第85页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
围棋在德国
Go, known in China as weiqi, is a board game for two players. To win, one player must use black or white playing pieces, called stones, to surround more areas.
The game was invented in China more than 2,000 years ago. It is one of the four traditional Chinese fine arts, along with playing the guqin, calligraphy and painting, so it has a large numbers of fans in China. Now it is also popular in other parts of the world.
In Germany, the Berlin Go Association (柏林围棋协会) has worked together with the China Cultural Center to host the China Cup, which attracts about 50 to 100 players each year. As the cooperation (合作) between China and Germany deepens, many Go training courses are offered, and sometimes top players from China are invited to give talks to German Go lovers.
Andreas Urban, the chairman (主席) of the Berlin Go Association, found a book on Go. "I tried to understand the rules, but I couldn't," said Urban. Schreiber,the vice chairman (副主席), was introduced to the game 16 years ago by a classmate. "The first time I played Go, I even couldn't understand the rules," he said. But both of them found the game more and more interesting after practicing. "I advise children to learn Go. They can learn that there is always someone stronger and it's OK to lose. They can also learn how to improve from their mistakes and say tomorrow will be better than today," said Schreiber.
To the experienced players, Go can be very addictive (上瘾的), as it is not just for fun, but also has a deeper cultural ground. When two players meet on the Go board, they follow the same rules, but may carry completely different methods. One of the best ways to improve is to play against someone who's stronger, and at the same time, from different cultural backgrounds. This kind of cross-cultural communication helps the development of Go.
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. Tom began to play basketball when he was four and he is a famous basketball
2. His uncle often goes to work by bus, but
3. Mr. Wu teaches us English and he always makes his class
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余) near own part
1. Harry's father
2. The programme was about customs in different
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. I watched the kids closely as they
2. The Internet has become
(四)仿写句子
1. To win, one player must use black or white playing pieces, called stones, to surround more areas. (动词不定式短语作目的状语)
仿写:为了保持健康,我每天在公园散步一个小时。
2. The first time I played Go, I even couldn't understand the rules... (表示时间的名词短语充当连词,引导时间状语从句)
仿写:我一坐在电视机前,妈妈就过来了。
二、阅读短文,根据短文内容选择正确答案
(
A. Tired. B. Sad. C. Bored. D. Confused.
(
A. It is popular in many parts of the world.
B. It is exciting to win someone stronger than you.
C. You can learn to accept failure by learning Go.
D. You can make friends with professional players.
(
A. playing with other stronger players B. following the same rules to play Go
C. carrying different methods when people are playing Go
D. playing with someone from a different cultural background
三、根据短文内容,结合自己的理解,回答下面问题
新考法·开放题 Have you played or seen others play weiqi? What do you think of the board game?
Go, known in China as weiqi, is a board game for two players. To win, one player must use black or white playing pieces, called stones, to surround more areas.
The game was invented in China more than 2,000 years ago. It is one of the four traditional Chinese fine arts, along with playing the guqin, calligraphy and painting, so it has a large numbers of fans in China. Now it is also popular in other parts of the world.
In Germany, the Berlin Go Association (柏林围棋协会) has worked together with the China Cultural Center to host the China Cup, which attracts about 50 to 100 players each year. As the cooperation (合作) between China and Germany deepens, many Go training courses are offered, and sometimes top players from China are invited to give talks to German Go lovers.
Andreas Urban, the chairman (主席) of the Berlin Go Association, found a book on Go. "I tried to understand the rules, but I couldn't," said Urban. Schreiber,the vice chairman (副主席), was introduced to the game 16 years ago by a classmate. "The first time I played Go, I even couldn't understand the rules," he said. But both of them found the game more and more interesting after practicing. "I advise children to learn Go. They can learn that there is always someone stronger and it's OK to lose. They can also learn how to improve from their mistakes and say tomorrow will be better than today," said Schreiber.
To the experienced players, Go can be very addictive (上瘾的), as it is not just for fun, but also has a deeper cultural ground. When two players meet on the Go board, they follow the same rules, but may carry completely different methods. One of the best ways to improve is to play against someone who's stronger, and at the same time, from different cultural backgrounds. This kind of cross-cultural communication helps the development of Go.
