第28页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
阅读理解。 (每小题2分,共26分)
A
My mother does most of the housework Li1l5y, lfiaktheercocoakninognlaynddofothldeinwgasthhiengc,lsowtheeesp.tMhye floor and take out the rubbish.He really needs to learn how to do the housework.
My mother and father share50%of She1r3ry twfhaatehsheirhnogmusaaeknwedosrkctlheeaenasbcehdt.heaMnlydividnmgriovtehroseormm.edoMetyos school.
My father doesn' t do a lot but he tries to help.He hangs up the clothes after my Peter,mother washes them and my mother is 14 happy that he always gives her a hand.My father works as a volunteer at an old people' s home on weekends.
My mother is a doctor.She is busy
B1il5l, htgioemolpedintaogtdtdhooetihnseigchkiotg.uesSteowboemrttkye.rIf,nastohfaescrhte,hsahhsaesitoslitntdoloet most of it.
21.Whose mother does the least housework at home?______
A.Lily's. B.Sherry's.C.Peter' s.D.Bill's.
22.Lily' s father knows how to______
A.help the sick B.do volunteer work
C.cook delicious meals D.do the washing
23..二.新考法Which picture can best show the share of housework in each student ' s family?______

A
My mother does most of the housework Li1l5y, lfiaktheercocoakninognlaynddofothldeinwgasthhiengc,lsowtheeesp.tMhye floor and take out the rubbish.He really needs to learn how to do the housework.
My mother and father share50%of She1r3ry twfhaatehsheirhnogmusaaeknwedosrkctlheeaenasbcehdt.heaMnlydividnmgriovtehroseormm.edoMetyos school.
My father doesn' t do a lot but he tries to help.He hangs up the clothes after my Peter,mother washes them and my mother is 14 happy that he always gives her a hand.My father works as a volunteer at an old people' s home on weekends.
My mother is a doctor.She is busy
B1il5l, htgioemolpedintaogtdtdhooetihnseigchkiotg.uesSteowboemrttkye.rIf,nastohfaescrhte,hsahhsaesitoslitntdoloet most of it.
21.Whose mother does the least housework at home?______
A.Lily's. B.Sherry's.C.Peter' s.D.Bill's.
22.Lily' s father knows how to______
A.help the sick B.do volunteer work
C.cook delicious meals D.do the washing
23..二.新考法Which picture can best show the share of housework in each student ' s family?______
答案:
[主旨大意]本文主要介绍四个家庭中父母做家务的相关情况。
21.D解析:细节理解题。由对Bill家庭的介绍中“So my father has to do most of it.”可知,比尔的妈妈家务做得最少。
22.D解析:细节理解题。由对Lily家庭的介绍中“My father can only do the washing...”可知,Lily的父亲知道怎样洗衣服。
23.C解析:细节理解题。在Lily的家庭中,妈妈做大部分的家务;在Sherry的家庭中,爸爸和妈妈各分担50%的家务;在Peter的家庭中,爸爸不做太多家务,但是一直在尽力帮妈妈;在Bill的家庭中,爸爸做大部分家务,而妈妈几乎不做家务。分析四幅图片可知C项反映的Peter家的情况属实。
21.D解析:细节理解题。由对Bill家庭的介绍中“So my father has to do most of it.”可知,比尔的妈妈家务做得最少。
22.D解析:细节理解题。由对Lily家庭的介绍中“My father can only do the washing...”可知,Lily的父亲知道怎样洗衣服。
23.C解析:细节理解题。在Lily的家庭中,妈妈做大部分的家务;在Sherry的家庭中,爸爸和妈妈各分担50%的家务;在Peter的家庭中,爸爸不做太多家务,但是一直在尽力帮妈妈;在Bill的家庭中,爸爸做大部分家务,而妈妈几乎不做家务。分析四幅图片可知C项反映的Peter家的情况属实。
B(2023厦门集美二模)
Amazon has relleased(发布)a home robot called Astro.The robot can be controlled when the owner is not at home.It has a camera and microphone(麦克风),so it can be used to check on pets and people,or whether the oven is left on.
Some people think thatt home robots might help people a lot while other people worry about the data (数据)robots collect about owners.Are home robots a good idea?
