第8页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
四、阅读理解。(每小题2分,共30分)
A
Do you have healthy habits? Do you ever hurt yourself? If these happen to you, you should see a doctor. Doctor Li had a busy morning. Here are three of his patients.


21. What was the matter with Li Hua? ______
A. She had a cough.
B. She had a stomachache.
C. She had a fever.
D. She had a sore back.
22. Why did Wu Xin's neck give her pain? ______
A. Because she watched TV too long.
B. Because she always read books.
C. Because she fell off the bike heavily.
D. Because she used the computer too long.
23. What should Liu Ziyi do? ______
A. Drink hot water.
B. Get an X−ray.
C. Have a rest.
D. Stop riding bikes.
24. Who should take any medicine? ______
A. Li Hua.
B. Wu Xin.
C. Liu Ziyi.
D. None.
25. What can we learn from the material? ______
A. Li Hua loves ice−cream.
B. Wu Xin is a high school student.
C. Liu Ziyi can't eat cold food.
D. Wu Xin should clean the wound.
A
Do you have healthy habits? Do you ever hurt yourself? If these happen to you, you should see a doctor. Doctor Li had a busy morning. Here are three of his patients.
21. What was the matter with Li Hua? ______
A. She had a cough.
B. She had a stomachache.
C. She had a fever.
D. She had a sore back.
22. Why did Wu Xin's neck give her pain? ______
A. Because she watched TV too long.
B. Because she always read books.
C. Because she fell off the bike heavily.
D. Because she used the computer too long.
23. What should Liu Ziyi do? ______
A. Drink hot water.
B. Get an X−ray.
C. Have a rest.
D. Stop riding bikes.
24. Who should take any medicine? ______
A. Li Hua.
B. Wu Xin.
C. Liu Ziyi.
D. None.
25. What can we learn from the material? ______
A. Li Hua loves ice−cream.
B. Wu Xin is a high school student.
C. Liu Ziyi can't eat cold food.
D. Wu Xin should clean the wound.
答案:
A[主旨大意]本文介绍了三个病人的病症及医生给他们的建议。
21.B解析:细节理解题。根据第一个框中的病症“Having a stomachache.”可判断Li Hua肚子疼。
22.D解析:细节理解题。根据第二个框中的原因“Sitting too long in front of the computer.”可知,Wu Xin脖子疼,是因为在电脑前久坐。
23.C解析:细节理解题。根据第三个框中的建议“Cleaning the wound, putting a bandage on it and having a rest.”可知,Liu Ziyi要休息。
24.B解析:细节理解题。根据第二个框中的建议“Taking some medicine and doing exercise.”可知,Wu Xin需要吃药。
25.A解析:推理判断题。根据第一个框中的原因“Eating too much ice - cream.”可推断Li Hua很喜欢冰激凌。
21.B解析:细节理解题。根据第一个框中的病症“Having a stomachache.”可判断Li Hua肚子疼。
22.D解析:细节理解题。根据第二个框中的原因“Sitting too long in front of the computer.”可知,Wu Xin脖子疼,是因为在电脑前久坐。
23.C解析:细节理解题。根据第三个框中的建议“Cleaning the wound, putting a bandage on it and having a rest.”可知,Liu Ziyi要休息。
24.B解析:细节理解题。根据第二个框中的建议“Taking some medicine and doing exercise.”可知,Wu Xin需要吃药。
25.A解析:推理判断题。根据第一个框中的原因“Eating too much ice - cream.”可推断Li Hua很喜欢冰激凌。
B(2023黑龙江龙东地区中考)
One pleasant evening, I was holding Grandpa's hand and taking a walk in the park. “Where are the peanuts? Give me now!” He suddenly said. How I wished I had some with me! “Oh, my little Tom, the monkeys are taking long to come out today. Wait till they smell the peanuts.” I knew he was lost in one of his memories again. I remembered the stories he told me of how he fed the monkeys when he was a kid. Then, he saw the goldfish! He acted as if he was seeing them for the first time.
Poor Grandpa! He fell ill with Alzheimer’s disease(阿尔茨海默氏病)last year. The doctor said it was a lifelong disease which could destroy(破坏)a person's memory. The patient might also not be able to make reasonable judgements(判断). But when my parents invited him to stay with us, he turned down and said he liked living alone. One day, he forgot to turn off the fire after cooking porridge. Luckily, one of the neighbors came to help him before the fire could spread.
It was then that my parents brought Grandpa to live with us. Often, he would forget my name and ask me who I was and what I was doing in his house. Each time I would answer softly, “It's me, Tom, Grandpa!” He had forgotten who I was, but he would always be my beloved grandfather.
26. What did Grandpa want to do in the park? ______
A. Eat peanuts.
B. Smell flowers.
C. Feed monkeys.
27. What would happen to Grandpa according to the doctor? ______
A. His memory could get better.
B. He might not judge things correctly.
C. He had to live by himself.
28. After getting to Grandpa's house, the neighbor ______.
A. turned off the fire
B. cooked porridge
C. shared the meal
29. Why did the writer's parents bring Grandpa to live with them? ______
A. To make sure of his safety.
Unit1 What's the matter?
B. To help him remember their names.
C. To answer his questions in time.
30. Which of the following best describes the writer? ______
A. Honest.
B. Caring.
C. Brave.
One pleasant evening, I was holding Grandpa's hand and taking a walk in the park. “Where are the peanuts? Give me now!” He suddenly said. How I wished I had some with me! “Oh, my little Tom, the monkeys are taking long to come out today. Wait till they smell the peanuts.” I knew he was lost in one of his memories again. I remembered the stories he told me of how he fed the monkeys when he was a kid. Then, he saw the goldfish! He acted as if he was seeing them for the first time.
