第54页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
海洋环境小卫士——机器鱼
Chinese scientists say they have developed robotic fish that can remove microplastic particles (微小的塑料颗粒) from water environments.
Researchers working on the project say the robots could help to clean up plastic pollution in oceans around the world. The robotic fish are about 1.3 cm long. They are made of a soft chemical material. The robots are built to remove microplastic particles which are smaller than 5 mm while moving through the water. Studies have found that microplastic pollution has been found in many natural environments. The material comes from the breakdown of plastic products and industrial waste.
The project was started by a team at Sichuan University in southwestern China. The researchers say the robots have already worked well in shallow waters and they plan to take more tests in deeper waters. The team says the robots can be controlled by light. They can swim up to 2.76 body lengths a second. This is faster than most similar soft robots.
Wang Yuyan is a member of the research team. According to her, the small lightweight robot is now being used to collect microplastics for research. She also says that the team plans to increase that use, so the robotic fish can remove lots of microplastic waste from deep ocean areas.
According to the team, the fish can take in different kinds of microplastics and even repair themselves when damaged. And if a robotic fish is eaten by a real fish, it can safely digest the material.
Wang says similar robots could be developed to be placed inside the human body to remove unwanted materials or diseases.
Word Bank
1. remove /rɪ'mu:v/ v. 除去 2. breakdown /'breɪkdaʊn/ n. 分解 3. shallow /'ʃæləʊ/ adj. 浅的
4. damage /'dæmɪdʒ/ v. 损坏 5. digest /daɪ'dʒest/ v. 消化
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. The child was fascinated by the ____ (robot) dog that could sit, stand and run.
2. We should do our best to stop ____ (pollute) because it is harmful to the earth.
3. Sun Wukong has a magic stick and it can change its ____ (long).
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余)
get repair member
1. She is a person of the research team. ____
2. The twins are good at DIY, and love to make and fix things. ____
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. Daniel ____ (从事) the project last month, and he found it hard to finish it by himself.
2. These little animals can jump ____ (多达) 6 meters in height.
(四)仿写句子
This is faster than most similar soft robots. (形容词比较级)
仿写:有了更好的生活习惯,杰瑞比以前健康多了。
____
二、根据短文内容,选择正确答案
(
A. They are 5 mm long. B. They are made of soft plastic materials.
C. They have been widely used around the world.
D. They could help to clean up plastic pollution.
(
A. The robotic fish can be controlled by light. B. The robotic fish can swim faster.
C. The robotic fish can work well in shallow waters.
D. The robotic fish have been tested in deep waters.
(
A. get no harm B. repair itself quickly
C. keep the robot forever D. grow well in deeper waters
(
A. The robotic fish uses light to collect microplastics.
B. The project was started by a team at Sichuan University.
C. The robotic fish is bigger than the microplastic particles.
D. Similar robots could be developed to be placed inside the human body.
三、根据短文内容,结合自己理解,回答下面问题
新考法·开放题 If robots are small enough to enter the human body, what can they do?
____
Chinese scientists say they have developed robotic fish that can remove microplastic particles (微小的塑料颗粒) from water environments.
Researchers working on the project say the robots could help to clean up plastic pollution in oceans around the world. The robotic fish are about 1.3 cm long. They are made of a soft chemical material. The robots are built to remove microplastic particles which are smaller than 5 mm while moving through the water. Studies have found that microplastic pollution has been found in many natural environments. The material comes from the breakdown of plastic products and industrial waste.
The project was started by a team at Sichuan University in southwestern China. The researchers say the robots have already worked well in shallow waters and they plan to take more tests in deeper waters. The team says the robots can be controlled by light. They can swim up to 2.76 body lengths a second. This is faster than most similar soft robots.
Wang Yuyan is a member of the research team. According to her, the small lightweight robot is now being used to collect microplastics for research. She also says that the team plans to increase that use, so the robotic fish can remove lots of microplastic waste from deep ocean areas.
According to the team, the fish can take in different kinds of microplastics and even repair themselves when damaged. And if a robotic fish is eaten by a real fish, it can safely digest the material.
Wang says similar robots could be developed to be placed inside the human body to remove unwanted materials or diseases.