Group Yes
ONobody likes housework,so why not get a robot to do it?When the robot is busy worDing,people can spend time doing things they enjoy,such as going to the park,watching films or spending time with friends.
O Robots can also make people feel safer in their homes.It can keep an eye on pets or people so the person who is nott there knows they are all right.O Robots can stop people from feeling lonely.For example,they are used to A and help us sttay in touch.
Group No
O Although it is convenientt to get robots to do chores,people will become dependentt on them soon.If the robot breaks down,people could be left stranded(不知所措的)and unable to remember how to clean and cook.
①Robots with cameras and microphones could record lots off informattion about people,including their conversations and invade(入侵)their privacy (隐私).
●]f robots do everytthing for people,they willl become lazy.Doing housework is a good way to stay active and keep healthy.
24.In Paragraph1,the writer leads to the topic by ______.
A.telling reasons B.giving an example
C.comparing facts D.asking questions
25.According to Group Yes,which of the following is the advantage of home robots?______
①doing the cleaning
②recording informattion
③keeping an eye on dogs
④stopping people from loneliness
A.①②③B.①②④C.①③④ D.②③④
26.Which of the following can be put in the blank “ 蛐 ”?______
A.look after pets
B.make the room tidy
C.video−call others
D.check if the door is closed
27.What is the text mainly about?______
A.Functions of home robots.
B.Advantages of home robotts.
C.Ways of using home robots.
D.Different opinions on home robots.
28.In which section of a newspaper can you read the text?______
A.Film&TV. B.Culture&Festival.
C.Sport&Health. D.Science&Technology.
Amazon has relleased(发布)a home robot called Astro.The robot can be controlled when the owner is not at home.It has a camera and microphone(麦克风),so it can be used to check on pets and people,or whether the oven is left on.
Some people think thatt home robots might help people a lot while other people worry about the data (数据)robots collect about owners.Are home robots a good idea?
Group Yes
ONobody likes housework,so why not get a robot to do it?When the robot is busy worDing,people can spend time doing things they enjoy,such as going to the park,watching films or spending time with friends.
O Robots can also make people feel safer in their homes.It can keep an eye on pets or people so the person who is nott there knows they are all right.O Robots can stop people from feeling lonely.For example,they are used to A and help us sttay in touch.
Group No
O Although it is convenientt to get robots to do chores,people will become dependentt on them soon.If the robot breaks down,people could be left stranded(不知所措的)and unable to remember how to clean and cook.
①Robots with cameras and microphones could record lots off informattion about people,including their conversations and invade(入侵)their privacy (隐私).
●]f robots do everytthing for people,they willl become lazy.Doing housework is a good way to stay active and keep healthy.
24.In Paragraph1,the writer leads to the topic by ______.
A.telling reasons B.giving an example
C.comparing facts D.asking questions
25.According to Group Yes,which of the following is the advantage of home robots?______
①doing the cleaning
②recording informattion
③keeping an eye on dogs
④stopping people from loneliness
A.①②③B.①②④C.①③④ D.②③④
26.Which of the following can be put in the blank “ 蛐 ”?______
A.look after pets
B.make the room tidy
C.video−call others
D.check if the door is closed
27.What is the text mainly about?______
A.Functions of home robots.
B.Advantages of home robotts.
C.Ways of using home robots.
D.Different opinions on home robots.
28.In which section of a newspaper can you read the text?______
A.Film&TV. B.Culture&Festival.
C.Sport&Health. D.Science&Technology.
答案:
[主旨大意]本文主要通过讲述不同人对家用机器人的观点来讨论家用机器人是好还是不好,能否进入家庭生活。
24.B解析:推理判断题。根据第一段可知,作者是通过举例子来开启文章引入主题的。
25.C解析:细节理解题。根据“Group Yes”中的内容可知,①③④是优点。
26.C解析:推理判断题。根据“Group Yes”中所在部分可知,A应与不让人们感到孤单有关,C项“与他人视频”符合。
27.D解析:主旨大意题。根据本文大意可知,主要是讨论家用机器人是好还是不好,能否进入家庭生活。
28.D解析:推理判断题。根据本文大意可知,主要是讨论家用机器人是好还是不好,能否进入家庭生活,故可能出现在报纸的“科学与技术”栏目。
C(2023天津和平区期末改编)
Janie shakes her saving box.It is not heavy.She shakes it again.It makes a very little sound.She sighs(叹息).How can she buy Dad a present?Father' s Day is coming.She goes to talk to Mum.
