第38页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
(每小题2分,共28分)
A(2023广西钦州一模)
One Sunday,I decided to tidy my bookshelf up.Suddenly,a white envelope(信封)fell to the floor.I was surprised!I couldn ' t remember putting the envelope on my shelf.It looks like it was years ago!
Anyway,I opened the envelope carefully.Inside it,there was a piece of paper.It was a letter written by my mom.I read it.
My dear children,
I love you so much!This is not a lettter to be posted.I have written this in the hope that one day you will find it.Yes,I wanted to let you know something that I thought was not suitable(合适的)
to talk face to face.
Life is too short and fulll of change.What I say is not new at all,but why I say it is important.If you are reading this,I am no longer with you.You are alone now.I ' m not there to help you or give you any kind of advice.But I have confidence(自信)that the steps you take will be sound and wise.
The world around you can be confusing(令人困惑的).But if you look inside yourself,you can light your path and find out where to go.Remember the saying“you reap what you sow(播种)”.The way you act willl have an impact(影响)on your life.Be careful with every step.Be positive as much as possible.All of you are great children.I hope you can
understand what I mean.Be kind to others and to yourself.
Yours,Mom
I was silent for a long time,holding that letterr.I thought about how much I loved and missed my mother.
21.What made the writer surprised?______
A.A white envelope.
B.A dirty bookshelf.
C.A piece of paper.
22.What do we know about the letter?______
A.The writer wrote the letter at a young age.
B.The letter was written to the writer' s mother.
C.The writer' s mother put the letter on the shelf secretly.
23.According to the letter,which of the following is TRUE?______
A.The mother didn ' t have time to post the letter.
B.The mother believed in her children ' s decisions.
C.The mother was not good at talking face to face.
24.What does the underlined word“sound"mean in
Chinese?________
A.正确的 B.值得的 C.合理的
25.What did the mother wish her children to do?____
A.Be kind to people.
B.Follow all her advice.
C.Spend all their time studying.
A(2023广西钦州一模)
One Sunday,I decided to tidy my bookshelf up.Suddenly,a white envelope(信封)fell to the floor.I was surprised!I couldn ' t remember putting the envelope on my shelf.It looks like it was years ago!
Anyway,I opened the envelope carefully.Inside it,there was a piece of paper.It was a letter written by my mom.I read it.
My dear children,
I love you so much!This is not a lettter to be posted.I have written this in the hope that one day you will find it.Yes,I wanted to let you know something that I thought was not suitable(合适的)
to talk face to face.
Life is too short and fulll of change.What I say is not new at all,but why I say it is important.If you are reading this,I am no longer with you.You are alone now.I ' m not there to help you or give you any kind of advice.But I have confidence(自信)that the steps you take will be sound and wise.
The world around you can be confusing(令人困惑的).But if you look inside yourself,you can light your path and find out where to go.Remember the saying“you reap what you sow(播种)”.The way you act willl have an impact(影响)on your life.Be careful with every step.Be positive as much as possible.All of you are great children.I hope you can
understand what I mean.Be kind to others and to yourself.
Yours,Mom
I was silent for a long time,holding that letterr.I thought about how much I loved and missed my mother.
21.What made the writer surprised?______
A.A white envelope.
B.A dirty bookshelf.
C.A piece of paper.
22.What do we know about the letter?______
A.The writer wrote the letter at a young age.
B.The letter was written to the writer' s mother.
C.The writer' s mother put the letter on the shelf secretly.
23.According to the letter,which of the following is TRUE?______
A.The mother didn ' t have time to post the letter.
B.The mother believed in her children ' s decisions.
C.The mother was not good at talking face to face.
24.What does the underlined word“sound"mean in
Chinese?________
A.正确的 B.值得的 C.合理的
25.What did the mother wish her children to do?____
A.Be kind to people.
B.Follow all her advice.
C.Spend all their time studying.