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. Tom began to play basketball when he was four and he is a famous basketball
player
now.2. His uncle often goes to work by bus, but
sometimes
he goes by underground.3. Mr. Wu teaches us English and he always makes his class
interesting
and lively.(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余) near own part
1. Harry's father
owns
a toy company in that city. 2. The programme was about customs in different
parts
of the country. (三)根据所给汉语,完成下列句子
1. I watched the kids closely as they
worked together with
(与……合作) each other in the game.2. The Internet has become
more and more
(越来越) important in today's world.(四)仿写句子
1. To win, one player must use black or white playing pieces, called stones, to surround more areas. (动词不定式短语作目的状语)
仿写:为了保持健康,我每天在公园散步一个小时。
To keep fit, I go for a walk in the park for an hour every day.
2. The first time I played Go, I even couldn't understand the rules... (表示时间的名词短语充当连词,引导时间状语从句)
仿写:我一坐在电视机前,妈妈就过来了。
The moment I sat down in front of the TV, my mom came over.
二、阅读短文,根据短文内容选择正确答案
(
D
)1. How did Schreiber probably feel after playing Go for the first time?A. Tired. B. Sad. C. Bored. D. Confused.
(
C
)2. Why does Schreiber suggest children should learn Go according to Paragraph 4?A. It is popular in many parts of the world.
B. It is exciting to win someone stronger than you.
C. You can learn to accept failure by learning Go.
D. You can make friends with professional players.
(
D
)3. The underlined phrase "cross-cultural communication" probably means "______".A. playing with other stronger players B. following the same rules to play Go
C. carrying different methods when people are playing Go
D. playing with someone from a different cultural background
三、根据短文内容,结合自己的理解,回答下面问题
新考法·开放题 Have you played or seen others play weiqi? What do you think of the board game?
Yes, I have seen others play weiqi. I think it’s a game full of culture and wisdom, requiring great skill and patience.
答案:
一、(一)1. player 2. sometimes 3. interesting
(二)1. owns 2. parts
(三)1. worked together with 2. more and more
(四)1. To keep fit, I go for a walk in the park for an hour every day.
2. The moment I sat down in front of the TV, my mom came over.
二、【主旨大意】本文主要介绍了围棋的起源、发展以及中德围棋交流的情况,并指出了下围棋的好处。
1. D【点拨】细节理解题。根据第四段中“The first time I played Go, I even couldn’t understand the rules”可知,是“困惑的”。故选 D。
2. C【点拨】细节理解题。根据第四段中“They can learn that there is always...tomorrow will be better than today”可知,建议孩子们学习围棋,是因为通过学习围棋他们能够学会勇敢地接受失败。故选 C。
3. D【点拨】词义猜测题。根据“One of the best ways to improve...different cultural backgrounds.”可知,cross-cultural communication 是“跨文化交流”的意思。故选 D。
三、Yes, I have seen others play weiqi. I think it’s a game full of culture and wisdom, requiring great skill and patience.(开放题,答案合理即可)
(二)1. owns 2. parts
(三)1. worked together with 2. more and more
(四)1. To keep fit, I go for a walk in the park for an hour every day.
2. The moment I sat down in front of the TV, my mom came over.
二、【主旨大意】本文主要介绍了围棋的起源、发展以及中德围棋交流的情况,并指出了下围棋的好处。
1. D【点拨】细节理解题。根据第四段中“The first time I played Go, I even couldn’t understand the rules”可知,是“困惑的”。故选 D。
2. C【点拨】细节理解题。根据第四段中“They can learn that there is always...tomorrow will be better than today”可知,建议孩子们学习围棋,是因为通过学习围棋他们能够学会勇敢地接受失败。故选 C。
3. D【点拨】词义猜测题。根据“One of the best ways to improve...different cultural backgrounds.”可知,cross-cultural communication 是“跨文化交流”的意思。故选 D。
三、Yes, I have seen others play weiqi. I think it’s a game full of culture and wisdom, requiring great skill and patience.(开放题,答案合理即可)
查看更多完整答案,请扫码查看