2025年阳光计划八年级英语下册人教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年阳光计划八年级英语下册人教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年阳光计划八年级英语下册人教版》


①根据句意及首字母或汉语提示写出所缺的单词。
1. (2023宁波鄞州区期中)I left my wallet at home. Would you mind ________(借) me some money?
2. (2023宜宾中考)Lin Tao usually ________(折叠) the quilt after he gets up every morning.
3. Look at that man. There is a ring on each of his f________.
4. 二.易错题(2023连云港中考)Last week Suzy ________(借) the four great classical Chinese novels from Henry.
5. Before you t________ away anything, always think whether it can be reused or not.
答案: 1. lending 2. folds 3. fingers 4. borrowed
易错提示:易把borrow和lend混淆。它们的用法分别是borrow...from...和lend...to...
5. throw
6. (2023北京海淀区期末)−______ you please help me to return the book to the library?
 −−With pleasure.
A. Could
B. Need
C. Should
D. Must
答案: 6. A解析:根据句意可知,应该是表示委婉的请求,填Could。
7. (2022云南中考)______ he heard the little girl crying for help outside, he rushed out of the room.
A. As soon as
B. Unless
C. If
D. Although
答案:
7. A解析:句意:他一听到小女孩在外面喊救命,就冲出了房间。As soon as 一……就……;Unless除非;If如果;Although虽然。由句意可知选A。
8. −Tom, look at your room. It’s ______ such a mess.
 −I'll tidy it up right now.
A. under
B. on
C. in
D. of
答案:
8. C解析:in a mess是固定短语,意为“一团糟”
9. 二易错题(2022遂宁中考)−I'd like to order something to drink. What would you like, coffee or cola?
 ______ Milk is OK.
A. Both
B. Neither
C. All
D. Either
答案:
9. B解析:由答语后句“Mik is OK.”可判断,咖啡和可乐两者都不想要。neither“两者都不”,符合语境。
易错提示:本题易错选成D项。解答此题时,要弄清四个词的用法;both意为“两者都”;neither意为“两者都不”;all意为“三者或三者以上都”;either意为“两者中的一个”。
10. (2023宿州模拟)−Can I ______ Robinson Crusoe? −Sure. But you can only ________ it for two weeks.
A. borrow; lend
B. lend; borrow
C. borrow; keep
D. lend; keep
答案:
10. C解析:borrow借入,短暂性动词;lend借出,短暂性动词;keep保留,延续性动词。根据句意可知第一空是指借入,用borrow;第二空和for two weeks连用,要用延续性动词。
11. My mother began to cook ______ she got home.
A. the minute
B. if
C. before
D. because
答案: 11. A解析:句意:妈妈一回家就开始做饭。the minute 一……就……;if如果;before在……之前;because因为。由句意可知选A。

根据汉语意思完成句子,每空一词。
12. (2023丹东东港期中)你能帮我倒垃圾吗?
Could you please help me ________ ________ ________?
13. (2023枣庄市中区二模)你认为孩子们在家应该帮忙做家务吗?
Do you think kids should ________ ________ chores at home?
14. 为什么不先扫扫地呢?
Why not ________ ________ ________ first?
15. 李明扔下书包,出去遛狗了。
Li Ming ________ ________ his schoolbag and took the dog for a walk.
16. (2023金昌金川区期中)请你把这些衣服叠一下,好吗?
__________ you __________ __________ these clothes?
17. 我妹妹能自己铺床。
My sister can ________ ________ ________ by herself.
答案: 12. take out the rubbish
13. help out with
14. sweep the floor
15. threw down
16. Could; please fold
17. make the/her bed

(2023六盘水期中)阅读理解。
Chores are jobs we do at home. We wash dishes every day. We do some chores less often, like watering plants. Each family has different kinds of chores to do. Children need to share chores because they are family members.
Why do children do chores?
It's good for children to do chores. Doing chores helps them learn some basic(基本的) life skills. It makes them close to their family. It also makes them understand the importance of teamwork (协作). After all, children can’t do all the chores alone. Family usually do chores together.
What kind of chores can children do?
Both children and adults(成年人) do chores.
Adults usually do some washing and cook meals.
Children can do some easy chores such as making beds, feeding pets, setting the table and washing dishes.
Children can have fun doing chores.
There are some ways to make chores fun.
Children can try these ideas. Do chores with their family so that they can spend time together. Sing or play music while you are doing chores. Choose to do something interesting to make you relax after you finish a chore.
18. According to the text, what are chores? ______
A. Things children do at school.
B. Jobs people do at home.
C. Things adults do at home.
19. Why should children do chores? ______
①Because doing chores can help them earn some money.
②Because doing chores makes them close to their family.
③Because doing chores can help them learn some basic life skills.
④Because doing chores makes them understand the importance of teamwork.
A. ①②③
B. ①③④
C. ②③④
20. How to make chores fun? ______
A. Share chores with their neighbors.
B. Sing or play music while doing chores.
C. Do something interesting before starting a chore.
21. Who might be interested in the text? ______
A. Children and parents.
B. Teachers.
C. Newspaper reporters.
答案: 18. B解析:细节理解题。根据第一段中“Chores are jobs we do at home.”可知家务是人们在家做的工作。
19. C解析:细节理解题。根据第三段中“Doing chores helps...”可知孩子们应该做家务是因为做家务使他们与家人更亲近、做家务能帮助他们学会基本生活技能、做家务能使他们理解协作的重要性。
20. B解析:细节理解题。根据最后一段中“There are some ways...”可知在做家务时唱歌或播放音乐能使做家务变得有趣。
21. A解析:推理判断题。本文主要讲作为家庭成员孩子们需要分担家务,由此推出孩子和家长可能对这篇文章感兴趣。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