第58页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
(2022江西中考) 阅读理解。
Why is the sea salty? Long before we discovered scientific ways of thinking about it, we explained it in a story. Even though the answer isn't scientific, it holds some other truth in it − especially about the human heart.
Long ago, a poor old couple lived on the coast. One day, an old storyteller came to their village. The old couple gave him a meal. In return, he gave them a coffee mill(磨粉机) and said, “Say ‘Mill, please grind(磨粉)’, and it'll make whatever you want, to stop it, say ‘Mill, please cease(停止) grinding’.” Soon the old couple had a much better life. They'd been happy people, and they didn't need much more. But the young couple next door were never satisfied. When they saw the old couple wearing good clothes and buying good food, they burnt with envy(羡慕). So one day, the young husband went to the old couple's house secretly and heard, “Mill, please grind hot chocolate!” He was surprised to see it coming out.
Then the young couple stole the mill from the old couple. With it, they rode a horse and set off down the coast, where no one would know them. Along the way, the husband showed proudly and asked, “What do you want it to make?” “Oh, I don't know. Why not salt?” the wife said. “Mill, please grind salt!” he said. “It works!” the wife shouted. But then they noticed the salt went everywhere. “Make it stop,” the wife said. But the husband didn't know how. “Mill, please stop grinding! Please, no more!” His words didn't work. The mill kept grinding. Finally, the young husband threw the mill into the sea as far as he could.
And there it's been, for hundreds of years, endlessly grinding salt. That's why the sea is salty.
21. The passage is probably a(n) ______.
A. folk story
B. instruction
C. science fiction
D. science report
22. 新考法 Put the things that happened to the mill in correct order. ______
a. It began to produce salt.
b. The young husband threw it.
c. The young couple stole it.
d. The old couple got it.
A. b−d−a−c
B. b−a−d−c
C. d−a−c−b
D. d−c−a−b
23. What does the underlined word “it” in Paragraph 4 refer to? ______
A. The coffee.
B. The horse.
C. The mill.
D. The chocolate.
24. 新考法 How did the young husband's feelings change? ______
A. sorry−sad−excited
B. thirsty−excited−afraid
C. happy−nervous−proud
D. surprised−thankful−happy
25. What does the word “truth” in Paragraph 1 imply (暗指)? ______
A. Being patient.
B. Working properly.
C. Being satisfied.
D. Listening carefully.
答案:
21. A解析:推理判断题。通读全文可以判断本文是一个民间故事。
22. D解析:细节排序题。通读全文可知事情发展的顺序为:老夫妇得到了磨粉机→年轻夫妇偷走磨粉机→磨粉机开始生产盐→年轻的丈夫把磨粉机扔进大海(d - c - a - b)。
[新考法]该考法可以考查学生对文章脉络的理解,把握语篇的整体意义,培养其思维能力。
23. C解析:代词指代题。磨粉机不断地生产盐,盐流得到处都是,妻子想让磨粉机停止工作,故在“Make it stop”中,it指的是磨粉机。
24. B解析:推理判断题。年轻的丈夫开始是渴望得到有魔力的磨粉机,得到后感到很激动,磨粉机不停地产生盐而他不知道如何阻止,这时候他感到害怕,故他的情感线索应该是thirsty - excited - afraid。
[新考法]该考法不仅可以考查学生对文章的整体把握能力,还可以考查学生的推理能力和把握段落大意的能力。
25. C解析:词义猜测题。根据第三段中“Soon the old... were never satisfied.”可知,故事中老夫妻知足,所以生活幸福,而年轻夫妻不知足偷了磨粉机后也没能如愿,由此推出truth暗指文中的哲理,即“要知足”。
22. D解析:细节排序题。通读全文可知事情发展的顺序为:老夫妇得到了磨粉机→年轻夫妇偷走磨粉机→磨粉机开始生产盐→年轻的丈夫把磨粉机扔进大海(d - c - a - b)。
[新考法]该考法可以考查学生对文章脉络的理解,把握语篇的整体意义,培养其思维能力。
23. C解析:代词指代题。磨粉机不断地生产盐,盐流得到处都是,妻子想让磨粉机停止工作,故在“Make it stop”中,it指的是磨粉机。
24. B解析:推理判断题。年轻的丈夫开始是渴望得到有魔力的磨粉机,得到后感到很激动,磨粉机不停地产生盐而他不知道如何阻止,这时候他感到害怕,故他的情感线索应该是thirsty - excited - afraid。
[新考法]该考法不仅可以考查学生对文章的整体把握能力,还可以考查学生的推理能力和把握段落大意的能力。
25. C解析:词义猜测题。根据第三段中“Soon the old... were never satisfied.”可知,故事中老夫妻知足,所以生活幸福,而年轻夫妻不知足偷了磨粉机后也没能如愿,由此推出truth暗指文中的哲理,即“要知足”。
查看更多完整答案,请扫码查看