第65页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
中国立法保护母亲河——长江
China has passed a law to protect the Yangtze River, which has been described as the “mother river” of the Chinese nation. The Yangtze River Protection Law took effect on March 1, 2021. It is the first law to protect the waterway in China.
The 6,397 - km - long Yangtze River is the longest river in Asia and provides an important lifeline for hundreds of millions of people. It covers an area of about 1.8 million km², about a fifth of the national total. The Yangtze River provides a third of the country’s freshwater resources, but it has suffered a series of environmental problems in recent years, such as heavy pollution and decrease in fish populations. To solve these problems, China put a 10 - year fishing ban to protect fish resources.
According to the Ministry of Agriculture and Rural Affairs, around 231,000 fishermen said they would give up fishing along the Yangtze River to protect the “mother river”. A senior Chinese official said that more support should be given to those fishermen to help them find new jobs and places to live. He also called for stronger efforts to prevent illegal fishing.
The law includes not only resource protection and anti - pollution measures, but also design and management, green development and other fields. The government says the purpose of the law is to strengthen environmental protection, to use resources efficiently and to ensure sustainable development.
Word Bank
1. lifeline /'laɪflaɪn/ n. 生命线
2. illegal /ɪ'li:gl/ adj. 非法的
3. sustainable/sə'steɪnəbl/ adj. 可持续的
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1.
2. Regular exercise can help
3. We must work together to solve
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余)
prevent ensure clock
1. Studying hard and carefully will make sure you have good grades.
2. The heavy rain stopped us from playing football outdoors.
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. The new traffic rules
2. The national park
(四)仿写句子
… the purpose of the law is to strengthen environmental protection, … (动词不定式短语作表语)
仿写:他的主要目标是明年找份好工作。
二、根据短文内容,选择正确答案
(
A. took effect on March 1, 2021 and it’s the first law to protect the nation
B. has a 10 - year fishing ban to protect sea water resources and the fishermen in it
C. includes some measures about green development for the Yangtze River
D. describes the Yangtze River as the “mother river” of the Chinese nation
(
A. show it’s necessary to pass the law
B. tell us the cleanness of the river
C. encourage people to stay calm
D. introduce the beauty of the river
(
A. around 232,000 fishermen would give up fishing
B. some people still fish without following the law
C. the government should give more support to the fishermen
D. the farmers may lose their jobs and have no places to live
三、根据短文内容,结合自己理解,回答下面问题
新考法·开放题
What’s one easy thing students can do to help protect the Yangtze River?
China has passed a law to protect the Yangtze River, which has been described as the “mother river” of the Chinese nation. The Yangtze River Protection Law took effect on March 1, 2021. It is the first law to protect the waterway in China.
The 6,397 - km - long Yangtze River is the longest river in Asia and provides an important lifeline for hundreds of millions of people. It covers an area of about 1.8 million km², about a fifth of the national total. The Yangtze River provides a third of the country’s freshwater resources, but it has suffered a series of environmental problems in recent years, such as heavy pollution and decrease in fish populations. To solve these problems, China put a 10 - year fishing ban to protect fish resources.
According to the Ministry of Agriculture and Rural Affairs, around 231,000 fishermen said they would give up fishing along the Yangtze River to protect the “mother river”. A senior Chinese official said that more support should be given to those fishermen to help them find new jobs and places to live. He also called for stronger efforts to prevent illegal fishing.
The law includes not only resource protection and anti - pollution measures, but also design and management, green development and other fields. The government says the purpose of the law is to strengthen environmental protection, to use resources efficiently and to ensure sustainable development.
Word Bank
1. lifeline /'laɪflaɪn/ n. 生命线
2. illegal /ɪ'li:gl/ adj. 非法的
3. sustainable/sə'steɪnəbl/ adj. 可持续的
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1.
Millions
(million) of birds migrate south every winter to escape the cold.2. Regular exercise can help
strengthen
(strength) your muscles and improve health.3. We must work together to solve
environmental
(environment) problems.(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余)
prevent ensure clock
1. Studying hard and carefully will make sure you have good grades.
ensure
2. The heavy rain stopped us from playing football outdoors.
prevented
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. The new traffic rules
took effect
(生效) last month, making the roads safer.2. The national park
covers an area of
(占地) 1,000 square kilometers.(四)仿写句子
… the purpose of the law is to strengthen environmental protection, … (动词不定式短语作表语)
仿写:他的主要目标是明年找份好工作。
His main goal is to find a good job next year.
二、根据短文内容,选择正确答案
(
C
) 1. The Yangtze River Protection Law _________.A. took effect on March 1, 2021 and it’s the first law to protect the nation
B. has a 10 - year fishing ban to protect sea water resources and the fishermen in it
C. includes some measures about green development for the Yangtze River
D. describes the Yangtze River as the “mother river” of the Chinese nation
(
A
) 2. Paragraph 2 is written to _________.A. show it’s necessary to pass the law
B. tell us the cleanness of the river
C. encourage people to stay calm
D. introduce the beauty of the river
(
C
) 3. According to the senior Chinese official, we can infer that _________.A. around 232,000 fishermen would give up fishing
B. some people still fish without following the law
C. the government should give more support to the fishermen
D. the farmers may lose their jobs and have no places to live
三、根据短文内容,结合自己理解,回答下面问题
新考法·开放题
What’s one easy thing students can do to help protect the Yangtze River?
Students can collect litter near the river to prevent pollution, which helps keep fish and water clean.
答案:
一、(一) 1.Millions 2.strengthen 3.environmental
(二) 1.ensure 2.prevented
(三) 1.took effect 2.covers an area of
(四) His main goal is to find a good job next year.
二、答案速查 1—3 CAC
【主旨大意】本文主要介绍了长江是中国的母亲河,详细地介绍了保护河流的重要性,及其采取的一些措施等。
1.C【点拨】细节理解题。根据“The law includes not only resource protection...green development and other fields.”可知,该法律包括一些关于长江绿色发展的措施。故选C。
2.A【点拨】推理判断题。根据“The Yangtze River provides...such as heavy pollution and decrease in fish populations.”可知,这一段提到了大量环境问题,因此这一段是为了表明颁布这部法律的必要性。故选A。
3.C【点拨】推理判断题。根据“A senior Chinese official...to live.”可推断,政府应该给予渔民更多的支持。故选C。
三、Students can collect litter near the river to prevent pollution, which helps keep fish and water clean.(开放题,答案合理即可)
(二) 1.ensure 2.prevented
(三) 1.took effect 2.covers an area of
(四) His main goal is to find a good job next year.
二、答案速查 1—3 CAC
【主旨大意】本文主要介绍了长江是中国的母亲河,详细地介绍了保护河流的重要性,及其采取的一些措施等。
1.C【点拨】细节理解题。根据“The law includes not only resource protection...green development and other fields.”可知,该法律包括一些关于长江绿色发展的措施。故选C。
2.A【点拨】推理判断题。根据“The Yangtze River provides...such as heavy pollution and decrease in fish populations.”可知,这一段提到了大量环境问题,因此这一段是为了表明颁布这部法律的必要性。故选A。
3.C【点拨】推理判断题。根据“A senior Chinese official...to live.”可推断,政府应该给予渔民更多的支持。故选C。
三、Students can collect litter near the river to prevent pollution, which helps keep fish and water clean.(开放题,答案合理即可)
查看更多完整答案,请扫码查看