答案:
A[主旨大意]本文主要讲述了作者在整理书架时偶然发现母亲生前留给自己的一封信,作者看完信后,深切地思念母亲。
21.A解析:细节理解题。根据第一段可知,作者在整理书架时发现了一个白色信封,所以感到惊讶。
22.C解析:细节理解题。根据第一段可知,这封信是作者的母亲偷偷地放在书架上的。
23.B解析:推理判断题。根据第五段可知,作者的母亲确定作者的每一步都将是合理且明智的,可推断母亲相信作者的所有决定。
24.C解析:词义猜测题。根据第五段可知,作者的母亲确定作者的每一步都将是合理且明智的,所以单词sound指的是“合理的”。
25.A解析:细节理解题。根据最后一段“Be kind to others and to yourself.”可知,母亲希望她的孩子善待他人。
21.A解析:细节理解题。根据第一段可知,作者在整理书架时发现了一个白色信封,所以感到惊讶。
22.C解析:细节理解题。根据第一段可知,这封信是作者的母亲偷偷地放在书架上的。
23.B解析:推理判断题。根据第五段可知,作者的母亲确定作者的每一步都将是合理且明智的,可推断母亲相信作者的所有决定。
24.C解析:词义猜测题。根据第五段可知,作者的母亲确定作者的每一步都将是合理且明智的,所以单词sound指的是“合理的”。
25.A解析:细节理解题。根据最后一段“Be kind to others and to yourself.”可知,母亲希望她的孩子善待他人。
B(2022嘉兴中考)
When Leon Martin asked for his parents 'advice on how to become a UX designer(设计师),they both went silent.“In fact,I had no idea what he was talking about,”said Anne,his mother.“I didn ' t know whether he was talking about designing clothes,computer programs or a fancy brand of bike."
Even when her18−year−old son explained that it was something about“behind the scenes”online design,his mother was still a bit lost.“I felt like I had totally failed as a parent,”she saiD.“My job as a parent is to open doors so my children can achieve their potential(潜力),but how can I do that when I don' t even understand what their dreams are?"
________Research has found that more than 2/3of parents in England are now facing the problem that,when their children express interest in new education and job choices,they may know nothing about them.More than75%of parents feel it is almost impossible to offer their children good advice in such a fast−changing job market.
Michelle Rea did a survey of over2,000parents of secondary school students in England.She found that many parents were afraid their children would just stop talking about their career(职业l)plans at home,simply because their mum and dad could hardlly follow them.“We all know that parents 'opinions and suggestions play an important role in shaping and influencing their children ' s career dreams,”she said.“But we usually depend much on our own experiences.And things have changed so much since most of us were at school."
Bryony Mathew,writer of the Awesome Career
Books,said the world was changing so rapidly that parents should not try to decide on certain careers for their children.
26.What should a successful parent be able to do according to Anne?______
A.Become a great UX designer.
B.Do an excellent job online.
C.Develop their children' s potential.
D.Realize their children' s dreams.
27.Which of the following is the best sentence to fill in the blank in Paragraph3?______
28.What did Michelle Rea ' s survey mainly show?______
A.Most of the parents in England were facing trouble in accepting new jobs.
B.Parents feared that their children would refuse to share their career dreams.
C.A lot of parents found it difficult to help their children with their education.
D.Children ' s career future depended a lot on their parents’working experiences.
29.What could be the best title for the passage?______
A.How can children make career choices?
B.How can parents become career advisers?
C.Should children take their parents’career advice?
D.Should parents choose a career for their children?
When Leon Martin asked for his parents 'advice on how to become a UX designer(设计师),they both went silent.“In fact,I had no idea what he was talking about,”said Anne,his mother.“I didn ' t know whether he was talking about designing clothes,computer programs or a fancy brand of bike."
Even when her18−year−old son explained that it was something about“behind the scenes”online design,his mother was still a bit lost.“I felt like I had totally failed as a parent,”she saiD.“My job as a parent is to open doors so my children can achieve their potential(潜力),but how can I do that when I don' t even understand what their dreams are?"
________Research has found that more than 2/3of parents in England are now facing the problem that,when their children express interest in new education and job choices,they may know nothing about them.More than75%of parents feel it is almost impossible to offer their children good advice in such a fast−changing job market.
Michelle Rea did a survey of over2,000parents of secondary school students in England.She found that many parents were afraid their children would just stop talking about their career(职业l)plans at home,simply because their mum and dad could hardlly follow them.“We all know that parents 'opinions and suggestions play an important role in shaping and influencing their children ' s career dreams,”she said.“But we usually depend much on our own experiences.And things have changed so much since most of us were at school."
Bryony Mathew,writer of the Awesome Career
Books,said the world was changing so rapidly that parents should not try to decide on certain careers for their children.
26.What should a successful parent be able to do according to Anne?______
A.Become a great UX designer.
B.Do an excellent job online.
C.Develop their children' s potential.
D.Realize their children' s dreams.
27.Which of the following is the best sentence to fill in the blank in Paragraph3?______
28.What did Michelle Rea ' s survey mainly show?______
A.Most of the parents in England were facing trouble in accepting new jobs.
