第25页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
七、[蚌埠期中]阅读理解
主题:人与社会——生活与学习 学科素养:思维品质 词数:约200 建议用时:6分钟
One day, a boy had a fight with one of his classmates. He didn't wait until school was over, and he hurried home to find his grandfather. He told him his story angrily, "He is really bad," the boy said, "and I hate him." The grandfather said, "Let me tell you a story. When I was a boy, I sometimes hated others for what they did..."
As the boy listened carefully, the grandfather went on, "There are always two tigers inside my heart. One is good and kind. He gets on well with everything around him. But the other is bad and unfriendly. Even the smallest thing will make him angry. He fights with everyone all the time for no reason. He can't think carefully because he always hates others. It is difficult to live with these two tigers inside my heart. They both try to control me."
The boy looked into his grandfather's eyes and asked, "Which tiger always controls you, Grandfather?"
The old man said slowly and seriously, "The one that I feed. I always feed the good and kind tiger, so I never hate others and seldom get angry now."
(
A. Before he went to school.
B. When he went to school.
C. After school was over.
D. After he had a fight.
(
A. Because others want to kill him.
B. Because he wants to eat others.
C. For no reason.
D. Because others aren't friendly to him.
(
A. the good tiger is much stronger
B. the bad tiger can't get along well with others
C. the grandfather hates the bad tiger
D. the grandfather treats the tiger very well
(
A. How to feed tigers well.
B. How to control our feelings.
C. How to get along with others.
D. How to fight with others.
主题:人与社会——生活与学习 学科素养:思维品质 词数:约200 建议用时:6分钟
One day, a boy had a fight with one of his classmates. He didn't wait until school was over, and he hurried home to find his grandfather. He told him his story angrily, "He is really bad," the boy said, "and I hate him." The grandfather said, "Let me tell you a story. When I was a boy, I sometimes hated others for what they did..."
As the boy listened carefully, the grandfather went on, "There are always two tigers inside my heart. One is good and kind. He gets on well with everything around him. But the other is bad and unfriendly. Even the smallest thing will make him angry. He fights with everyone all the time for no reason. He can't think carefully because he always hates others. It is difficult to live with these two tigers inside my heart. They both try to control me."
The boy looked into his grandfather's eyes and asked, "Which tiger always controls you, Grandfather?"
The old man said slowly and seriously, "The one that I feed. I always feed the good and kind tiger, so I never hate others and seldom get angry now."
(
D
) 36. When did the boy go to his grandfather?A. Before he went to school.
B. When he went to school.
C. After school was over.
D. After he had a fight.
(
C
) 37. Why does the bad tiger fight with everyone all the time?A. Because others want to kill him.
B. Because he wants to eat others.
C. For no reason.
D. Because others aren't friendly to him.
(
D
) 38. The good tiger can control the grandfather because ______.A. the good tiger is much stronger
B. the bad tiger can't get along well with others
C. the grandfather hates the bad tiger
D. the grandfather treats the tiger very well
(
B
) 39. What did the writer want to tell us in the passage?A. How to feed tigers well.
B. How to control our feelings.
C. How to get along with others.
D. How to fight with others.
答案:
答案速查 36—39 DCDB
【主旨大意】本文讲述了一个男孩和同学打架后,生气地向爷爷诉说讨厌对方,爷爷通过讲述自己内心有两只“老虎”的故事,来引导男孩如何控制情绪。
36.D【点拨】细节理解题。根据“One day, a boy had a fight... He didn’t wait until school was over, and he hurried home to find his grandfather.”可知,男孩打架后,没等到放学就急忙回家找爷爷。故选D。
37.C【点拨】细节理解题。根据“But the other is bad and unfriendly. Even the smallest thing will make him angry. He fights with everyone all the time for no reason.”可知,但另一只老虎很坏、不友好,即使是最小的事情也会让他生气,他总是无缘无故地和每个人打架。故选C。
38.D【点拨】细节理解题。根据“The old man said slowly and seriously, ‘The one that I feed. I always feed the good and kind tiger, so I never hate others and seldom get angry now.’”可知,善良的老虎能控制爷爷是因为爷爷善待他(喂养他)。故选D。
39.B【点拨】写作目的题。通读全文可知,文章通过男孩打架后爷爷讲述内心有两只“老虎”的故事,表明要选择善良友好的一面,控制自己的情绪,所以作者想告诉我们如何控制情绪。故选B。
【主旨大意】本文讲述了一个男孩和同学打架后,生气地向爷爷诉说讨厌对方,爷爷通过讲述自己内心有两只“老虎”的故事,来引导男孩如何控制情绪。
36.D【点拨】细节理解题。根据“One day, a boy had a fight... He didn’t wait until school was over, and he hurried home to find his grandfather.”可知,男孩打架后,没等到放学就急忙回家找爷爷。故选D。
37.C【点拨】细节理解题。根据“But the other is bad and unfriendly. Even the smallest thing will make him angry. He fights with everyone all the time for no reason.”可知,但另一只老虎很坏、不友好,即使是最小的事情也会让他生气,他总是无缘无故地和每个人打架。故选C。
38.D【点拨】细节理解题。根据“The old man said slowly and seriously, ‘The one that I feed. I always feed the good and kind tiger, so I never hate others and seldom get angry now.’”可知,善良的老虎能控制爷爷是因为爷爷善待他(喂养他)。故选D。
39.B【点拨】写作目的题。通读全文可知,文章通过男孩打架后爷爷讲述内心有两只“老虎”的故事,表明要选择善良友好的一面,控制自己的情绪,所以作者想告诉我们如何控制情绪。故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看