Word Bank
1. remove /rɪ'mu:v/ v. 除去 2. breakdown /'breɪkdaʊn/ n. 分解 3. shallow /'ʃæləʊ/ adj. 浅的
4. damage /'dæmɪdʒ/ v. 损坏 5. digest /daɪ'dʒest/ v. 消化
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. The child was fascinated by the ____ (robot) dog that could sit, stand and run.
robotic
2. We should do our best to stop ____ (pollute) because it is harmful to the earth.
pollution
3. Sun Wukong has a magic stick and it can change its ____ (long).
length
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余)
get repair member
1. She is a person of the research team. ____
member
2. The twins are good at DIY, and love to make and fix things. ____
repair
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. Daniel ____ (从事) the project last month, and he found it hard to finish it by himself.
worked on
2. These little animals can jump ____ (多达) 6 meters in height.
up to
(四)仿写句子
This is faster than most similar soft robots. (形容词比较级)
仿写:有了更好的生活习惯,杰瑞比以前健康多了。
____
With a better living habit, Jerry is much healthier than before.
二、根据短文内容,选择正确答案
(
D
)1. What can we learn about the robotic fish?A. They are 5 mm long. B. They are made of soft plastic materials.
C. They have been widely used around the world.
D. They could help to clean up plastic pollution.
(
B
)2. What's the difference between the robotic fish and most similar soft robots?A. The robotic fish can be controlled by light. B. The robotic fish can swim faster.
C. The robotic fish can work well in shallow waters.
D. The robotic fish have been tested in deep waters.
(
A
)3. If a real fish eats a robotic fish, it will ____.A. get no harm B. repair itself quickly
C. keep the robot forever D. grow well in deeper waters
(
A
)4. Which statement is NOT true according to the passage?A. The robotic fish uses light to collect microplastics.
B. The project was started by a team at Sichuan University.
C. The robotic fish is bigger than the microplastic particles.
D. Similar robots could be developed to be placed inside the human body.
三、根据短文内容,结合自己理解,回答下面问题
新考法·开放题 If robots are small enough to enter the human body, what can they do?
____
If robots are tiny enough to go inside our bodies, they can perform tasks like carrying medicine, cleaning up harmful things, repairing sick parts of our bodies, and helping doctors examine patients much better.
答案:
一、(—) 1. robotic 2. pollution 3. length
(二) 1. member 2. repair
(三) 1. worked on 2. up to
(四) With a better living habit, Jerry is much healthier than before.
二、答案速查 1—4 DBAA
【主旨大意】本文主要介绍了中国科学家研发出的一种能清理“微塑料”的机器鱼。
1. D【点拨】细节理解题。根据第二段中的“...the robots could help to clean up plastic pollution in oceans around the world.”可知D。
2. B【点拨】细节理解题。根据第三段中的“They can swim up to 2.76 body lengths a second. This is faster than most similar soft robots.”可知选B。
3. A【点拨】细节理解题。根据第五段中的“And if a robotic fish is eaten by a real fish, it can safely digest the material.”可知,机器鱼若被真鱼误食,不会对真鱼造成伤害。故选A。
4. A【点拨】细节理解题。根据第三段中的“The team says the robots can be controlled by light.”可知,机器鱼可以由灯光控制,而选项A“机器鱼使用灯光收集微塑料”表述错误。故选A。
三、If robots are tiny enough to go inside our bodies, they can perform tasks like carrying medicine, cleaning up harmful things, repairing sick parts of our bodies, and helping doctors examine patients much better.(开放题,答案合理即可)
(二) 1. member 2. repair
(三) 1. worked on 2. up to
(四) With a better living habit, Jerry is much healthier than before.
二、答案速查 1—4 DBAA
【主旨大意】本文主要介绍了中国科学家研发出的一种能清理“微塑料”的机器鱼。
1. D【点拨】细节理解题。根据第二段中的“...the robots could help to clean up plastic pollution in oceans around the world.”可知D。
2. B【点拨】细节理解题。根据第三段中的“They can swim up to 2.76 body lengths a second. This is faster than most similar soft robots.”可知选B。
3. A【点拨】细节理解题。根据第五段中的“And if a robotic fish is eaten by a real fish, it can safely digest the material.”可知,机器鱼若被真鱼误食,不会对真鱼造成伤害。故选A。
4. A【点拨】细节理解题。根据第三段中的“The team says the robots can be controlled by light.”可知,机器鱼可以由灯光控制,而选项A“机器鱼使用灯光收集微塑料”表述错误。故选A。
三、If robots are tiny enough to go inside our bodies, they can perform tasks like carrying medicine, cleaning up harmful things, repairing sick parts of our bodies, and helping doctors examine patients much better.(开放题,答案合理即可)
查看更多完整答案,请扫码查看