第71页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
B(2024·河北中考)
At an early age, we start learning how to manage money by watching our parents' spending habits. Don't worry if we haven't learned well how to save or spend money. The following life lessons about money can help us form good spending habits.
Money doesn't grow on trees. As kids, we don't often think about where money comes from. We need to know that our parents work hard to make money, and that it may be used up one day. Going to their workplaces to watch how they work is a great way to understand money is not that easy to make.
We shouldn't spend all our money in one go. It's important for us to have a budget. In other words, we need to think about how much money we have and what we really want to spend it on. Realizing that our pocket money can't cover everything we want, we should make smart spending choices.
We should set a clear goal and watch our money grow. If we wish to own a new bicycle but can't afford it, we can save our pocket money. How? Write down how much money we have in a notebook and watch it grow. After we have enough, we can buy that wonderful bicycle we've dreamed about! Reaching our goal will greatly satiate us.
We can talk with our parents about how money is used and where money goes. Do you know what a bank account is? If not, communicate with our parents. We can also go to the supermarket with our parents to experience how money is spent in the real world.
Without doubt, we should treat money in a right way. Actually, learning about money isn't a hard job. From these lessons, we can get a sense of money management and right money values step by step!
1. Where does money come from according to the text?
A. Parents' hard work.
B. Kids' life lessons.
C. Good spending habits.
D. The bank account.
2. What does the writer want kids to do by giving the example of buying a bicycle?
A. Buy a wonderful notebook.
B. Make a free spending choice.
C. Set a goal of saving money.
D. Have an experience of shopping.
3. What does the underlined word "satiate" mean in Paragraph 4?
A. Relax.
B. Interest.
C. Surprise.
D. Satisfy.
4. Which of the following will the writer probably agree with?
A. Adults can make money grow more.
B. Kids should have a money spending plan.
C. Parents may give kids lots of pocket money.
D. Supermarkets will be places to change money.
5. What is the best title for the text?
A. Causes of spending money
B. Ways of managing money
C. Happiness of spending money
D. Ways to make money
At an early age, we start learning how to manage money by watching our parents' spending habits. Don't worry if we haven't learned well how to save or spend money. The following life lessons about money can help us form good spending habits.
Money doesn't grow on trees. As kids, we don't often think about where money comes from. We need to know that our parents work hard to make money, and that it may be used up one day. Going to their workplaces to watch how they work is a great way to understand money is not that easy to make.
We shouldn't spend all our money in one go. It's important for us to have a budget. In other words, we need to think about how much money we have and what we really want to spend it on. Realizing that our pocket money can't cover everything we want, we should make smart spending choices.
We should set a clear goal and watch our money grow. If we wish to own a new bicycle but can't afford it, we can save our pocket money. How? Write down how much money we have in a notebook and watch it grow. After we have enough, we can buy that wonderful bicycle we've dreamed about! Reaching our goal will greatly satiate us.
We can talk with our parents about how money is used and where money goes. Do you know what a bank account is? If not, communicate with our parents. We can also go to the supermarket with our parents to experience how money is spent in the real world.
Without doubt, we should treat money in a right way. Actually, learning about money isn't a hard job. From these lessons, we can get a sense of money management and right money values step by step!
1. Where does money come from according to the text?
A. Parents' hard work.
B. Kids' life lessons.
C. Good spending habits.
D. The bank account.
2. What does the writer want kids to do by giving the example of buying a bicycle?
A. Buy a wonderful notebook.
B. Make a free spending choice.
C. Set a goal of saving money.
D. Have an experience of shopping.
3. What does the underlined word "satiate" mean in Paragraph 4?
A. Relax.
B. Interest.
C. Surprise.
D. Satisfy.
4. Which of the following will the writer probably agree with?
A. Adults can make money grow more.
B. Kids should have a money spending plan.
C. Parents may give kids lots of pocket money.
D. Supermarkets will be places to change money.
5. What is the best title for the text?
A. Causes of spending money
B. Ways of managing money
C. Happiness of spending money
D. Ways to make money
答案:
1. A 提示:细节理解题。根据第二段中“We need to know that our parents work hard to make money”可知,金钱来自于父母的辛勤工作。
2. C 提示:推理判断题。根据第四段第二句“If we wish to own a new bicycle but can't afford it, we can save our pocket money.”可知,如果我们想拥有一辆新自行车,但买不起,我们可以省下零花钱。由此推知,作者希望孩子们通过购买自行车的例子设定一个储蓄的目标。
3. D 提示:词义猜测题。relax放松;interest使……感兴趣;surprise使……惊讶;satisfy使……满足。根据画线词上一句“After we have enough, we can buy that wonderful bicycle we've dreamed about!”并结合选项可知,画线词“satiate”意为“满足”,与satisfy意思相近。
4. B 提示:细节理解题。根据第三段第一、二句“We shouldn't spend all our money in one go. It's important for us to have a budget.”可知,我们不应该一次花光所有的钱,预算对我们来说很重要。因此作者认为孩子们应该有一个花钱的计划。
5. B 提示:标题归纳题。通读全文可知,文章主要讲述了我们应该如何理解和管理金钱,以及如何形成良好的消费习惯,所以最佳标题应该是“管理金钱的方式”。
2. C 提示:推理判断题。根据第四段第二句“If we wish to own a new bicycle but can't afford it, we can save our pocket money.”可知,如果我们想拥有一辆新自行车,但买不起,我们可以省下零花钱。由此推知,作者希望孩子们通过购买自行车的例子设定一个储蓄的目标。
3. D 提示:词义猜测题。relax放松;interest使……感兴趣;surprise使……惊讶;satisfy使……满足。根据画线词上一句“After we have enough, we can buy that wonderful bicycle we've dreamed about!”并结合选项可知,画线词“satiate”意为“满足”,与satisfy意思相近。
4. B 提示:细节理解题。根据第三段第一、二句“We shouldn't spend all our money in one go. It's important for us to have a budget.”可知,我们不应该一次花光所有的钱,预算对我们来说很重要。因此作者认为孩子们应该有一个花钱的计划。
5. B 提示:标题归纳题。通读全文可知,文章主要讲述了我们应该如何理解和管理金钱,以及如何形成良好的消费习惯,所以最佳标题应该是“管理金钱的方式”。
查看更多完整答案,请扫码查看