2025年一遍过初中英语九年级全一册冀教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年一遍过初中英语九年级全一册冀教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年一遍过初中英语九年级全一册冀教版》

一、完形填空 菜单
素养:文化意识 难度:中 用时:7 分钟
[2023 滨州中考改编] When I first arrived in China, I knew little Chinese. And some of the Chinese words I 1 (
A
) had something to do with food. I learned the names of a few dishes, but still didn’t know most of the things I saw on Chinese restaurant menus. Luckily, there were 2 (
C
) to help me.

Nearly every restaurant menu in China has pictures of food in it. But many restaurants I’ve been to in the US don’t. What is the 3 (
B
) for the difference?

One thing I’ve definitely (明确地) 4 (
A
) about China is that food is a bigger part of their culture than it is in the US. A common way to 5 (
D
) someone in China is to ask them if they’ve eaten yet. Food is just a bigger deal here — and having pictures of food in menus is part of that. Some menus are almost like works of art, with 6 (
D
) photos.

Another thing is the 7 (
D
) of the dishes. Chinese dishes sometimes have fanciful (别出心裁的) names like “palace guard chicken” or “three fresh things from the soil”. These are interesting names, but they don’t really tell you 8 (
A
) the dishes are like. Therefore, it’s 9 (
B
) to have pictures so you can actually see what you are going to eat.

There are 10 (
C
) even more reasons. All I know is that I was very thankful to have those picture menus when I first came to China years ago.
答案: 【解题导语】 作者来中国后看到中国餐馆的菜单上大多有图片。作者后来发现食物是中国文化的重要组成部分,并且中国的饭菜有着别出心裁的名字。
1 A learn about“学到”;think up“想出,发明”;keep away“使离开”;clear out“清理”。根据空前的“some of the Chinese words I”及空后的“had something to do with food”可知,此处是说学到的词。
2 C 根据下文中的“Nearly every restaurant menu in China has pictures of food”可知,是图片帮助了作者,故选C。
3 B 根据最后一段中的“There are 10 even more reasons”可知,此处是说,造成这种差异的原因是什么呢?故所缺的词是reason“原因”。
4 A 根据空后的“food is a bigger part of their culture than it is in the US”可知,这里是说作者注意到的事情,故所缺的词是noticed“注意到”。
5 D introduce“介绍”;remember“记得”;respect“尊敬”;greet“问候”。根据空后的“to ask them if they've eaten yet”可知,问别人有没有吃过饭是在中国问候他人的一种方式,故所缺的词是greet。
6 D 根据空前的“Some menus are almost like works of art”可知,有些菜单就像艺术品,应是带有漂亮的图片,故所缺的词是beautiful。
7 D 根据下文中的“Chinese dishes sometimes have fanciful(别出心裁的) names”可知,此处是说菜名,故所缺的词是names。
8 A 根据空后的“Therefore, it's... see what you are going to eat”可知,此处是说,这些名字不会真正告诉你这些菜是什么样子,故用what。“What is/are... like?”表示询问某人或某物是什么样的/怎么样,为固定用法。
9 B 根据空后的“so you can actually see what you are going to eat”及文章最后一句可推知,菜单上有食物的图片是很有帮助的,故所缺的词是helpful。
10 C 上文作者讲述了中美餐馆的菜单存在差异的原因,根据空后的“even more reasons”可知,此处说的是很可能还有更多原因,故所缺的词是probably。
二、阅读理解 节日
素养:文化意识 难度:中 用时:7 分钟
[2024 济南章丘区一模改编]
Showing respect for seniors
Dads have Father’s Day. Moms have Mother’s Day. Kids have Children’s Day. But, do our grandparents have a special holiday? Yes, they do!
The Double Ninth Festival is a special day for elderly people in China. The festival is on the ninth day of the ninth month of the lunar calendar. As the Chinese word for nine has the same sound as the word for long, people take the Double Ninth Festival to show their wishes for a long life for elderly people.
______ On that day, families get together and climb mountains for luck and in the hope that elderly people will live much longer. They also drink chrysanthemum wine (菊花酒) and wear a plant called zhuyu to celebrate it. Both chrysanthemums and zhuyu are regarded as clean plants that can clean houses and cure (治疗) diseases.
Respecting elderly people is shown not only on this special day but also in daily life. For example, when an older person enters a room, everyone stands up. When there are several guests at the table, the host usually introduces them from the oldest to the youngest. When a younger person is presenting something to an older person, two hands are used. On a crowded subway or bus, younger people always offer their seats to elderly people.
It is a traditional virtue in China to respect elderly people. That’s because Chinese people know that elderly people have knowledge and experience that young people can learn. So, Chinese people are proud of being old. Besides, to respect elderly people is to respect yourself tomorrow.
1 The Double Ninth Festival is a celebration for (
D
).
A. fathers B. mothers C. children D. elderly people
2 新考法·信息还原题 Which of the following can be put into the blank?
(
A
)
A. There are many traditions for this festival.
B. Why do people wear the plant zhuyu?
C. When do people drink chrysanthemum wine?
D. Why do families climb mountains together?
3 新考法·写作手法题 How does the writer develop Paragraph 4?
(
D
)
A. Telling stories. B. Raising questions. C. Comparing facts. D. Giving examples.
4 Why are Chinese people proud of being old?
(
C
)
A. It means they don’t have to work for others.
B. It means they have more virtues than others.
C. It means they have knowledge and experience.
D. It means what they did in the past was meaningful.
答案: 【解题导语】 本文通过介绍重阳节的日期、传统习俗等告诉人们在日常生活中要尊重老人,传承敬老的中华美德。
素养落地
中国传统节日是中华文化的重要载体。本文不仅介绍了重阳节的传统庆祝方式,还进一步引出了尊敬老人这一传统美德,在提高学生跨文化交流的语言能力的同时,也增强了学生对传统文化的认识及文化自信,有助于学生时刻谨记敬老的传统美德。
1 D 细节理解题。根据第二段中的“The Double Ninth Festival is a special day for elderly people in China”可知,重阳节是老年人的节日,故D项正确。
2 A 信息还原题。根据第三段内容可知,本段主要介绍了重阳节的传统,故选A。
3 D 写作手法题。通读本段内容,尤其是其中的“For example”可知,第一句是本段的主题句,即敬老不仅在这一天,也表现在日常生活中,后面举了几个例子来说明。故作者是通过举例子的方式展开本段。
4 C 细节理解题。
明题意 本题问的是中国人对变老感到自豪的原因。
寻线索 根据最后一段中的“That's because Chinese people know that elderly people have knowledge and experience... Chinese people are proud of being old”可知,中国人知道老年人身上有年轻人能学习的知识和经验,因此对变老感到自豪。
定答案 故答案为C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