第54页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
红火蚁蔓延带来的威胁
Australia's ecosystems are in danger because of the invasion (入侵) of the red fire ant, which is considered one of the most harmful invasive species in the world.
The small ant is native to South America, but has spread to many countries in the world, causing huge harm to agriculture and ecosystems. It not only destroys crops and farms but also kills large numbers of native insects, and other animals. The ant's painful sting (蜇伤) can cause serious allergies (过敏) in humans, which might even lead to death. The Minister for Agriculture calls these ants "super pests (害虫)" because they do great harm to society, the economy, and the environment.
Red fire ants were first found in Australia in 2001. They have largely been contained within the state of Queensland since then. However, Australia's Invasive Species Council (ISC) says the ants are spreading across the country because of floodwaters. They are holding onto each other to form "rafts(木筏)" on the water. The ISC said, "Red fire ants are more active before or after rainfall and can form large floating rafts, which move with the flow of the water to find places to stand in new areas." It warned that the red fire ants would reach "every corner of Australia" if the current (目前的) outbreak was not under control.
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. "Don't read in the sun. It's
2. Education is important to a country's
3.
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余)
cause challenge form1. Water goes up into the sky and
2. Eating too much sugar can
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. The beautiful sights attract
2. They
(四)仿写句子
It not only destroys crops and farms but also kills large numbers of native insects, and other animals. (not only...but also...)
仿写:茶不仅对我们的健康有益,而且是许多文化的一个重要组成部分。
二、阅读短文,根据短文内容选择正确答案
(
A. 侵入的
B. 土著的
C. 骄傲的
D. 养殖的
(
① They can destroy crops and farms. ② They can kill native insects and other animals.
③ Their bites can cause allergies and even death in humans.
④ They can pollute the air around them.
A. ①②③
B. ②③④
C. ①③④
D. ①②④
(
A. By boat.
B. By water.
C. By air.
D. By wind.
(
A. To explain why red fire ants are good at hugging each other.
B. To study why red fire ants can form "rafts" on the water.
C. To tell us red fire ants spread very quickly through floodwaters.
D. To show the harm of red fire ants to the environment.
Australia's ecosystems are in danger because of the invasion (入侵) of the red fire ant, which is considered one of the most harmful invasive species in the world.
The small ant is native to South America, but has spread to many countries in the world, causing huge harm to agriculture and ecosystems. It not only destroys crops and farms but also kills large numbers of native insects, and other animals. The ant's painful sting (蜇伤) can cause serious allergies (过敏) in humans, which might even lead to death. The Minister for Agriculture calls these ants "super pests (害虫)" because they do great harm to society, the economy, and the environment.
Red fire ants were first found in Australia in 2001. They have largely been contained within the state of Queensland since then. However, Australia's Invasive Species Council (ISC) says the ants are spreading across the country because of floodwaters. They are holding onto each other to form "rafts(木筏)" on the water. The ISC said, "Red fire ants are more active before or after rainfall and can form large floating rafts, which move with the flow of the water to find places to stand in new areas." It warned that the red fire ants would reach "every corner of Australia" if the current (目前的) outbreak was not under control.
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. "Don't read in the sun. It's
harmful
to your eyes," the mother said to her son.2. Education is important to a country's
economic
development.3.
Painful
experiences help people grow stronger in mind.(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余)
cause challenge form1. Water goes up into the sky and
forms
clouds on sunny days. 2. Eating too much sugar can
cause
health problems. (三)根据所给汉语,完成下列句子
1. The beautiful sights attract
large numbers of
visitors to Kunming every year.2. They
held onto each other
tightly to keep warm on the cold night.(四)仿写句子
It not only destroys crops and farms but also kills large numbers of native insects, and other animals. (not only...but also...)
仿写:茶不仅对我们的健康有益,而且是许多文化的一个重要组成部分。
Tea is not only good for our health, but also a key part of many cultures.
二、阅读短文,根据短文内容选择正确答案
(
A
)1. What's the meaning of the underlined word "invasive" in Chinese?A. 侵入的
B. 土著的
C. 骄傲的
D. 养殖的
(
A
)2. What harm can red fire ants cause?① They can destroy crops and farms. ② They can kill native insects and other animals.
③ Their bites can cause allergies and even death in humans.
④ They can pollute the air around them.
A. ①②③
B. ②③④
C. ①③④
D. ①②④
(
B
)3. How do red fire ants spread to other areas in Australia?A. By boat.
B. By water.
C. By air.
D. By wind.
(
C
)4. Why does the writer mention the ISC's statement?A. To explain why red fire ants are good at hugging each other.
B. To study why red fire ants can form "rafts" on the water.
C. To tell us red fire ants spread very quickly through floodwaters.
D. To show the harm of red fire ants to the environment.
答案:
一、(一)1. harmful 2. economic 3. Painful
(二)1. forms 2. cause
(三)1. large numbers of 2. held onto each other
(四)Tea is not only good for our health, but also a key part of many cultures.
二、【主旨大意】本文介绍了红火蚁原分布于南美洲,现已蔓延至许多个国家。由于洪水泛滥,这种蚂蚁正在向整个澳大利亚蔓延,对社会、经济和环境构成严重威胁。
1. A【点拨】词义猜测题。由第一段可知,这种蚂蚁原产于南美洲,所以对于其他地方来说,红火蚁是入侵物种,故画线单词的意思是“侵入的”。故选A。
2. A【点拨】细节理解题。由第二段可知,红火蚁会破坏庄稼和农场,会杀死大量的本土昆虫和其他动物。被这种蚂蚁蜇伤的刺痛处会导致严重的过敏,甚至可能导致死亡。故①②③所述与此相符。文中并未提到红火蚁会污染空气,故④不正确。故选A。
3. B【点拨】细节理解题。由第三段第三句可知,红火蚁通过洪水蔓延到澳大利亚的其他地区。故选B。
4. C【点拨】写作意图题。文中提到的声明的意思是“红火蚁在降雨前后更活跃,它们可以形成大型浮筏,随着水流移动,在新的地区建立立足”。由此可知,红火蚁通过洪水迅速蔓延。故选C。
(二)1. forms 2. cause
(三)1. large numbers of 2. held onto each other
(四)Tea is not only good for our health, but also a key part of many cultures.
二、【主旨大意】本文介绍了红火蚁原分布于南美洲,现已蔓延至许多个国家。由于洪水泛滥,这种蚂蚁正在向整个澳大利亚蔓延,对社会、经济和环境构成严重威胁。
1. A【点拨】词义猜测题。由第一段可知,这种蚂蚁原产于南美洲,所以对于其他地方来说,红火蚁是入侵物种,故画线单词的意思是“侵入的”。故选A。
2. A【点拨】细节理解题。由第二段可知,红火蚁会破坏庄稼和农场,会杀死大量的本土昆虫和其他动物。被这种蚂蚁蜇伤的刺痛处会导致严重的过敏,甚至可能导致死亡。故①②③所述与此相符。文中并未提到红火蚁会污染空气,故④不正确。故选A。
3. B【点拨】细节理解题。由第三段第三句可知,红火蚁通过洪水蔓延到澳大利亚的其他地区。故选B。
4. C【点拨】写作意图题。文中提到的声明的意思是“红火蚁在降雨前后更活跃,它们可以形成大型浮筏,随着水流移动,在新的地区建立立足”。由此可知,红火蚁通过洪水迅速蔓延。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看