第50页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
五、完形填空
主题:人与自然——灾害防范 学科素养:思维品质 词数:约200 建议用时:5分钟
Water is one of the most useful things on the earth. We drink it, wash with it and cook with it. However, it can also be _21_.
This was something that happened to me a few months ago. It started as a normal (正常的) school day. It was summer and the _22_ was really hot. We were studying _23_ our tests when a storm came. The sky went dark and the rain started to beat _24_ against the windows. The storm went on and on. Then, the rain started to come through the roof (屋顶) and _25_ on the desks in the classroom. Our books were getting wet. Suddenly there was a loud noise. We didn't _26_ what it was at first. Then, water came across the floor of our classroom. The school was flooded. We all felt very _27_ and some of the girls started to cry.
Miss Miller was calm. She told us all to hold hands. We slowly walked out of the _28_ in a line of people and came to a safe place. We didn't leave there _29_ the water was gone. Our school was in a mess. Together we _30_ every classroom. Everyone felt tired but lucky!
(
B. wonderful
C. truthful
D. peaceful
(
B. board
C. rock
D. weather
(
B. in
C. with
D. of
(
B. slowly
C. mostly
D. hardly
(
B. cry
C. sleep
D. fall
(
B. understand
C. describe
D. forget
(
B. excited
C. happy
D. afraid
(
B. museum
C. ground
D. classroom
(
B. although
C. until
D. while
(
B. cleaned up
C. set up
D. looked up
主题:人与自然——灾害防范 学科素养:思维品质 词数:约200 建议用时:5分钟
Water is one of the most useful things on the earth. We drink it, wash with it and cook with it. However, it can also be _21_.
This was something that happened to me a few months ago. It started as a normal (正常的) school day. It was summer and the _22_ was really hot. We were studying _23_ our tests when a storm came. The sky went dark and the rain started to beat _24_ against the windows. The storm went on and on. Then, the rain started to come through the roof (屋顶) and _25_ on the desks in the classroom. Our books were getting wet. Suddenly there was a loud noise. We didn't _26_ what it was at first. Then, water came across the floor of our classroom. The school was flooded. We all felt very _27_ and some of the girls started to cry.
Miss Miller was calm. She told us all to hold hands. We slowly walked out of the _28_ in a line of people and came to a safe place. We didn't leave there _29_ the water was gone. Our school was in a mess. Together we _30_ every classroom. Everyone felt tired but lucky!
(
A
) 21. A. harmfulB. wonderful
C. truthful
D. peaceful
(
D
) 22. A. foodB. board
C. rock
D. weather
(
A
) 23. A. forB. in
C. with
D. of
(
A
) 24. A. heavilyB. slowly
C. mostly
D. hardly
(
D
) 25. A. flyB. cry
C. sleep
D. fall
(
B
) 26. A. reportB. understand
C. describe
D. forget
(
D
) 27. A. proudB. excited
C. happy
D. afraid
(
D
) 28. A. windowB. museum
C. ground
D. classroom
(
C
) 29. A. ifB. although
C. until
D. while
(
B
) 30. A. lifted upB. cleaned up
C. set up
D. looked up
答案:
21.A【点拨】根据“Water is one of the most useful...cook with it.”及However可知,水是地球上最有用的东西,人们的生活离不开水,然而水也会给人类带来危害。故选A。
22.D【点拨】根据“It was summer and the...was really hot.”可知,此处是指天气炎热。故选D。
23.A【点拨】study for tests“为考试而学习,备考”。故选A。
24.A【点拨】根据“the rain started to beat”可知,此处描写雨下得很大,所以是重重地敲打着窗户。故选A。
25.D【点拨】根据“the rain started to come through the roof(屋顶)”可知,此处是指雨水从屋顶落下来。故选D。
26.B【点拨】根据“Suddenly there was a loud noise.”可知,大家起初不明白一声巨响是怎么回事。故选B。
27.D【点拨】根据下文“some of the girls started to cry”可知,此处是指大家很害怕。故选D。
28.D【点拨】根据walked out of可知是走出教室。故选D。
29.C【点拨】根据came to a safe place可知,直到水退去,他们才离开那个地方,not...until...“直到……才……”。故选C。
30.B【点拨】根据“Our school was in a mess.”可知,此处是指清理教室。故选B。
22.D【点拨】根据“It was summer and the...was really hot.”可知,此处是指天气炎热。故选D。
23.A【点拨】study for tests“为考试而学习,备考”。故选A。
24.A【点拨】根据“the rain started to beat”可知,此处描写雨下得很大,所以是重重地敲打着窗户。故选A。
25.D【点拨】根据“the rain started to come through the roof(屋顶)”可知,此处是指雨水从屋顶落下来。故选D。
26.B【点拨】根据“Suddenly there was a loud noise.”可知,大家起初不明白一声巨响是怎么回事。故选B。
27.D【点拨】根据下文“some of the girls started to cry”可知,此处是指大家很害怕。故选D。
28.D【点拨】根据walked out of可知是走出教室。故选D。
29.C【点拨】根据came to a safe place可知,直到水退去,他们才离开那个地方,not...until...“直到……才……”。故选C。
30.B【点拨】根据“Our school was in a mess.”可知,此处是指清理教室。故选B。
主题:人与自然——灾害防范 学科素养:思维品质 词数:约250 建议用时:5分钟
Yesterday my dad and I went hiking in the mountain. We enjoyed the fresh air and would live in the hotel room for another two days. I think it's one of the most unforgettable experiences in my life! A storm woke me up early. I got up and looked out of the window of our hotel. I listened to the thunder and watched the lightning. It wasn't scary at that time, but it was exciting!
