第5页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
一 完形填空 主题:安全与救护 文体:说明文(2022贺州中考)
Being street smart is an important skill to have and it's a good way to take care of yourself.
Always carry your phone with ___, but do not look at it while you are walking. Being able to communicate or call for help is important, ___ keep a list of useful phone numbers. But put your phone away while you are walking so that you can keep your ___ up and see what's going on around. If you do need to check your phone, stop and look at it quickly.
Don't wear earphones while you are out. If you have to ___ something when you're out, use only one earphone or play it at a very low volume (音量).
Travel with ___ or family members when possible and never go anywhere with a stranger. It's important to be ___ with strangers. Do not get into a stranger's car.
___ dark and out - of - the - way places. Do not take short cuts through dark areas, even if it will make your trip much faster. If you have to go to a place, and you're not sure whether it's safe or not, go ___ someone you know or speak to someone on the phone while you are there.
Run and shout if you feel unsafe. Run away as ___ as you can towards a police station, hospital, or nearby shop for help. Shout as loudly as you can ___ the attention of people around.
1. A.us B.me C.you D.them
2. A.because B.so C.though D.but
3. A.hands B.arms C.nose D.head
4. A.talk to B.listen to C.wait for D.look for
5. A.parents B.sisters C.brothers D.friends
6. A.careful B.carefully C.careless D.carelessly
7. A.Avoid B.Find C.Visit D.Clean
8. A.to B.for C.with D.without
9. A.fast B.faster C.fastest D.the fastest
10. A.get B.getting C.got D.to get
答案:
1.C解析:考查代词辨析。根据“Always carry your phone with you”可知,你要带着手机。
2.B解析:考查连词辨析。because因为;so所以;though虽然;but但是。前后两句是因果关系,前因后果,用so连接。
3.D解析:考查名词辨析。hands手;arms胳膊;nose鼻子;head头。根据“look up and see what’s going on around”可知,要抬起头。
4.B解析:考查动词短语辨析。talk to和……说话;listen to听;wait for等待;look for寻找。根据“use only one earphone or play it at a very low volume”可知,是听东西。
5.D解析:考查名词辨析。parents父母;sisters姐妹;brothers兄弟;friends朋友。根据“Travel with... and never walk home alone with a stranger.”可知,要和朋友或家人一起去。A、B、C项都是家庭成员,故选D。
6.A解析:考查形容词与副词的用法。careful小心的,形容词;carefully小心地,副词;careless粗心的,形容词;carelessly粗心地,副词。作be动词的表语,用形容词;根据“be careful with strangers”可知,要小心陌生人。
7.A解析:考查动词辨析。Avoid避开;Find发现;Visit参观;Clean打扫。根据“Do not take shortcuts through dark areas”可知,要避开黑暗偏僻的地方。
8.C解析:考查介词辨析。to到;for为了;with和;without没有。根据语境可知,是和认识的人一起去。
9.A解析:考查副词的比较等级。fast快地,副词原形;faster比较级;fastest最高级;the fastest定冠词+最高级。as...as中间加副词原形。
10.D解析:考查非谓语动词。“Shout as loudly as you can”的目的是“get the attention of people around”,作目的状语用动词不定式。
2.B解析:考查连词辨析。because因为;so所以;though虽然;but但是。前后两句是因果关系,前因后果,用so连接。
3.D解析:考查名词辨析。hands手;arms胳膊;nose鼻子;head头。根据“look up and see what’s going on around”可知,要抬起头。
4.B解析:考查动词短语辨析。talk to和……说话;listen to听;wait for等待;look for寻找。根据“use only one earphone or play it at a very low volume”可知,是听东西。
5.D解析:考查名词辨析。parents父母;sisters姐妹;brothers兄弟;friends朋友。根据“Travel with... and never walk home alone with a stranger.”可知,要和朋友或家人一起去。A、B、C项都是家庭成员,故选D。
6.A解析:考查形容词与副词的用法。careful小心的,形容词;carefully小心地,副词;careless粗心的,形容词;carelessly粗心地,副词。作be动词的表语,用形容词;根据“be careful with strangers”可知,要小心陌生人。
7.A解析:考查动词辨析。Avoid避开;Find发现;Visit参观;Clean打扫。根据“Do not take shortcuts through dark areas”可知,要避开黑暗偏僻的地方。
8.C解析:考查介词辨析。to到;for为了;with和;without没有。根据语境可知,是和认识的人一起去。
9.A解析:考查副词的比较等级。fast快地,副词原形;faster比较级;fastest最高级;the fastest定冠词+最高级。as...as中间加副词原形。
10.D解析:考查非谓语动词。“Shout as loudly as you can”的目的是“get the attention of people around”,作目的状语用动词不定式。
二 阅读理解 主题:人与自我 文体:记叙文(2022广东中考改编)
Jerry is a world - famous mountain climber. He has climbed many high mountains in the world. Starting in 2015, he and his friends spent two years on an adventure(探险)in South America, covering 7,800 miles. He was even named Adventurer of the Year by a famous geography magazine in 2018.
Although Jerry had achieved great success, he didn't feel fulfilled. He asked himself, “Is it enough to climb the highest mountains? Am I doing something helpful? How can I turn my adventures into something that can help the world?"
Jerry learned that scientists need plants, rocks and water samples(样本)from the places far away to do research. But scientists can't get there themselves as such places are hard to reach - only the bravest adventurers can make it. Jerry thought himself ___ do something to help. He then came up with an idea. He set up a team of top adventurers to collect samples for scientists. By studying the samples, scientists could know more about the earth and find ways to protect it.
