第9页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分(有一个词多余) know work famous
1. I acted as a tour guide in the Natural History Museum.
2. The Monkey King is a well - known and lovely role in Journey to the West.
1. I acted as a tour guide in the Natural History Museum.
worked
2. The Monkey King is a well - known and lovely role in Journey to the West.
famous
答案:
1. worked 2. famous
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. The total number of the students in our school is
2. Everything
1. The total number of the students in our school is
less than
(不到;不足) 1,000.2. Everything
is ready for
(准备好) your birthday party this evening.
答案:
1. less than 2. is ready for
(四)仿写句子
The important work of the robot is to make helpful communication with blind people. (动词不定式短语作表语)
仿写:解决你的问题的一个方法是和你的朋友们分享你的担忧。
The important work of the robot is to make helpful communication with blind people. (动词不定式短语作表语)
仿写:解决你的问题的一个方法是和你的朋友们分享你的担忧。
One way to solve your problem is to share worries with your friends.
答案:
One way to solve your problem is to share worries with your friends.
二、阅读短文,选择正确答案
(
A. To tell the importance of guide dogs.
B. To introduce the price of guide dogs.
C. To show the great need of guide dogs.
D. To talk about the number of guide dogs.
(
① It can know about some traffic rules.
② It can walk 180 meters in one minute.
③ It can understand the words of blind people.
④ It can find the way with the help of the blind.
A. ①②③
B. ①②④
C. ①③④
D. ②③④
(
A. By holding its hand.
B. By staying next to it.
C. By using a force - feedback cane.
D. By listening to its words.
(
A. Guide robots will soon become cheaper.
B. Using guide robots isn’t safe enough.
C. Blind people can’t use guide robots easily.
D. Some blind people will soon use guide robots.
(
C
)1. What is the purpose of the second paragraph?A. To tell the importance of guide dogs.
B. To introduce the price of guide dogs.
C. To show the great need of guide dogs.
D. To talk about the number of guide dogs.
(
A
)2. 新考法·信息摘选 What can the guide robot do according to the third paragraph?① It can know about some traffic rules.
② It can walk 180 meters in one minute.
③ It can understand the words of blind people.
④ It can find the way with the help of the blind.
A. ①②③
B. ①②④
C. ①③④
D. ②③④
(
C
)3. How do the blind use the robot besides (除了) giving orders?A. By holding its hand.
B. By staying next to it.
C. By using a force - feedback cane.
D. By listening to its words.
(
D
)4. What can we infer from the last paragraph?A. Guide robots will soon become cheaper.
B. Using guide robots isn’t safe enough.
C. Blind people can’t use guide robots easily.
D. Some blind people will soon use guide robots.
答案:
1. C【点拨】写作意图题。通读第二段,尤其第一、二句可知,中国约有 1730 万盲人。然而,为盲人服务的导盲犬只有大约 400 只。由此可推知,第二段主要说明社会对导盲犬的极大需求。故选 C。
2. A【点拨】信息摘选题。由第三段中“know what the blind people say... can walk at a speed of three meters a second”以及“know traffic lights”可知,这款导盲机器人能听懂盲人说的话;它一分钟能走 180 米;它能了解一些交通规则。故选 A。
3. C【点拨】细节理解题。由第四段最后一句可知,除了发出指令,盲人还可以通过力反馈手杖来使用这款导盲机器人。故选 C。
4. D【点拨】推理判断题。由最后一段可知,该研究小组已经接到了 20 个导盲机器人的订单,导盲机器人很快就会被投入市场。由此可推知,一些盲人将很快用上导盲机器人。故选 D。
2. A【点拨】信息摘选题。由第三段中“know what the blind people say... can walk at a speed of three meters a second”以及“know traffic lights”可知,这款导盲机器人能听懂盲人说的话;它一分钟能走 180 米;它能了解一些交通规则。故选 A。
3. C【点拨】细节理解题。由第四段最后一句可知,除了发出指令,盲人还可以通过力反馈手杖来使用这款导盲机器人。故选 C。
4. D【点拨】推理判断题。由最后一段可知,该研究小组已经接到了 20 个导盲机器人的订单,导盲机器人很快就会被投入市场。由此可推知,一些盲人将很快用上导盲机器人。故选 D。
三、根据短文内容,结合自己的理解,回答下面问题
新考法·开放题 According to the article, the guide robot can help blind people know traffic lights and walk safely. What other simple uses do you think this robot should have to improve blind people’s daily life? Please write your idea and a short reason. (using 2 - 3 sentences)
新考法·开放题 According to the article, the guide robot can help blind people know traffic lights and walk safely. What other simple uses do you think this robot should have to improve blind people’s daily life? Please write your idea and a short reason. (using 2 - 3 sentences)
I think the robot should tell the blind people the time and weather. Because in daily life, knowing time helps them plan activities, and weather information keeps them safe.
Or: It should speak loudly when guiding. Because it walks with little noise, blind people might not hear it clearly in busy streets.
答案:
I think the robot should tell the blind people the time and weather. Because in daily life, knowing time helps them plan activities, and weather information keeps them safe.
Or: It should speak loudly when guiding. Because it walks with little noise, blind people might not hear it clearly in busy streets.(开放性试题,言之有理即可)
Or: It should speak loudly when guiding. Because it walks with little noise, blind people might not hear it clearly in busy streets.(开放性试题,言之有理即可)
查看更多完整答案,请扫码查看