第20页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
心理健康——并非难以启齿的隐私
If I had a cold, I wouldn’t think twice about telling my friends or my doctor. For some reason, however, if I had a mental problem, I might not treat it in the same way.
At my elementary school, mental health was not discussed even once as far as I can remember. This makes me wonder how many other schools are failing to educate their students on this topic. It makes me sad that children growing up with mental illness may feel like it is something to be ashamed of because it is never discussed. When I reached high school, mental health was still seldom discussed. But when it was in the topic of health or biology class, I was given a broad idea that mental illness was a “thing” that really lies.
In my opinion, overstressed high school students could benefit greatly from more deep discussions about how to deal with mental health problems, such as how to know when you should care about yourself or a friend, or who to turn to for help. I know my friends and I could have benefited. Even if you personally have never faced mental health problems, someone you know is sure to have them, and you can offer timely help.
I also believe we need to normalize discussions about mental health at an early age, rather than hiding them from sight. At school, I saw a student’s report on mental health education and how it can be carried out in the American school system. The student used the film Inside Out to explain feelings to younger kids. This report made me believe that it is possible to start these discussions at a young age if we try.
Although we can’t change the way people think about mental health over one night, there are still things we can do. Asking our friends how they’re feeling is a good start.
Word Bank
1. mental /'mentl/ adj. 心理上的
2. ashamed /ə'ʃeɪmd/ adj. 羞愧的
3. benefit /'benɪfɪt/ n. 益处
4. normalize /'nɔ:məlaɪz/ v. 使……正常化
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. You should think
2. The
3. Her kind words
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余) give reach start
1. She felt excited when she finally got to high school.
2. Eating breakfast every day is a good beginning for the day. ______
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. I had no idea what was wrong, but my sister seemed angry with me
2. She taught me how to
(四)仿写句子
1. At my elementary school, mental health was not discussed even once as far as I can remember. (as far as 引导程度状语从句 )
仿写:据我所知,图书馆每天下午 6 点关门。
2. Asking our friends how they’re feeling is a good start. (动名词短语作主语 )
仿写:在许多国家,问别人挣多少钱是不礼貌的。
二、根据短文内容,选择正确答案
(
A. By showing facts.
B. By giving numbers.
C. By making comparison.
D. By sharing a story.
(
A. Kids who are healthy outside might be ill inside.
B. Mental health discussions can be held with young kids.
C. The American school system is open to mental health education.
D. Watching educational films can help children with mental illness.
(
A. ①②③ / ④ / ⑤
B. ① / ②③④ / ⑤
C. ① / ②③④⑤
D. ① / ② / ③④ / ⑤
(
A. Mental health matters!
B. Is it okay if it’s not good?
C. The earlier, the better!
D. How to pay attention to mental health?
If I had a cold, I wouldn’t think twice about telling my friends or my doctor. For some reason, however, if I had a mental problem, I might not treat it in the same way.
At my elementary school, mental health was not discussed even once as far as I can remember. This makes me wonder how many other schools are failing to educate their students on this topic. It makes me sad that children growing up with mental illness may feel like it is something to be ashamed of because it is never discussed. When I reached high school, mental health was still seldom discussed. But when it was in the topic of health or biology class, I was given a broad idea that mental illness was a “thing” that really lies.
In my opinion, overstressed high school students could benefit greatly from more deep discussions about how to deal with mental health problems, such as how to know when you should care about yourself or a friend, or who to turn to for help. I know my friends and I could have benefited. Even if you personally have never faced mental health problems, someone you know is sure to have them, and you can offer timely help.
I also believe we need to normalize discussions about mental health at an early age, rather than hiding them from sight. At school, I saw a student’s report on mental health education and how it can be carried out in the American school system. The student used the film Inside Out to explain feelings to younger kids. This report made me believe that it is possible to start these discussions at a young age if we try.
Although we can’t change the way people think about mental health over one night, there are still things we can do. Asking our friends how they’re feeling is a good start.
