第65页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
Ⅶ. 新素材 网络直播 (2025·江西南昌第一中学期中)阅读理解
现在网络直播越来越受到年轻人的青睐,但网络直播也给青少年带来许多危害,国家广播电视总局关于网络直播做出了一些针对未成年人的规定。我们来了解一下吧。
Live-streaming(直播) has become very popular in China. Viewers(people who watch it) can communicate with hosts by sending them messages, buying them gifts, or tipping (giving them some money).
However, some children are spending too much money on live-stream platforms(平台). Earlier this year, a 17-year-old boy in Hubei, sent 150,000 yuan to a host. That was his parents' life mone
To stop things like this from happening again, the National Radio and Television Administration introduced a new rule on Nov. 23 to better manage(管理) live-streaming services.
The rule bans children from giving money or sending gifts to live-stream hosts and performers. It also asks people to register(注册) on live-streaming sites with their real names.
Parents welcome this new rule very much. According to China Daily, about one-fifth of live-stream viewers in 2021 were children.
"Online shows and live-streaming have become so popular. I always feel worried that my son might become lost in them," said a mother of a 15-year-old boy in Beijing. "Stricter rule makes me feel safer."
In addition, there are some other ways to help manage live-streaming services. For example, live-streaming platforms will put a limit(限制) on how much money people can send to the hosts. When viewers reach the limit, they will not be able to send gifts or give mone
1. What problem does live-streaming bring a 17-year-old boy in Hubei Province?
A. Receiving too many gifts.
B. Spending too much money on live-streaming platforms.
C. Affecting his friendship in the school.
D. Becoming lost in watching TV.
2. What does the mother from Beijing think of the live-streaming?
A. Helpful.
B. Scary.
C. Worrying.
D. Fantastic.
3. What does the underlined word "bans" in Paragraph 4 mean?
A. 帮助
B. 赞成
C. 期盼
D. 禁止
4. 中考新考法 标题归纳 Which of the following is the best title of the passage?
A. Live-streaming is Popular
B. A New Rule for Children
C. Manage Live-streaming Strictly
D. The Using Limit for Viewers
现在网络直播越来越受到年轻人的青睐,但网络直播也给青少年带来许多危害,国家广播电视总局关于网络直播做出了一些针对未成年人的规定。我们来了解一下吧。
Live-streaming(直播) has become very popular in China. Viewers(people who watch it) can communicate with hosts by sending them messages, buying them gifts, or tipping (giving them some money).
However, some children are spending too much money on live-stream platforms(平台). Earlier this year, a 17-year-old boy in Hubei, sent 150,000 yuan to a host. That was his parents' life mone
y
.To stop things like this from happening again, the National Radio and Television Administration introduced a new rule on Nov. 23 to better manage(管理) live-streaming services.
The rule bans children from giving money or sending gifts to live-stream hosts and performers. It also asks people to register(注册) on live-streaming sites with their real names.
Parents welcome this new rule very much. According to China Daily, about one-fifth of live-stream viewers in 2021 were children.
"Online shows and live-streaming have become so popular. I always feel worried that my son might become lost in them," said a mother of a 15-year-old boy in Beijing. "Stricter rule makes me feel safer."
In addition, there are some other ways to help manage live-streaming services. For example, live-streaming platforms will put a limit(限制) on how much money people can send to the hosts. When viewers reach the limit, they will not be able to send gifts or give mone
y
. If the host asks viewers to send gifts or tips, he or she will be added to blacklist(黑名单).1. What problem does live-streaming bring a 17-year-old boy in Hubei Province?
A. Receiving too many gifts.
B. Spending too much money on live-streaming platforms.
C. Affecting his friendship in the school.
D. Becoming lost in watching TV.
2. What does the mother from Beijing think of the live-streaming?
A. Helpful.
B. Scary.
C. Worrying.
D. Fantastic.
3. What does the underlined word "bans" in Paragraph 4 mean?
A. 帮助
B. 赞成
C. 期盼
D. 禁止
4. 中考新考法 标题归纳 Which of the following is the best title of the passage?
A. Live-streaming is Popular
B. A New Rule for Children
C. Manage Live-streaming Strictly
D. The Using Limit for Viewers
答案:
1. B [解析]细节理解题。根据“Earlier this year, a 17-year-old boy in Hubei, sent 150,000 yuan to a host. That was his parents' life money.”可知,湖北一名 17 岁的男孩给一名主播打赏了 15 万元,那是他父母的生活费,即直播给湖北省一个 17 岁的男孩带来的问题是在直播平台上花太多钱。故选 B。
2. C [解析]细节理解题。根据“‘Online shows and live-streaming have become so popular. I always feel worried that my son might become lost in them.’ said a mother of a 15-year-old boy in Beijing.”可知,北京一位 15 岁男孩的母亲表示总是担心自己的儿子可能会在网络节目或直播中迷失,即这位来自北京的母亲对直播很担心。故选 C。
3. D [解析]词义猜测题。根据“The rule bans children from giving money or sending gifts to live-stream hosts and performers.”可知,儿童向直播主播和表演者赠送金钱或礼物是不对的,此处应为该规定禁止儿童向直播主播和表演者赠送金钱或礼物,可推测 bans 表示“禁止”。故选 D。
4. C [解析]标题归纳题。根据全文可知,文章主要介绍了网络直播给青少年带来的危害以及国家广播电视总局关于网络直播的一些针对未成年人的规定,以便更好地管理直播服务,即严格管理直播。故选 C。
2. C [解析]细节理解题。根据“‘Online shows and live-streaming have become so popular. I always feel worried that my son might become lost in them.’ said a mother of a 15-year-old boy in Beijing.”可知,北京一位 15 岁男孩的母亲表示总是担心自己的儿子可能会在网络节目或直播中迷失,即这位来自北京的母亲对直播很担心。故选 C。
3. D [解析]词义猜测题。根据“The rule bans children from giving money or sending gifts to live-stream hosts and performers.”可知,儿童向直播主播和表演者赠送金钱或礼物是不对的,此处应为该规定禁止儿童向直播主播和表演者赠送金钱或礼物,可推测 bans 表示“禁止”。故选 D。
4. C [解析]标题归纳题。根据全文可知,文章主要介绍了网络直播给青少年带来的危害以及国家广播电视总局关于网络直播的一些针对未成年人的规定,以便更好地管理直播服务,即严格管理直播。故选 C。
查看更多完整答案,请扫码查看