第61页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
五、完形填空
主题: 人与社会——历史、社会与文化 学科素养: 文化意识 词数: 约 240 建议用时: 6 分钟
In my village in China, people are proud of being old. ____21____ people always do as old people say. However, in the United States, people think “growing old” is a ____22____ since “old” shows that a person is going to retire (退休) or that the body is not working well.
After I moved to America, I had a part-time job as a waiter in a Chinese restaurant. Once, when I was doing ____23____ for a middle-aged couple, the wife asked me how the food could be ready so ____24____. I told her that I had made sure they got their food quickly because I always treat “the old” as my parents. ____25____ I said that, her face showed unhappiness. My manager happened to ____26____ what I said. He ____27____ me outside and gave me a long talk about how Americans dislike the word “old”. I then ____28____ to the table and said sorry to the wife. After the couple heard my reason, they understood that cultural differences ____29____ the problem, so they laughed and were no longer angry.
After that, I changed the way I had been treating older people. It is not that I won't do anything for them any more. I still show my politeness to them, but now I don't show my ____30____ through words.
(
B. Old
C. Poor
D. Rich
(
B. fact
C. problem
D. dream
(
B. nothing
C. everything
D. anything
(
B. quickly
C. slowly
D. suddenly
(
B. If
C. Although
D. As soon as
(
B. buy
C. find
D. hear
(
B. let
C. made
D. left
(
B. walked through
C. walked on
D. walked back
(
B. invented
C. caused
D. turned
(
B. culture
C. interest
D. respect
主题: 人与社会——历史、社会与文化 学科素养: 文化意识 词数: 约 240 建议用时: 6 分钟
In my village in China, people are proud of being old. ____21____ people always do as old people say. However, in the United States, people think “growing old” is a ____22____ since “old” shows that a person is going to retire (退休) or that the body is not working well.
After I moved to America, I had a part-time job as a waiter in a Chinese restaurant. Once, when I was doing ____23____ for a middle-aged couple, the wife asked me how the food could be ready so ____24____. I told her that I had made sure they got their food quickly because I always treat “the old” as my parents. ____25____ I said that, her face showed unhappiness. My manager happened to ____26____ what I said. He ____27____ me outside and gave me a long talk about how Americans dislike the word “old”. I then ____28____ to the table and said sorry to the wife. After the couple heard my reason, they understood that cultural differences ____29____ the problem, so they laughed and were no longer angry.
After that, I changed the way I had been treating older people. It is not that I won't do anything for them any more. I still show my politeness to them, but now I don't show my ____30____ through words.
(
A
) 21. A. YoungB. Old
C. Poor
D. Rich
(
C
) 22. A. chanceB. fact
C. problem
D. dream
(
A
) 23. A. somethingB. nothing
C. everything
D. anything
(
B
) 24. A. silentlyB. quickly
C. slowly
D. suddenly
(
D
) 25. A. BeforeB. If
C. Although
D. As soon as
(
D
) 26. A. wantB. buy
C. find
D. hear
(
A
) 27. A. tookB. let
C. made
D. left
(
D
) 28. A. walked alongB. walked through
C. walked on
D. walked back
(
C
) 29. A. begunB. invented
C. caused
D. turned
(
D
) 30. A. excitementB. culture
C. interest
D. respect
答案:
21. A【点拨】根据“In my village in China, people are proud of being old.”可知,年轻人会按老年人说的去做。故选A。
22. C【点拨】根据“‘old’ shows that a person is going to retire (退休) or that the body is not working well”可知,在美国,人们认为“变老”是一个问题。故选C。
23. A【点拨】根据“when I was doing...for a middle-aged couple”可知,此处是肯定句,表达“做一些事”用something。故选A。
24. B【点拨】根据“I told her that I had made sure they got their food quickly...”可知,此处表示“菜怎么这么快就做好了”。故选B。
25. D【点拨】根据“...I said that, her face showed unhappiness.”可知,作者刚说完那句话,她脸上就露出不高兴的表情,应该用As soon as引导时间状语从句。故选D。
26. D【点拨】根据“I told her that...my parents.”可知,经理碰巧听到了“我”说的话。故选D。
27. A【点拨】根据“He...me outside”可知,此处指“经理把我带到外面”。故选A。
28. D【点拨】根据“He...me outside”以及“I then...to the table”可知,作者走回到餐桌。故选D。
29. C【点拨】根据“they understood that cultural differences...the problem”可知,作者解释一番后,他们明白了是文化差异造成了这个问题。故选C。
30. D【点拨】根据“I don’t show my...through words”可知,作者不再用语言来表达自己的尊重。故选D。
22. C【点拨】根据“‘old’ shows that a person is going to retire (退休) or that the body is not working well”可知,在美国,人们认为“变老”是一个问题。故选C。
23. A【点拨】根据“when I was doing...for a middle-aged couple”可知,此处是肯定句,表达“做一些事”用something。故选A。
24. B【点拨】根据“I told her that I had made sure they got their food quickly...”可知,此处表示“菜怎么这么快就做好了”。故选B。
25. D【点拨】根据“...I said that, her face showed unhappiness.”可知,作者刚说完那句话,她脸上就露出不高兴的表情,应该用As soon as引导时间状语从句。故选D。
26. D【点拨】根据“I told her that...my parents.”可知,经理碰巧听到了“我”说的话。故选D。
27. A【点拨】根据“He...me outside”可知,此处指“经理把我带到外面”。故选A。
28. D【点拨】根据“He...me outside”以及“I then...to the table”可知,作者走回到餐桌。故选D。
29. C【点拨】根据“they understood that cultural differences...the problem”可知,作者解释一番后,他们明白了是文化差异造成了这个问题。故选C。
30. D【点拨】根据“I don’t show my...through words”可知,作者不再用语言来表达自己的尊重。故选D。
主题: 人与社会——历史、社会与文化 学科素养: 文化意识 词数: 约 230 建议用时: 6 分钟
Thailand is known as the “Land of Smiles”. When you spend your holiday in Thailand, you'd better keep in mind these simple tips.
