第136页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
Ⅵ. 跨学科 死海的特点 阅读理解
你去过死海吗?它是世界上最著名的自然奇观之一。它为什么被叫作死海,难道是因为没有生命吗?让我们一起看看本文吧!
Have you ever been to the Dead Sea, one of the most famous natural wonders in the world? Have you ever considered why it is called Dead Sea? Does it hold life? Can people swim there? With all these questions in your mind, let's know something about it!
The Dead Sea is actually a lake in the Middle East. At about four hundred metres below sea level, it's the lowest point on the surface (表面) of the earth. It lies between the borders (边界) of Jordan, Israel, and the West Bank. It's about 80 kilometres long, 16 kilometres wide at its widest point, and about 380 metres deep at its deepest. The lake is surrounded by hot, dry desert (沙漠) on all sides.
Since it's in a hot desert, water evaporates (蒸发) fast. And the area is lower than all the land around; it can only evaporate. And that's what happens—water continually evaporates. In fact, so much water is evaporating from the Dead Sea that it often looks like there's a cloud of fog hanging over the lake. Anyway, as the water evaporates it leaves behind the salt and minerals (矿物质). The water in the Dead Sea is almost six times saltier than ocean water!
Because the Dead Sea is so salty, almost nothing can live there, except for bacteria (细菌) and one type of algae (藻类). Any fish or freshwater animal that gets washed into the lake dies almost immediately. And the shores are covered in thick salt crystals (结晶), so animals can't even live near the lake.
Since it's so salty, why do people go there to cover themselves from head to toe with its mud (泥)? Actually, those minerals are supposed to be really good for your skin. No wonder lots of spas and health resorts have been built in the area. Though the water in the Dead Sea is so salty, it is really safe for people. You can even go swimming there if you want, although it's pretty hard to swim because all that salt makes it much easier to float (漂浮)!
Want to know more about it? Just explore it yourself!
1. 中考新考法 推断文章写作手法 Why does the writer use four questions in the beginning?
A. To interest readers in natural wonders.
B. To lead into the topic of the Dead Sea.
C. To introduce the popularity of the Dead Sea.
D. To express worries about freshwater animals.
2. What can you learn about the Dead Sea from the passage?
A. It's near the Middle East.
B. It's far from the desert.
C. It's 11 kilometres wide.
D. It's the lowest point on land around.
3. What's the main idea of Paragraph 3?
A. How the Dead Sea is formed.
B. How the Dead Sea gets so salty.
C. Why fish can't live in the Dead Sea.
D. Why the Dead Sea is like a cloud of fog.
4. 中考新考法 推断篇章结构 What's the structure (结构) of the passage? (Paragraph 1 = ①, Paragraph 2 = ②……)

你去过死海吗?它是世界上最著名的自然奇观之一。它为什么被叫作死海,难道是因为没有生命吗?让我们一起看看本文吧!
Have you ever been to the Dead Sea, one of the most famous natural wonders in the world? Have you ever considered why it is called Dead Sea? Does it hold life? Can people swim there? With all these questions in your mind, let's know something about it!
The Dead Sea is actually a lake in the Middle East. At about four hundred metres below sea level, it's the lowest point on the surface (表面) of the earth. It lies between the borders (边界) of Jordan, Israel, and the West Bank. It's about 80 kilometres long, 16 kilometres wide at its widest point, and about 380 metres deep at its deepest. The lake is surrounded by hot, dry desert (沙漠) on all sides.
Since it's in a hot desert, water evaporates (蒸发) fast. And the area is lower than all the land around; it can only evaporate. And that's what happens—water continually evaporates. In fact, so much water is evaporating from the Dead Sea that it often looks like there's a cloud of fog hanging over the lake. Anyway, as the water evaporates it leaves behind the salt and minerals (矿物质). The water in the Dead Sea is almost six times saltier than ocean water!
Because the Dead Sea is so salty, almost nothing can live there, except for bacteria (细菌) and one type of algae (藻类). Any fish or freshwater animal that gets washed into the lake dies almost immediately. And the shores are covered in thick salt crystals (结晶), so animals can't even live near the lake.
Since it's so salty, why do people go there to cover themselves from head to toe with its mud (泥)? Actually, those minerals are supposed to be really good for your skin. No wonder lots of spas and health resorts have been built in the area. Though the water in the Dead Sea is so salty, it is really safe for people. You can even go swimming there if you want, although it's pretty hard to swim because all that salt makes it much easier to float (漂浮)!
Want to know more about it? Just explore it yourself!
1. 中考新考法 推断文章写作手法 Why does the writer use four questions in the beginning?
A. To interest readers in natural wonders.
B. To lead into the topic of the Dead Sea.
C. To introduce the popularity of the Dead Sea.
D. To express worries about freshwater animals.
2. What can you learn about the Dead Sea from the passage?
A. It's near the Middle East.
B. It's far from the desert.
C. It's 11 kilometres wide.
D. It's the lowest point on land around.
3. What's the main idea of Paragraph 3?
A. How the Dead Sea is formed.
B. How the Dead Sea gets so salty.
C. Why fish can't live in the Dead Sea.
D. Why the Dead Sea is like a cloud of fog.
4. 中考新考法 推断篇章结构 What's the structure (结构) of the passage? (Paragraph 1 = ①, Paragraph 2 = ②……)
答案:
1. B [解析]推理判断题。根据第一段的四个提问及下文内容可知,作者是要引出主题。故选 B。
2. D [解析]细节理解题。根据第三段第 2 句可知,死海相对于周围的陆地处于最低点。故选 D。
3. B [解析]段意理解题。根据第三段最后两句可知,本段主要讲了死海是怎么变得这么咸的。
4. C [解析]篇章结构题。总览全文可知,第一段是由四个设问引出主题;第二段到第五段分别介绍了死海的详细情况;最后一段总结全文。由此可判断正确的结构如 C 项所示。
2. D [解析]细节理解题。根据第三段第 2 句可知,死海相对于周围的陆地处于最低点。故选 D。
3. B [解析]段意理解题。根据第三段最后两句可知,本段主要讲了死海是怎么变得这么咸的。
4. C [解析]篇章结构题。总览全文可知,第一段是由四个设问引出主题;第二段到第五段分别介绍了死海的详细情况;最后一段总结全文。由此可判断正确的结构如 C 项所示。
查看更多完整答案,请扫码查看