But then I looked at my phone and saw on the news that a hurricane was coming. I asked my dad what a hurricane is and asked him if he knew what to do. He told me not to worry because a hurricane is just a big storm. We stayed in our hotel room and there was even more rain by the afternoon. And the

winds were getting stronger and stronger.
In the evening, a hotel worker asked all the visitors to go to the dining hall. When we were all inside, we put tables in front of the doors and then we got down on the floor together in the corner. We waited and waited. The winds got louder, the rain became heavier and then it suddenly went dark. I was so startled that I held my dad's hand. We stayed there for a long time.
Finally, morning arrived. The storm was over. I felt so happy that we were safe. I hope I will never have a night like that again.
(
A. In the music hall.
B. In the dining hall.
C. In his father's room.
D. In the worker's room.
(
A. Happy.
B. Afraid.
C. Bored.
D. Excited.
(
A. Excited→worried→scared→happy.
B. Worried→excited→happy→scared.
C. Scared→excited→worried→happy.
D. Happy→excited→worried→scared.
(
A. A Nice Hotel Worker
B. A Piece of Bad News
C. Visiting a Special Hotel
D. Experiencing a Hurricane
Yesterday my dad and I went hiking in the mountain. We enjoyed the fresh air and would live in the hotel room for another two days. I think it's one of the most unforgettable experiences in my life! A storm woke me up early. I got up and looked out of the window of our hotel. I listened to the thunder and watched the lightning. It wasn't scary at that time, but it was exciting!
But then I looked at my phone and saw on the news that a hurricane was coming. I asked my dad what a hurricane is and asked him if he knew what to do. He told me not to worry because a hurricane is just a big storm. We stayed in our hotel room and there was even more rain by the afternoon. And the
winds were getting stronger and stronger.
In the evening, a hotel worker asked all the visitors to go to the dining hall. When we were all inside, we put tables in front of the doors and then we got down on the floor together in the corner. We waited and waited. The winds got louder, the rain became heavier and then it suddenly went dark. I was so startled that I held my dad's hand. We stayed there for a long time.
Finally, morning arrived. The storm was over. I felt so happy that we were safe. I hope I will never have a night like that again.
(
B
) 31. Where did the writer spend the night?A. In the music hall.
B. In the dining hall.
C. In his father's room.
D. In the worker's room.
(
B
) 32. What does the underlined word "startled" in Paragraph 3 mean?A. Happy.
B. Afraid.
C. Bored.
D. Excited.
(
A
) 33. 新考法·情感转变 How did the writer's feelings change in the passage?A. Excited→worried→scared→happy.
B. Worried→excited→happy→scared.
C. Scared→excited→worried→happy.
D. Happy→excited→worried→scared.
(
D
) 34. What's the best title for the passage?A. A Nice Hotel Worker
B. A Piece of Bad News
C. Visiting a Special Hotel
D. Experiencing a Hurricane
答案:
31.B【点拨】细节理解题。根据“a hotel worker asked all the visitors to go to the dining hall...We stayed there for a long time”可知作者是在餐厅度过夜晚,故选B。
32.B【点拨】词义猜测题。根据“I was so startled that I held my dad’s hand.”可推断“startled”意为“害怕”,故选B。
33.A【点拨】细节理解题。根据“it was exciting”→“asked my dad...what to do”→“I was so startled”→“felt so happy”可知情感变化是:兴奋→担心→害怕→高兴,故选A。
34.D【点拨】最佳标题题。全文主要描述作者经历飓风的过程,D选项“经历飓风”最适合当本文的标题。故选D。
32.B【点拨】词义猜测题。根据“I was so startled that I held my dad’s hand.”可推断“startled”意为“害怕”,故选B。
33.A【点拨】细节理解题。根据“it was exciting”→“asked my dad...what to do”→“I was so startled”→“felt so happy”可知情感变化是:兴奋→担心→害怕→高兴,故选A。
34.D【点拨】最佳标题题。全文主要描述作者经历飓风的过程,D选项“经历飓风”最适合当本文的标题。故选D。
查看更多完整答案,请扫码查看