Recently Jerry and his adventurer friends have discovered a special plant life of Mountain Qomolangma. The samples they brought back have helped scientists learn how plants live in extreme(极端的)condition.
For Jerry, this kind of adventure is most satisfying. “Such adventures have made us see life in a different way. Now, being the best climber isn't important for me. What matters is doing something helpful while climbing the mountains. There is still much more we can do,” Jerry said to a newspaper.
11. What is Paragraph 1 mainly about? ______
A. Jerry's friends. B. Jerry's achievements.
C. High mountains. D. A geography magazine.
12. What does the underlined word “fulfilled" in Paragraph 2 mean? ______
A. 满足的 B. 孤独的
C. 耐心的 D. 焦虑的
13. Why did Jerry set a team of top adventurers? ______
A. To make friends. B. To help scientists.
C. To study plants. D. To train scientists.
14. Jerry's and his friends’ adventures have changed ______.
A. their hobbies
B. their friendship
C. their understanding of life
D. their living conditions
15. Which can be the best title for the passage? ______
A. Dangerous Mountain Climbing
B. Important Scientific Discoveries
C. Plants Found on High Mountains
D. Adventures turned into Something Greater
Jerry is a world - famous mountain climber. He has climbed many high mountains in the world. Starting in 2015, he and his friends spent two years on an adventure(探险)in South America, covering 7,800 miles. He was even named Adventurer of the Year by a famous geography magazine in 2018.
Although Jerry had achieved great success, he didn't feel fulfilled. He asked himself, “Is it enough to climb the highest mountains? Am I doing something helpful? How can I turn my adventures into something that can help the world?"
Jerry learned that scientists need plants, rocks and water samples(样本)from the places far away to do research. But scientists can't get there themselves as such places are hard to reach - only the bravest adventurers can make it. Jerry thought himself ___ do something to help. He then came up with an idea. He set up a team of top adventurers to collect samples for scientists. By studying the samples, scientists could know more about the earth and find ways to protect it.
Recently Jerry and his adventurer friends have discovered a special plant life of Mountain Qomolangma. The samples they brought back have helped scientists learn how plants live in extreme(极端的)condition.
For Jerry, this kind of adventure is most satisfying. “Such adventures have made us see life in a different way. Now, being the best climber isn't important for me. What matters is doing something helpful while climbing the mountains. There is still much more we can do,” Jerry said to a newspaper.
11. What is Paragraph 1 mainly about? ______
A. Jerry's friends. B. Jerry's achievements.
C. High mountains. D. A geography magazine.
12. What does the underlined word “fulfilled" in Paragraph 2 mean? ______
A. 满足的 B. 孤独的
C. 耐心的 D. 焦虑的
13. Why did Jerry set a team of top adventurers? ______
A. To make friends. B. To help scientists.
C. To study plants. D. To train scientists.
14. Jerry's and his friends’ adventures have changed ______.
A. their hobbies
B. their friendship
C. their understanding of life
D. their living conditions
15. Which can be the best title for the passage? ______
A. Dangerous Mountain Climbing
B. Important Scientific Discoveries
C. Plants Found on High Mountains
D. Adventures turned into Something Greater
答案:
11.B解析:段落大意题。阅读第一段可知,本段谈及了Jerry作为一个著名的登山者,因其在南美两年的冒险攀登,他甚至于2018年被一家著名的地理杂志称作年度冒险者,故第一段主要介绍了Jerry的成就。
12.A解析:词义猜测题。由语境可知,Jerry已经取得了了不起的成功,然而他却认为,攀登最高峰还不够,他要做些有用的事情,并用自己的成就帮助世界。也就是说,Jerry对自己的成就并不满足,由此推知fulfilled意为“满足的”。
13.B解析:细节理解题。从第三段可知,Jerry了解到科学家需要他们无法触及的地方的植物、岩石和水样本做研究,这就需要最勇敢的冒险家去完成对这些东西的采样,于是他建立了一个冒险家团队。
14.C解析:细节理解题。从最后一段可知,Jerry认为,冒险家用一种不同的方式看待生命。成为最好的攀登者不重要,重要的是在登山时做些有用的事情,这应该是攀登者对生命的理解。
15.D解析:标题归纳题。本文介绍了著名冒险家Jerry不仅在冒险攀登中体验快乐,而且还利用自己的能力采集极端环境下的生物样本供科学家研究的故事。他认为这才是他攀登的意义所在,因此用“把冒险变成更了不起的事情”作为本文的标题是最合适的。
12.A解析:词义猜测题。由语境可知,Jerry已经取得了了不起的成功,然而他却认为,攀登最高峰还不够,他要做些有用的事情,并用自己的成就帮助世界。也就是说,Jerry对自己的成就并不满足,由此推知fulfilled意为“满足的”。
13.B解析:细节理解题。从第三段可知,Jerry了解到科学家需要他们无法触及的地方的植物、岩石和水样本做研究,这就需要最勇敢的冒险家去完成对这些东西的采样,于是他建立了一个冒险家团队。
14.C解析:细节理解题。从最后一段可知,Jerry认为,冒险家用一种不同的方式看待生命。成为最好的攀登者不重要,重要的是在登山时做些有用的事情,这应该是攀登者对生命的理解。
15.D解析:标题归纳题。本文介绍了著名冒险家Jerry不仅在冒险攀登中体验快乐,而且还利用自己的能力采集极端环境下的生物样本供科学家研究的故事。他认为这才是他攀登的意义所在,因此用“把冒险变成更了不起的事情”作为本文的标题是最合适的。
查看更多完整答案,请扫码查看