Personal image (个人形象) is very important in Thailand as a sign of respect for other people. Your clothes should be tidy, clean and free from holes. Shorts and sleeveless (无袖的) shirts are impolite in temples. Remember that you will need to take off your shoes when entering rooms. So don't wear shoes that are not easy to put on and take off. The rules are even stricter for foreign visitors, so even if you see a local in shorts, it's not OK for you.
It's not polite to touch a Thai on the head, including children. For Thais, the head is the most sacred part of the body. At the same time, don't touch people with your feet, or even point with them because they think feet are the lowest and dirtiest. When sitting on the ground, try to sit in a way that doesn't show others the bottoms of your feet.
Always keep in mind the rules of saving face. Keep your cool even when things go wrong; you'll be respected for doing so. For example, don't complain when your bus breaks down. Instead, smile and say “mai pen rai”.
(
① Wear clean and tidy clothes.
② Touch a lovely baby's head.
③ Show someone the bottoms of your feet.
④ Take off your shoes before entering a temple.
⑤ Wear shorts or jeans with holes.
⑥ Avoid showing strong anger or shouting in public places.
A. ①④⑤⑥
B. ③④⑥
C. ②③⑤
D. ②③⑥
(
A. 聪明的
B. 脆弱的
C. 强大的
D. 神圣的
(
A. What to wear in Thailand.
B. Dos and don'ts in Thailand.
C. The language spoken in Thailand.
D. Different meanings about feet.
Thailand is known as the “Land of Smiles”. When you spend your holiday in Thailand, you'd better keep in mind these simple tips.
Personal image (个人形象) is very important in Thailand as a sign of respect for other people. Your clothes should be tidy, clean and free from holes. Shorts and sleeveless (无袖的) shirts are impolite in temples. Remember that you will need to take off your shoes when entering rooms. So don't wear shoes that are not easy to put on and take off. The rules are even stricter for foreign visitors, so even if you see a local in shorts, it's not OK for you.
It's not polite to touch a Thai on the head, including children. For Thais, the head is the most sacred part of the body. At the same time, don't touch people with your feet, or even point with them because they think feet are the lowest and dirtiest. When sitting on the ground, try to sit in a way that doesn't show others the bottoms of your feet.
Always keep in mind the rules of saving face. Keep your cool even when things go wrong; you'll be respected for doing so. For example, don't complain when your bus breaks down. Instead, smile and say “mai pen rai”.
(
C
) 31. [新考法·信息摘选] Which of the following are bad manners in Thailand?① Wear clean and tidy clothes.
② Touch a lovely baby's head.
③ Show someone the bottoms of your feet.
④ Take off your shoes before entering a temple.
⑤ Wear shorts or jeans with holes.
⑥ Avoid showing strong anger or shouting in public places.
A. ①④⑤⑥
B. ③④⑥
C. ②③⑤
D. ②③⑥
(
D
) 32. What does the underlined word “sacred” in Paragraph 3 mean?A. 聪明的
B. 脆弱的
C. 强大的
D. 神圣的
(
B
) 33. What is the passage mainly about?A. What to wear in Thailand.
B. Dos and don'ts in Thailand.
C. The language spoken in Thailand.
D. Different meanings about feet.
答案:
31. C【点拨】信息摘选题。根据“It’s not polite to touch a Thai on the head, including children.”“At the same time, don’t touch people with your feet”及“Your clothes should be tidy, clean and free from holes.”可知,在泰国摸泰国人的头部、露出脚底和穿有破洞的短裤或牛仔裤都是不礼貌的行为。故选C。
32. D【点拨】词义猜测题。根据“It’s not polite...the most sacred part of the body.”可知,触摸泰国人,包括儿童的头部是不礼貌的。因为对泰国人来说,头部是身体最神圣的部位。故选D。
33. B【点拨】主旨大意题。阅读全文,主要从衣着规范、身体接触禁忌和情绪管理三个方面介绍了泰国文化中的行为规范和禁忌。故选B。
32. D【点拨】词义猜测题。根据“It’s not polite...the most sacred part of the body.”可知,触摸泰国人,包括儿童的头部是不礼貌的。因为对泰国人来说,头部是身体最神圣的部位。故选D。
33. B【点拨】主旨大意题。阅读全文,主要从衣着规范、身体接触禁忌和情绪管理三个方面介绍了泰国文化中的行为规范和禁忌。故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看