Word Bank
1. mental /'mentl/ adj. 心理上的
2. ashamed /ə'ʃeɪmd/ adj. 羞愧的
3. benefit /'benɪfɪt/ n. 益处
4. normalize /'nɔ:məlaɪz/ v. 使……正常化
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. You should think
twice
(two) before making an important decision.2. The
timely
(time) rain saved the dry crops in the fields.3. Her kind words
greatly
(great) improved my confidence in the exam.(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余) give reach start
1. She felt excited when she finally got to high school.
reached
2. Eating breakfast every day is a good beginning for the day. ______
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. I had no idea what was wrong, but my sister seemed angry with me
because of some reason
(因为某种原因).2. She taught me how to
deal with
(处理) difficult math problems yesterday.(四)仿写句子
1. At my elementary school, mental health was not discussed even once as far as I can remember. (as far as 引导程度状语从句 )
仿写:据我所知,图书馆每天下午 6 点关门。
As far as I know, the library closes at 6 p.m. every day.
2. Asking our friends how they’re feeling is a good start. (动名词短语作主语 )
仿写:在许多国家,问别人挣多少钱是不礼貌的。
Asking others how much money they earn is impolite in many countries.
二、根据短文内容,选择正确答案
(
C
)1. 新考法·写作方法 How does the writer introduce his topic in Paragraph 1?A. By showing facts.
B. By giving numbers.
C. By making comparison.
D. By sharing a story.
(
B
)2. What does the writer learn from the student’s report?A. Kids who are healthy outside might be ill inside.
B. Mental health discussions can be held with young kids.
C. The American school system is open to mental health education.
D. Watching educational films can help children with mental illness.
(
D
)3. 新考法·篇章结构 Which of the following shows the structure of the article?A. ①②③ / ④ / ⑤
B. ① / ②③④ / ⑤
C. ① / ②③④⑤
D. ① / ② / ③④ / ⑤
(
A
)4. What is the best title for the text?A. Mental health matters!
B. Is it okay if it’s not good?
C. The earlier, the better!
D. How to pay attention to mental health?
答案:
一、(一)1.twice 2.timely 3.greatly
(二)1.reached 2.start
(三)1.because of some reason 2.deal with
(四)1. As far as I know, the library closes at 6 p.m. every day.
2. Asking others how much money they earn is impolite in many countries.
二、答案速查 1—4 CBDA
【主旨大意】本文主要讲述了心理健康问题普遍不被讨论的现象,讨论了心理健康的重要性及其教育问题。
1.C【点拨】写作手法题。根据“If I had a cold,I wouldn’t...I might not treat it in the same way.”可知,作者以对比的方式,引出心理健康问题不被讨论的话题,故选C。
2.B【点拨】细节理解题。根据“This report made me believe that it is possible to start these discussions at a young age if we try.”可知,作者从报告中了解到,心理健康讨论可以在年幼时进行,故选B。
3.D【点拨】篇章结构题。通读全文可知,作者在第一段提出心理健康问题不被说出来的普遍现象;第二段讲述小学生羞于谈论心理问题的现象;第三段和第四段介绍了作者关于尽早开始谈论心理健康问题的建议;最后一段总结作者的观点:无法在一夜之间改变别人看待心理健康的方式,但我们仍然可以做一些事。故选D。
4.A【点拨】最佳标题题。通读全文可知,文章主要讨论了心理健康的重要性及其教育问题,选项A能概括文章主旨。故选A。
(二)1.reached 2.start
(三)1.because of some reason 2.deal with
(四)1. As far as I know, the library closes at 6 p.m. every day.
2. Asking others how much money they earn is impolite in many countries.
二、答案速查 1—4 CBDA
【主旨大意】本文主要讲述了心理健康问题普遍不被讨论的现象,讨论了心理健康的重要性及其教育问题。
1.C【点拨】写作手法题。根据“If I had a cold,I wouldn’t...I might not treat it in the same way.”可知,作者以对比的方式,引出心理健康问题不被讨论的话题,故选C。
2.B【点拨】细节理解题。根据“This report made me believe that it is possible to start these discussions at a young age if we try.”可知,作者从报告中了解到,心理健康讨论可以在年幼时进行,故选B。
3.D【点拨】篇章结构题。通读全文可知,作者在第一段提出心理健康问题不被说出来的普遍现象;第二段讲述小学生羞于谈论心理问题的现象;第三段和第四段介绍了作者关于尽早开始谈论心理健康问题的建议;最后一段总结作者的观点:无法在一夜之间改变别人看待心理健康的方式,但我们仍然可以做一些事。故选D。
4.A【点拨】最佳标题题。通读全文可知,文章主要讨论了心理健康的重要性及其教育问题,选项A能概括文章主旨。故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看