第111页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
Ⅵ.新素材新型AI模型DeepSeek-R1 (2025·湖南长沙南雅中学调研)阅读理解
中国科技公司DeepSeek研发的新型AI模型DeepSeek-R1目前受到了全球程序员的欢迎。
On January 20, 2025, a Chinese tech company named DeepSeek made a new AI called DeepSeek-R1. This smart programme can solve maths problems, write code, and answer questions like top models such as OpenAI's GPT-4o, but it costs much less to build. The team spent only 5.58 million (1/70 of OpenAI's cost) and used 2,048 computer chips (芯片) for two months. This shows that good ideas can beat big money.
DeepSeek-R1 learns by trying many times and getting better, like how students practise maths. Other AIs need lots of prepared examples, but R1 improves by itself. For example, in a global maths test, it got 79.8% right, a little higher than OpenAI's model. A simple version (版本) of R1 can even run on low-cost (低成本的) computers, helping schools and small companies.
DeepSeek-R1 is free to use and change. On its first day online, over 19,000 programmers worldwide started projects to study it. A German scientist said experiments with R1 cost 10 instead of 300 with other AIs. Even Meta (a famous US tech company) top scientist said, "This kind of free AI could change the world."
US tech companies are worried. Meta plans to spend 65 billion more on AI research. Experts say China is catching up fast. A report in Nature magazine called R1 a "big step forward", proving that smart ideas beat (打败) expensive tools.
As a DeepSeek engineer said, "We want AI to be a friend, not something only rich people can use." With R1, China shows the world that great things come from new ideas and hard work, not just money.
1. How much did the team spend in building DeepSeek-R1?
A. 5.58 million.
B. 65 billion.
C. 10 million.
2. What can the simple version of R1 do?
A. It can only solve maths problems.
B. It can work on low-cost computers.
C. It can be bad for small companies.
3. Why is DeepSeek-R1 called a "big step forward"?
A. It uses the most expensive tools.
B. It shows smart ideas can beat expensive tools.
C. It was created by US scientists.
4. 中考新考法推断写作意图 What is the main purpose of the article?
A. To compare Chinese and American AI technologies.
B. To explain how computer chips work.
C. To introduce a low-cost AI model from China.
中国科技公司DeepSeek研发的新型AI模型DeepSeek-R1目前受到了全球程序员的欢迎。
On January 20, 2025, a Chinese tech company named DeepSeek made a new AI called DeepSeek-R1. This smart programme can solve maths problems, write code, and answer questions like top models such as OpenAI's GPT-4o, but it costs much less to build. The team spent only 5.58 million (1/70 of OpenAI's cost) and used 2,048 computer chips (芯片) for two months. This shows that good ideas can beat big money.
DeepSeek-R1 learns by trying many times and getting better, like how students practise maths. Other AIs need lots of prepared examples, but R1 improves by itself. For example, in a global maths test, it got 79.8% right, a little higher than OpenAI's model. A simple version (版本) of R1 can even run on low-cost (低成本的) computers, helping schools and small companies.
DeepSeek-R1 is free to use and change. On its first day online, over 19,000 programmers worldwide started projects to study it. A German scientist said experiments with R1 cost 10 instead of 300 with other AIs. Even Meta (a famous US tech company) top scientist said, "This kind of free AI could change the world."
US tech companies are worried. Meta plans to spend 65 billion more on AI research. Experts say China is catching up fast. A report in Nature magazine called R1 a "big step forward", proving that smart ideas beat (打败) expensive tools.
As a DeepSeek engineer said, "We want AI to be a friend, not something only rich people can use." With R1, China shows the world that great things come from new ideas and hard work, not just money.
1. How much did the team spend in building DeepSeek-R1?
A. 5.58 million.
B. 65 billion.
C. 10 million.
2. What can the simple version of R1 do?
A. It can only solve maths problems.
B. It can work on low-cost computers.
C. It can be bad for small companies.
3. Why is DeepSeek-R1 called a "big step forward"?
A. It uses the most expensive tools.
B. It shows smart ideas can beat expensive tools.
C. It was created by US scientists.
4. 中考新考法推断写作意图 What is the main purpose of the article?
A. To compare Chinese and American AI technologies.
B. To explain how computer chips work.
C. To introduce a low-cost AI model from China.
答案:
1. A [解析]细节理解题。根据第一段中的$“The team spent only 5.58 million (\frac{1}{70} of OpenAI's cost) and used 2,048 computer chips($芯片)for two months.”可知,团队研发 DeepSeek-R1 花费 558 万美元。故选 A。 2. B [解析]细节理解题。根据第二段中的“A simple version(版本)of R1 can even run on low-cost(低成本的)computers,helping schools and small companies.”可知,一个简单版本的 R1 甚至可以在低成本的电脑上运行,帮助学校和小公司。故选 B。 3. B [解析]细节理解题。根据第四段中的“A report in Nature magazine called R1‘a big step forward’,proving that smart ideas beat(打败)expensive tools.”可知,《自然》杂志的一篇报道称 R1 是“向前迈出的一大步”,这证明了聪明的想法胜过昂贵的工具。故选 B。 4. C [解析]主旨大意题。全文围绕中国研发的低成本 AI 模型 DeepSeek-R1 展开,介绍其性能、成本优势和开源特性,因此选项 C“介绍一款来自中国的低成本人工智能模型。”正确。故选 C。
查看更多完整答案,请扫码查看