第68页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
(2022宿迁中考)阅读理解。
Recently, China has announced the list of the first five national parks.
Each of them is divided into two parts−the core (核心) protection area and the general control area. In the core protection area, only research and surveillance(监视) in science are allowed. And the general control area is open to the public, allowing travel activities such as camping and hiking. In the future, national parks are expected to be natural classrooms. People can learn about different kinds of animals and plants through eco−friendly(环保的)
travel activities.
The national parks can also be helpful to local people. The building of these national parks provides many jobs for local people. People living in or around the parks can work as park rangers(护林员) and guides. They can also sell some eco−friendly things with local color. So their yearly incomes(收入) will grow a lot.
Then let's take a look at the five national parks.
Three−River−Source National Park on the Qinghai−Tibet Plateau(青藏高原), is the largest national park in China. Because it is home to the sources of the Yangtze, Yellow and Lancang rivers, people call it “China's water tower”.
Northeast China Tiger and Leopard(豹) National Park is in Heilongjiang and Jilin provinces. It covers an area of 14,100 square kilometers. It is our country's biggest and only place for wild Siberian tigers and Amur leopards to live in.
Wuyi Mountain National Park in Fujian Province is a UNESCO natural and cultural heritage site(遗址). The forest makes up over 96 percent of the park. The park is the paradise of birds, kingdom(王国) of snakes and world of insects. You can also see the Danxia landform(地貌) there.
Giant Panda National Park connects panda habitats(栖息地) in Sichuan, Shaanxi and Gansu provinces. Inside the park are more than 1,600 wild giant pandas. They make up over 70 percent of the pandas in China.
Hainan Tropical(热带的) Rainforest National Park is the largest tropical forest in China. There are more than 400 kinds of plants that can only be found in Hainan. The world's only 35 Hainan gibbons(长臂猿) live there.
22. What activity can be done in the core protection area?______
A. Hunting. B. Researching.
C. Hiking. D. Camping.
23. What can we know from Paragraph 3?______
A. Building the national parks only needs rangers and guides.
B. Farming makes local people improve their yearly incomes.
C. Visitors can buy anything with local color in the national parks.
D. Local people can get much advantage from the national parks.
24. What does the underlined word “paradise” in the form above mean?______
A. A perfect place. B. A happy feeling.
C. A good example. D. A sweet smile.
Recently, China has announced the list of the first five national parks.
Each of them is divided into two parts−the core (核心) protection area and the general control area. In the core protection area, only research and surveillance(监视) in science are allowed. And the general control area is open to the public, allowing travel activities such as camping and hiking. In the future, national parks are expected to be natural classrooms. People can learn about different kinds of animals and plants through eco−friendly(环保的)
travel activities.
The national parks can also be helpful to local people. The building of these national parks provides many jobs for local people. People living in or around the parks can work as park rangers(护林员) and guides. They can also sell some eco−friendly things with local color. So their yearly incomes(收入) will grow a lot.
Then let's take a look at the five national parks.
Three−River−Source National Park on the Qinghai−Tibet Plateau(青藏高原), is the largest national park in China. Because it is home to the sources of the Yangtze, Yellow and Lancang rivers, people call it “China's water tower”.
Northeast China Tiger and Leopard(豹) National Park is in Heilongjiang and Jilin provinces. It covers an area of 14,100 square kilometers. It is our country's biggest and only place for wild Siberian tigers and Amur leopards to live in.
Wuyi Mountain National Park in Fujian Province is a UNESCO natural and cultural heritage site(遗址). The forest makes up over 96 percent of the park. The park is the paradise of birds, kingdom(王国) of snakes and world of insects. You can also see the Danxia landform(地貌) there.
Giant Panda National Park connects panda habitats(栖息地) in Sichuan, Shaanxi and Gansu provinces. Inside the park are more than 1,600 wild giant pandas. They make up over 70 percent of the pandas in China.
Hainan Tropical(热带的) Rainforest National Park is the largest tropical forest in China. There are more than 400 kinds of plants that can only be found in Hainan. The world's only 35 Hainan gibbons(长臂猿) live there.
22. What activity can be done in the core protection area?______
A. Hunting. B. Researching.
C. Hiking. D. Camping.
23. What can we know from Paragraph 3?______
A. Building the national parks only needs rangers and guides.
B. Farming makes local people improve their yearly incomes.
C. Visitors can buy anything with local color in the national parks.
D. Local people can get much advantage from the national parks.
24. What does the underlined word “paradise” in the form above mean?______
A. A perfect place. B. A happy feeling.
C. A good example. D. A sweet smile.
答案:
22. B解析:细节理解题。根据短文第二段第二句“Inthecore...areallowed.”可知,在核心保护区内能从事研究活动。
23. D解析:段落大意题。阅读短文第三段可知,国家公园附近的当地人不仅有许多工作机会,还可以向游客卖一些具有当地特色的环保产品,他们的收入每年都会增长,所以他们会从中受益匪浅。
24. A解析:词义猜测题。句意:该公园是鸟类的天堂、蛇类的王国以及昆虫的世界。由此可推出,paradise有“完美的地方”之意,故选A。
23. D解析:段落大意题。阅读短文第三段可知,国家公园附近的当地人不仅有许多工作机会,还可以向游客卖一些具有当地特色的环保产品,他们的收入每年都会增长,所以他们会从中受益匪浅。
24. A解析:词义猜测题。句意:该公园是鸟类的天堂、蛇类的王国以及昆虫的世界。由此可推出,paradise有“完美的地方”之意,故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看