B.Parents feared that their children would refuse to share their career dreams.
C.A lot of parents found it difficult to help their children with their education.
D.Children ' s career future depended a lot on their parents’working experiences.
29.What could be the best title for the passage?______
A.How can children make career choices?
B.How can parents become career advisers?
C.Should children take their parents’career advice?
D.Should parents choose a career for their children?
答案:
B[主旨大意]本文是一篇说明文。文章以Leon进行职业选择时向父母寻求建议这一事件为例,对“父母是否应该为孩子们指定职业”这一话题进行了探讨。
26.C解析:细节理解题。根据第二段中“My job as a parent is to open doors so my children can achieve their potential, but how can I do that when I don't even understand what their dreams are?”可知Anne认为一个成功的父母,就是要能让孩子们发挥他们的潜能。
27.A解析:推理判断题。根据第三段中“Research has found that more than 2/3 of parents in England are now facing the problem that, when their children express interest in new education and job choices, they may know nothing about them.”可知,Anne并不是唯一一个遇到这种问题的人。
28.B解析:细节理解题。根据第四段内容可知Michelle Rea认为,父母的意见和建议在塑造和影响孩子们的职业梦想方面发挥着重要的作用,但她发现很多父母担心他们的孩子不听他们的意见,换句话说,家长们担心孩子们拒绝跟他们分享他们的职业梦想。
29.D解析:最佳标题题。根据最后一段“Bryony Mathew, writer of the Awesome Career Books, said the world was changing so rapidly that parents should not try to decide on certain careers for their children.”可知,这本《令人敬畏的职业书籍》的作者认为父母应该尽量不要为他们的孩子指定职业。纵观全文可知作者围绕“父母是否应该为孩子们选定职业”这个话题展开讨论。
C(2022枣庄中考)
Everyone needs friends,and if you fail to make friends,30.______
Maybe you have social faults such as talkativeness(多嘴)and improper behavior,which drive away your new friends.Whatever your social faults may be,31.______
A friendly person does his best to make a stranger feel comfortable,wherever he happens to be.Put yourself in the other person ' s place and make him feel welcome.
32.________It makes your new friends feel happy.And it gives them the feeling that they have made an impression(印象)on you because you remember them.
If you do not agree with other people on a certain matter,33.______or you will lose friends easily.
Finallly a friendly person thinks of not only himself,but also others.34.______
根据短文内容,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺。其中有两项多余
A.Smil at someone and you may surely get a smile in return.
B.do not argue,but discuss,
C.you should think if there ' s something wrong with your personality(性格).
D.Treat different people in different ways.
E.Try to remember namesS.
F.People who refuse to consider others have few friends.
G.look at them honestly,and try to correct them.
Everyone needs friends,and if you fail to make friends,30.______
Maybe you have social faults such as talkativeness(多嘴)and improper behavior,which drive away your new friends.Whatever your social faults may be,31.______
A friendly person does his best to make a stranger feel comfortable,wherever he happens to be.Put yourself in the other person ' s place and make him feel welcome.
32.________It makes your new friends feel happy.And it gives them the feeling that they have made an impression(印象)on you because you remember them.
If you do not agree with other people on a certain matter,33.______or you will lose friends easily.
Finallly a friendly person thinks of not only himself,but also others.34.______
根据短文内容,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺。其中有两项多余
A.Smil at someone and you may surely get a smile in return.
B.do not argue,but discuss,
C.you should think if there ' s something wrong with your personality(性格).
D.Treat different people in different ways.
E.Try to remember namesS.
F.People who refuse to consider others have few friends.
G.look at them honestly,and try to correct them.
答案:
C[主旨大意]本文主要介绍了交不到朋友的原因以及如何交朋友。
30.C解析:根据下文的举例“也许,你有社交上的缺点,例如像多嘴和其他不当行为”可知,这些都属于一些性格上的问题,故选C。
31.G解析:根据上文“不管你的社交缺点是什么”可知,下文对应的应是“诚实地面对它们,并尽力纠正它们”,故选G。
32.E解析:根据下文“they have made an impression on you because you remember them”可知,这里应是“努力记住名字”,故选E。
33.B解析:根据上文“If you do not agree with other people on a certain matter”可知,此处表示“不要争吵,而应该讨论”,故选B。
34.F解析:根据上文“最后,一个友好的人不仅要为自己着想,而且要为其他人着想。”可知,这里对应的是“拒绝为他人着想的人几乎没有朋友”,故选F。
查看更多完整答案,请扫码查看