第33页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
三、阅读理解 主题:人与社会——交往 学科素养:学习能力 词数:约210 建议用时:5分钟
① Alice and Emily are good friends who have many things in common, but they also have some differences.
② Both of them love sports, but Alice is more athletic than Emily. She runs faster and jumps higher. Emily, on the other hand, is more interested in team sports like basketball and volleyball, while Alice prefers individual* sports like running and swimming.
③ For hobbies, they both enjoy reading, but they have different tastes. Alice likes reading science fiction books, which are more imaginative and exciting. Emily prefers reading historical novels, as she thinks they are more educational and interesting. They often exchange books with each other, which helps them understand each other's interests better.
④ When it comes to school, they are both good students. Emily is better at math and science, while Alice excels in literature and art. Emily spends more time on her homework, while Alice finishes her work more quickly. However, they both believe that learning is important and always encourage each other to study hard.
⑤ Although they have some differences, Alice and Emily are always there for each other. They think that their differences make their friendship more interesting and colorful.
*Individual means relating to one person or thing, rather than to a large group.
(
① They both love sports but have different preferences in sports.
② They both like reading and have the same taste in books.
③ They are both good students but have different academic strengths.
④ They don't like each other's differences.
A. ①② B. ①③ C. ②④ D. ③④
(
A. They think their differences make their friendship boring.
B. They believe their differences make their friendship more interesting.
C. They try to change each other's interests.
D. They avoid talking about their differences.
(
A. She finishes her homework quickly.
B. She is better at literature than Alice.
C. She spends more time on her homework than Alice.
D. She dislikes reading historical novels.
(

① Alice and Emily are good friends who have many things in common, but they also have some differences.
② Both of them love sports, but Alice is more athletic than Emily. She runs faster and jumps higher. Emily, on the other hand, is more interested in team sports like basketball and volleyball, while Alice prefers individual* sports like running and swimming.
③ For hobbies, they both enjoy reading, but they have different tastes. Alice likes reading science fiction books, which are more imaginative and exciting. Emily prefers reading historical novels, as she thinks they are more educational and interesting. They often exchange books with each other, which helps them understand each other's interests better.
④ When it comes to school, they are both good students. Emily is better at math and science, while Alice excels in literature and art. Emily spends more time on her homework, while Alice finishes her work more quickly. However, they both believe that learning is important and always encourage each other to study hard.
⑤ Although they have some differences, Alice and Emily are always there for each other. They think that their differences make their friendship more interesting and colorful.
*Individual means relating to one person or thing, rather than to a large group.
(
B
) 16. 新考法·信息组合 Which of the following is true about Alice and Emily?① They both love sports but have different preferences in sports.
② They both like reading and have the same taste in books.
③ They are both good students but have different academic strengths.
④ They don't like each other's differences.
A. ①② B. ①③ C. ②④ D. ③④
(
B
) 17. How do Alice and Emily feel about their differences?A. They think their differences make their friendship boring.
B. They believe their differences make their friendship more interesting.
C. They try to change each other's interests.
D. They avoid talking about their differences.
(
C
) 18. What can we infer about Emily from the passage?A. She finishes her homework quickly.
B. She is better at literature than Alice.
C. She spends more time on her homework than Alice.
D. She dislikes reading historical novels.
(
C
) 19. 新考法·篇章结构 What's the structure of the passage?
答案:
16. B【点拨】信息组合题。根据第②段可知,她们都喜欢运动,但是有不同的偏好(①正确)。根据第③段可知,她们都喜欢阅读,但阅读兴趣不同(②错误)。根据第④段可知,她们都是好学生,但在学科优势上不同(③正确)。根据第⑤段可知,她们认为差异让友谊更有趣,而不是不喜欢彼此的差异(④错误)。故选 B。
17. B【点拨】细节理解题。根据“Although they have some differences, Alice and Emily are always there for each other. They think that their differences make their friendship more interesting and colorful.”可知她们认为差异让友谊更有趣、更丰富多彩。故选 B。
18. C【点拨】推理判断题。根据第④段中提到的“Emily spends more time on her homework, while Alice finishes her work more quickly.”可知 Emily 在作业上花费的时间比 Alice 多。故选 C。
19. C【点拨】篇章结构题。文章第①段总述 Alice 和 Emily 的相似与不同;第②段到第④段分别从运动、爱好和学习三个方面具体展开;第⑤段总结她们对差异的看法。因此,文章是“总—分—总”结构。故选 C。
17. B【点拨】细节理解题。根据“Although they have some differences, Alice and Emily are always there for each other. They think that their differences make their friendship more interesting and colorful.”可知她们认为差异让友谊更有趣、更丰富多彩。故选 B。
18. C【点拨】推理判断题。根据第④段中提到的“Emily spends more time on her homework, while Alice finishes her work more quickly.”可知 Emily 在作业上花费的时间比 Alice 多。故选 C。
19. C【点拨】篇章结构题。文章第①段总述 Alice 和 Emily 的相似与不同;第②段到第④段分别从运动、爱好和学习三个方面具体展开;第⑤段总结她们对差异的看法。因此,文章是“总—分—总”结构。故选 C。
查看更多完整答案,请扫码查看