2025年综合应用创新题典中点八年级英语下册人教版安徽专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年综合应用创新题典中点八年级英语下册人教版安徽专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年综合应用创新题典中点八年级英语下册人教版安徽专版》

时文阅读——讲好中国故事 世界上“最害羞的”花
Chinese scientists have discovered four kinds of Gentiana (龙胆属) on the Qinghai-Tibet Plateau (青藏高原), whose flowers can close within seconds after being touched, making them the most sensitive flowers in the world, according to a recently published study.
“The flowers disappeared quickly in front of you,” said Dai Can, one of the scientists who led the study. Some people on Chinese social media said the flowers are the “shyest” in the world. The rapid movement of petals has always been interesting to scientists and nature lovers, as unlike animals, plants are usually static.
Leaves of carnivorous plants can react to touch. Before the Gentiana discoveries, the only known plant to display such behavior was the sundew (茅膏菜) plant. Its green leaves can curl up within 2 to 10 minutes after being touched by a fly. It takes between 4 and 6 days for the leaf to digest the fly it catches.
However, the four kinds of Gentiana take 7 to 210 seconds to close their petals, making them the most sensitive and fast - reacting flowers in the world, the study said.
The flowers were discovered in 2020 near a lake in Nagchu, Xizang Autonomous Region.
The Gentiana’s flower could protect itself from repeated visits by bumblebees that have a large body, the study said. Another explanation could be that the plant encourages bumblebees to transfer pollen among more flowers, because a closed flower would show them that it has already been visited and the bees should look for another flower. Wang Qingfeng, a researcher at Wuhan Botanical Garden, said both should be examined further in future studies.
Word Bank
1. sensitive /'sensətrv/ adj. 敏感的
2. petal /'petl/ n. 花瓣
3. carnivorous /ka:'nɪvərəs/ adj. 食肉的
4. digest /daɪ'dʒest/ v. 消化
5. transfer /træns'f3:/ v. 使转移
6. pollen /'pɒlən/ n. 花粉
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. She plans to go abroad for
further
(far) study after graduating from high school.
2. The teacher asked for an
explanation
(explain) when the student forgot to do his homework.
3. Good
behavior
(behave) in class helps students learn better and get along with others.
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余)
top within rapid
1. The students must finish the test in 40 minutes.
within

2. The city has seen quick growth in population recently.
rapid

(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. Many young people share daily life on
Chinese social media
(中国社交媒体) like Weibo.
2. People quickly
react to
(对……反应) hot news stories on social platforms.
(四)仿写句子
It takes between 4 and 6 days for the leaf to digest the fly it catches. (It 作形式主语,动词不定式短语作真正主语 )
仿写:如果你想提升词汇量,加入阅读俱乐部很有帮助。
It is helpful to join a reading club if you want to improve your vocabulary.

二、根据短文内容,选择正确答案
C
)1. After being touched, the Gentiana can close its flower _.
A. in about 10 minutes
B. in about 5 minutes
C. within 7 to 210 seconds
D. between 4 and 6 days
B
)2. The underlined word “static” in the passage probably means “ _ ”.
A. very beautiful
B. not moving
C. having a short life
D. enjoyable
C
)3. What can we infer from the passage?
A. The plants living in Nagchu can react to touch.
B. The four kinds of Gentiana are endangered plants.
C. The sundew plant is a kind of carnivorous plant.
D. Bumblebees are harmful to the Gentiana’s flower.
B
)4. The last paragraph is mainly about _.
A. how the bumblebees transfer pollen
B. why the Gentiana’s flower closes its petals
C. how the Gentiana’s flower encourages bumblebees
D. what Wang Qingfeng thinks of the study
三、根据短文内容,结合自己理解,简要回答下面问题
新考法·开放题 Why do some plants like Gentiana develop quick touch reactions?
Because such reactions may help plants save energy or protect themselves.
答案: 一、(一)1.further 2.explanation 3.behavior
(二)1.within 2.rapid
(三)1.Chinese social media 2.react to
(四)It is helpful to join a reading club if you want to improve your vocabulary.
二、答案速查 1—4 CBCB
【主旨大意】本文介绍了中国科学家在青藏高原发现的四种龙胆花,它们被触碰后能迅速闭合,是世界上最敏感的花。文章还提到其他植物对触碰的反应,以及龙胆花如何保护自己免受蜜蜂的反复访问。
1.C【点拨】细节理解题。根据“However, the four kinds of Gentiana take 7 to 210 seconds... fast-reacting flowers in the world, the study said.”可知,在被触碰后,龙胆科植物可以在7到210秒内闭合花朵。故选C。
2.B【点拨】词义猜测题。根据“The rapid movement of petals has always been interesting to scientists and nature lovers, as unlike animals, plants are usually static.”花瓣的快速运动一直让科学家和自然爱好者感兴趣。因为不像动物,植物通常是静止的。因此,static意为“静止的”。故选B。
3.C【点拨】细节理解题。根据“Before the Gentiana discoveries, the only known plant to display...digest the fly it catches.”可知,在发现龙胆科植物之前,已知的唯一一种表现出这种行为的植物是茅膏菜,它能消化苍蝇,可知茅膏菜是一种食肉植物。故选C。
4.B【点拨】细节理解题。通读最后一段可知,这一段主要讲述关于龙胆科植物为什么要闭花。故选B。
三、Because such reactions may help plants save energy or protect themselves.(开放题,答案合理即可)

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