Poor Grandpa! He fell ill with Alzheimer’s disease(阿尔茨海默氏病)last year. The doctor said it was a lifelong disease which could destroy(破坏)a person's memory. The patient might also not be able to make reasonable judgements(判断). But when my parents invited him to stay with us, he turned down and said he liked living alone. One day, he forgot to turn off the fire after cooking porridge. Luckily, one of the neighbors came to help him before the fire could spread.
It was then that my parents brought Grandpa to live with us. Often, he would forget my name and ask me who I was and what I was doing in his house. Each time I would answer softly, “It's me, Tom, Grandpa!” He had forgotten who I was, but he would always be my beloved grandfather.
26. What did Grandpa want to do in the park? ______
A. Eat peanuts.
B. Smell flowers.
C. Feed monkeys.
27. What would happen to Grandpa according to the doctor? ______
A. His memory could get better.
B. He might not judge things correctly.
C. He had to live by himself.
28. After getting to Grandpa's house, the neighbor ______.
A. turned off the fire
B. cooked porridge
C. shared the meal
29. Why did the writer's parents bring Grandpa to live with them? ______
A. To make sure of his safety.
Unit1 What's the matter?
B. To help him remember their names.
C. To answer his questions in time.
30. Which of the following best describes the writer? ______
A. Honest.
B. Caring.
C. Brave.
答案:
B[主旨大意]这篇短文主要讲述了爷爷患有阿尔茨海默氏病,导致他失去了记忆力。作者的父母决定让爷爷和他们一起生活,照顾他。尽管爷爷忘记了作者的名字,但作者仍然深爱着他。
26.C解析:根据第一段内容可知,他是想要用花生喂猴子。
27.B解析:根据第二段中“The patient might also not be able to make reasonable judgements.”可知,病人也可能无法做出合理的判断。
28.A解析:根据第二段中“One day, he forgot to... the fire could spread.”可推断出在火势蔓延之前一位邻居帮爷爷关了火。
29.A解析:根据第二段中“One day, he forgot to turn off the fire after cooking porridge. Luckily, one of the neighbors came to help him before the fire could spread.”以及最后一段中“It was then that my parents brought Grandpa to live with us.”可推断出是为了爷爷的安全考虑,把爷爷接来一起生活。
30.B解析:根据最后一段中“He had forgotten who I was, but he would always be my beloved grandfather.”可以推断作者是一个很体贴的人。
C(2023赤峰中考)
You have a cough and your head hurts. 31.______ You may have a cold. Below are four ways to help stop a cold spreading and to feel better again.
Wash your hands regularly. When you shake hands with someone who has a cold, the germs(细菌)get on to your hands. 32.__________ Regular handwashing can help protect you from getting sick.
Cover your nose and mouth. Always use a tissue(纸巾)to cover your mouth and your nose when coughing and sneezing. 33.______ So the cold germs won't spread to things you touch.
34.______ Cold germs are spread very easily. You can use disinfectant(消毒剂)to clean your house. Be sure to use only your own towel, toothbrush and cup.
Look after yourself. Some medicine can help stop aches and fever. Eat healthy foods. Get enough rest and sleep. Remember that a common cold only lasts a few days..35.______
根据短文内容,从方框内A一E选项中选择恰当的句子完成短文。每个选项限用一次。
A. And then throw it away.
B. You feel very tired.
C. You will feel better soon.
D. They can live on your hands.
E. Clean your house.
You have a cough and your head hurts. 31.______ You may have a cold. Below are four ways to help stop a cold spreading and to feel better again.
Wash your hands regularly. When you shake hands with someone who has a cold, the germs(细菌)get on to your hands. 32.__________ Regular handwashing can help protect you from getting sick.
Cover your nose and mouth. Always use a tissue(纸巾)to cover your mouth and your nose when coughing and sneezing. 33.______ So the cold germs won't spread to things you touch.
34.______ Cold germs are spread very easily. You can use disinfectant(消毒剂)to clean your house. Be sure to use only your own towel, toothbrush and cup.
Look after yourself. Some medicine can help stop aches and fever. Eat healthy foods. Get enough rest and sleep. Remember that a common cold only lasts a few days..35.______
根据短文内容,从方框内A一E选项中选择恰当的句子完成短文。每个选项限用一次。
A. And then throw it away.
B. You feel very tired.
C. You will feel better soon.
D. They can live on your hands.
E. Clean your house.
答案:
C[主旨大意]短文主要写了如何阻止感冒蔓延和让人再次感觉好起来的四种方法。
31.B解析:根据前句“You have a cough and your head hurts.”可知说的是身体出现的一些症状,结合选项,应说“你觉得很累。”
32.D解析:根据前句“When you shake hands with someone who has a cold, the germs get on to your hands.”可知说的是手上的细菌,结合选项,应说“它们可以靠你的双手生存。”
33.A解析:根据前句“Always use a tissue to cover your mouth and your nose when coughing and sneezing.”可知说的是咳嗽和打喷嚏时,一定要用纸巾捂住口鼻,结合选项,应说“然后扔掉。”
34.E解析:根据后句“You can use disinfectant to clean your house.”可知说的是用消毒剂打扫房子,结合选项,应说“打扫你的房子。”
35.C解析:根据前句“Remember that a common cold only lasts a few days.”可知说的是普通感冒只持续几天,结合选项,应说“你很快就会感觉好些”。
查看更多完整答案,请扫码查看