第21页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
中国学校里的 VR
Schools in China are studying how they can put VR (= virtual reality 虚拟现实 ) lessons into their classroom experience. One such lesson uses VR to teach children fire safety. Instead of pens and paper, students wear VR headsets in the classroom. They are put into a virtual environment where a fire has broken out. They must find their way out and escape carefully.
At the VR medical school under Sichuan University, a virtual system allows medical students to examine the human body in different ways. They can even separate organs for closer examination. Students can practice their operation skills without a real body.
Simon Leung, vice - chairman of a VR company, said the company has developed VR classrooms and computers that send students to a 360 - degree digital world. Moreover, the VR headsets can tell whether children focus on the task at hand, Leung said.
Chinese parents, however, have a different opinion on VR lessons. They are suspicious of VR because they are unsure if the technology will have any bad effects. They are worried about their children’s eye sight, too.
Besides, VR equipment comes at a price. A top VR headset and computer could cost up to 10,000 yuan. “We need to do more to lower the cost and improve the user’s experience,” said Huang Ronghuai, professor at the Smart Learning Institute under Beijing Normal University. “But we are sure that we will change the model of education in the future.”
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. We must always wear seat belts for ______ (safe) while driving.
2. She felt ______ (sure) about whether to accept the new job offer.
3. The doctor suggested a medical ______ (examine) to check her health.
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余) top repair moreover
1. The movie has a good plot; what’s more, the acting is excellent. ____________
2. The most expensive toy car in the shop costs as much as half my monthly income. ____________
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. Students should ______ (专注于 ) their homework during study time.
2. We need to ______ (降低费用 ) of snacks by eating less of them.
(四)仿写句子
But we are sure that we will change the model of education in the future. (形容词的宾语从句 )
仿写:我们确信明天早上太阳会升起。
_
二、根据短文内容,选择正确答案
( )1. In VR lessons, students need to use ______.
A. pens and paper
B. VR headsets
C. a computer
D. a real knife
( )2. The VR medical school allows students to ______.
A. learn fire safety quickly
B. play games in a virtual environment
C. study harder than before
D. practice skills without a real body
( )3. What’s Chinese parents’ attitude towards VR lessons?
A. Surprised.
B. Neutral (中立的 ).
C. Doubtful.
D. Agreeable.
( )4. We can learn from the last paragraph that ______.
A. VR equipment is too expensive
B. VR education system is perfect now
C. VR has already changed the model of education
D. VR will make students study at home in the future
( )5. What’s the writer’s purpose of writing the passage?
A. To tell people how to build VR schools.
B. To teach people how to use VR headsets.
C. To encourage more and more people to buy VR headsets.
D. To show the development of VR technology in education.
三、根据短文内容,结合自己理解,简要回答下面问题
新考法·开放题 In which school subject do you think VR can be widely used besides PE and science?
_
Schools in China are studying how they can put VR (= virtual reality 虚拟现实 ) lessons into their classroom experience. One such lesson uses VR to teach children fire safety. Instead of pens and paper, students wear VR headsets in the classroom. They are put into a virtual environment where a fire has broken out. They must find their way out and escape carefully.
At the VR medical school under Sichuan University, a virtual system allows medical students to examine the human body in different ways. They can even separate organs for closer examination. Students can practice their operation skills without a real body.
Simon Leung, vice - chairman of a VR company, said the company has developed VR classrooms and computers that send students to a 360 - degree digital world. Moreover, the VR headsets can tell whether children focus on the task at hand, Leung said.
Chinese parents, however, have a different opinion on VR lessons. They are suspicious of VR because they are unsure if the technology will have any bad effects. They are worried about their children’s eye sight, too.
Besides, VR equipment comes at a price. A top VR headset and computer could cost up to 10,000 yuan. “We need to do more to lower the cost and improve the user’s experience,” said Huang Ronghuai, professor at the Smart Learning Institute under Beijing Normal University. “But we are sure that we will change the model of education in the future.”
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. We must always wear seat belts for ______ (safe) while driving.
