C. 信息
D. 资源
4. What do “vertical farms” and “floating houses” have in common?
A. They are easy-made.
B. They are good-looking.
C. They are land-saving.
D. They are water-covered.
5. 中考新考法 推断文章出处 In which part of a magazine may the passage appear?
A. Culture corner (角).
B. Future life.
C. Art world.
D. Science study.
答案:
1.A [解析]推理判断题。根据第一段提出的一系列问题并结合下文内容可知,第一段的问题是为了预测未来的城市。故选 A。 2.A [解析]段落大意题。分析第二段内容可知,本段主要介绍未来城市会出现的问题。故选 A。 3.D [解析]词义猜测题。根据"like water and trees, and more ways to grow food too"可知,"resources"指的是像水、树、食物这类事物,这些都是"资源"。故选 D。 4.C [解析]推理判断题。根据"In Singapore, people are looking 'up' to grow food! To save land(土地), they grow vegetables in lots of layers(层) in special tall buildings, called 'vertical farms'. In Amsterdam in North Europe, there are 'floating(漂浮) houses' built on water instead of on land!"可知,为了节省土地,新加坡的人们在被称为"垂直农场"的高层建筑中种植蔬菜。在北欧的阿姆斯特丹,有建在水上而不是陆地上的"浮动房屋"。由此可知,二者的共同之处是为了节省土地。故选 C。 5.B [解析]推理判断题。本文设想了未来的城市生活。因此可以在杂志的"未来生活"部分看到。故选 B。
查看更多完整答案,请扫码查看