“Mum,I need money to buy Dad a present for Father' s Day."
“I will not give you the money,”says Mum.“I will help you to earn(赚)it.”
“What do I have to do?"asks JJanie.
“You can help me,”"says Mum.“You can help with housework.I will make a list of jobs.When you do a job well,I will give you the money according to the list.”
“OK.That' s a good idea,"says Janie.
Mum quickly makes a housework list:sweeping the floor,$2;washing socks,$1;making the bed,$1;washing the dishes,$2;taking out the rubbish,$1;cutting the grass in the garden,$3;tidying the room,3. After that,Janie helps with housework every day happily.“What a pleasant surprise my father will have when he gets the present!"Janie often thinks.29.What may we know from Paragraph1?______A.Janie is a quiet girl. B.Janie doesn ' t look heavy. C.Janie has little money in the saving box. D.Janie has much money in the saving box.30.Whatt does Janie want money for?______ A.She wants to save more money. B.She wants to buy a gift for her mother. C.She wants to get some books for herself. D.She wants to buy a present for her father.31.How can Janie get the money?______ A.By doing housework. B.By asking Mum for it. C.By getting good grades. D.By borrowing some from friends.32.Janie can get______by making her room tidy. A.0.5 B.$1 C.$2 D.$3
33.How will Janie ' s father feel when he gets the present?______
A.Bored. B.Surprised.C.Angry. D.Sad.
Janie shakes her saving box.It is not heavy.She shakes it again.It makes a very little sound.She sighs(叹息).How can she buy Dad a present?Father' s Day is coming.She goes to talk to Mum.
“Mum,I need money to buy Dad a present for Father' s Day."
“I will not give you the money,”says Mum.“I will help you to earn(赚)it.”
“What do I have to do?"asks JJanie.
“You can help me,”"says Mum.“You can help with housework.I will make a list of jobs.When you do a job well,I will give you the money according to the list.”
“OK.That' s a good idea,"says Janie.
Mum quickly makes a housework list:sweeping the floor,$2;washing socks,$1;making the bed,$1;washing the dishes,$2;taking out the rubbish,$1;cutting the grass in the garden,$3;tidying the room,3. After that,Janie helps with housework every day happily.“What a pleasant surprise my father will have when he gets the present!"Janie often thinks.29.What may we know from Paragraph1?______A.Janie is a quiet girl. B.Janie doesn ' t look heavy. C.Janie has little money in the saving box. D.Janie has much money in the saving box.30.Whatt does Janie want money for?______ A.She wants to save more money. B.She wants to buy a gift for her mother. C.She wants to get some books for herself. D.She wants to buy a present for her father.31.How can Janie get the money?______ A.By doing housework. B.By asking Mum for it. C.By getting good grades. D.By borrowing some from friends.32.Janie can get______by making her room tidy. A.0.5 B.$1 C.$2 D.$3
33.How will Janie ' s father feel when he gets the present?______
A.Bored. B.Surprised.C.Angry. D.Sad.
答案:
[主旨大意]短文主要写了Janie想给爸爸买礼物,妈妈让她帮忙做家务赚钱,完成一个任务可以得到相应的金额。Janie每天愉快地帮忙做家务,希望给爸爸一个惊喜。
29.C解析:推理判断题。根据第一段可推知Janie的储蓄箱里几乎没有钱了。
30.D解析:细节理解题。根据第一段可知Janie要钱是为了给爸爸买一份父亲节礼物。
31.A解析:细节理解题。根据三至七段可知Janie通过做家务才能赚到钱。
32.D解析:细节理解题。根据倒数第二段可知Janie可以通过把房间整理干净而获得3美元。
33.B解析:细节理解题。根据最后一段可知当Janie的父亲收到礼物时,他会感到惊喜。
查看更多完整答案,请扫码查看