2. She felt ______ (sure) about whether to accept the new job offer.
3. The doctor suggested a medical ______ (examine) to check her health.
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余) top repair moreover
1. The movie has a good plot; what’s more, the acting is excellent. ____________
2. The most expensive toy car in the shop costs as much as half my monthly income. ____________
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. Students should ______ (专注于 ) their homework during study time.
2. We need to ______ (降低费用 ) of snacks by eating less of them.
(四)仿写句子
But we are sure that we will change the model of education in the future. (形容词的宾语从句 )
仿写:我们确信明天早上太阳会升起。
_
二、根据短文内容,选择正确答案
( )1. In VR lessons, students need to use ______.
A. pens and paper
B. VR headsets
C. a computer
D. a real knife
( )2. The VR medical school allows students to ______.
A. learn fire safety quickly
B. play games in a virtual environment
C. study harder than before
D. practice skills without a real body
( )3. What’s Chinese parents’ attitude towards VR lessons?
A. Surprised.
B. Neutral (中立的 ).
C. Doubtful.
D. Agreeable.
( )4. We can learn from the last paragraph that ______.
A. VR equipment is too expensive
B. VR education system is perfect now
C. VR has already changed the model of education
D. VR will make students study at home in the future
( )5. What’s the writer’s purpose of writing the passage?
A. To tell people how to build VR schools.
B. To teach people how to use VR headsets.
C. To encourage more and more people to buy VR headsets.
D. To show the development of VR technology in education.
三、根据短文内容,结合自己理解,简要回答下面问题
新考法·开放题 In which school subject do you think VR can be widely used besides PE and science?
_
答案:
一、(一)1.safety 2.unsure 3.examination
(二)1.moreover 2.top
(三)1.focus on 2.lower the cost
(四)We are sure that the sun will rise tomorrow morning.
二、答案速查 1—5 BDCAD
【主旨大意】本文通过介绍虚拟现实技术在中国教育中的应用以及家长对这项技术的担忧,旨在向读者说明VR技术在教育领域的应用现状和面临的挑战。
1.B【点拨】细节理解题。根据“Instead of pens and paper, students wear VR headsets in the classroom.”可知,在VR课上,学生们需要戴着VR头显,故选B。
2.D【点拨】细节理解题。根据“Students can practice their operation skills without a real body.”可知,VR医学院允许学生在没有真实身体的情况下练习技能,故选D。
3.C【点拨】细节理解题。根据“They are suspicious of VR because they are unsure if the technology will have any bad effects.”可知,中国家长对此持怀疑态度,故选C。
4.A【点拨】细节理解题。根据“Besides, VR equipment comes at a price.”可知,VR设备很昂贵,故选A。
5.D【点拨】写作目的题。通读全文可知,本文主要介绍了VR技术在教育当中的应用,故选D。
三、I think VR can help students learn geography by “traveling” to different places virtually.(开放题,答案合理即可)
(二)1.moreover 2.top
(三)1.focus on 2.lower the cost
(四)We are sure that the sun will rise tomorrow morning.
二、答案速查 1—5 BDCAD
【主旨大意】本文通过介绍虚拟现实技术在中国教育中的应用以及家长对这项技术的担忧,旨在向读者说明VR技术在教育领域的应用现状和面临的挑战。
1.B【点拨】细节理解题。根据“Instead of pens and paper, students wear VR headsets in the classroom.”可知,在VR课上,学生们需要戴着VR头显,故选B。
2.D【点拨】细节理解题。根据“Students can practice their operation skills without a real body.”可知,VR医学院允许学生在没有真实身体的情况下练习技能,故选D。
3.C【点拨】细节理解题。根据“They are suspicious of VR because they are unsure if the technology will have any bad effects.”可知,中国家长对此持怀疑态度,故选C。
4.A【点拨】细节理解题。根据“Besides, VR equipment comes at a price.”可知,VR设备很昂贵,故选A。
5.D【点拨】写作目的题。通读全文可知,本文主要介绍了VR技术在教育当中的应用,故选D。
三、I think VR can help students learn geography by “traveling” to different places virtually.(开放题,答案合理即可)
查看更多完整答案,请扫码查看