第31页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
六、阅读理解
主题:人与自我——生活与学习 学科素养:语言能力 词数:约 200 建议用时:6 分钟
Family
① Hello, everyone! My name is Wu Lei. I am 13 years old. I was born (出生) in Suizhou, Hubei. I am a friendly and honest boy. I have a happy family. There are four people in my family—my father, my mother, my sister and me.
② My father looks strong and handsome. He is a doctor in a hospital near my home. He is so busy that he has no time to play with me. But I know he loves me. He likes running, swimming and playing basketball.
③ My mother is tall and slim (苗条的). Her hair is long and black. She has many hobbies. She is good at planting vegetables and flowers. She also enjoys travelling with me. My mother does a lot for me. She always takes good care of me. And she is very strict (严格的) about my study. That is really helpful to me. I can often get good grades.
④ My sister is 15 years old. Her name is Wu Mei. She has big eyes. She looks cute. In her free time, she likes reading, dancing and listening to music. We study in the same school. She is good at all her subjects. She wants to be a Chinese teacher when she grows up.
⑤ I love my family very much. I hope all my family members always stay happy and healthy.

(
A. Wu Mei. B. Wu Mei's father.
C. Wu Lei's mother. D. Wu Lei.
(
A. Handsome. B. Cute. C. Slim. D. Tall.
(
A. “Thank you, dear Mum.” B. “Let me alone, Mum.”
C. “Don't be too strict with me, Mum.” D. “Have fun, dear Mum.”
(
A. Wu Lei is very kind and funny.
B. Wu Lei's father likes sports.
C. Wu Lei's mother likes travelling alone best.
D. Wu Lei and Wu Mei study in different schools.
(
A. ①②③④⑤
B. ①②③④⑤
C. ①②③④⑤
D. ①②③④⑤

主题:人与自我——生活与学习 学科素养:语言能力 词数:约 200 建议用时:6 分钟
Family
① Hello, everyone! My name is Wu Lei. I am 13 years old. I was born (出生) in Suizhou, Hubei. I am a friendly and honest boy. I have a happy family. There are four people in my family—my father, my mother, my sister and me.
② My father looks strong and handsome. He is a doctor in a hospital near my home. He is so busy that he has no time to play with me. But I know he loves me. He likes running, swimming and playing basketball.
③ My mother is tall and slim (苗条的). Her hair is long and black. She has many hobbies. She is good at planting vegetables and flowers. She also enjoys travelling with me. My mother does a lot for me. She always takes good care of me. And she is very strict (严格的) about my study. That is really helpful to me. I can often get good grades.
④ My sister is 15 years old. Her name is Wu Mei. She has big eyes. She looks cute. In her free time, she likes reading, dancing and listening to music. We study in the same school. She is good at all her subjects. She wants to be a Chinese teacher when she grows up.
⑤ I love my family very much. I hope all my family members always stay happy and healthy.
(
C
) 31. Who does well in planting flowers?A. Wu Mei. B. Wu Mei's father.
C. Wu Lei's mother. D. Wu Lei.
(
B
) 32. What does Wu Mei look like?A. Handsome. B. Cute. C. Slim. D. Tall.
(
A
) 33. 新考法·内容预测 What may Wu Lei say to his mother according to Paragraph ③?A. “Thank you, dear Mum.” B. “Let me alone, Mum.”
C. “Don't be too strict with me, Mum.” D. “Have fun, dear Mum.”
(
B
) 34. What can we know from the passage?A. Wu Lei is very kind and funny.
B. Wu Lei's father likes sports.
C. Wu Lei's mother likes travelling alone best.
D. Wu Lei and Wu Mei study in different schools.
(
A
) 35. 新考法·篇章结构 The structure of the text may be ______.A. ①②③④⑤
B. ①②③④⑤
C. ①②③④⑤
D. ①②③④⑤
答案:
31. C【点拨】细节理解题。根据文章第三段中“She is good at planting vegetables and flowers.”可知,吴磊的妈妈擅长种花。故选 C。
32. B【点拨】细节理解题。根据文章第四段中“She looks cute.”可知,吴梅看起来很可爱。故选 B。
33. A【点拨】推理判断题。根据文章第三段中“My mother does a lot... helpful to me.”可知,吴磊的妈妈为他做了很多,并且对他的学习要求很严格,这对吴磊很有帮助,所以吴磊可能会说“谢谢你,亲爱的妈妈”。故选 A。
34. B【点拨】推理判断题。根据文章第二段中“He likes running, swimming and playing basketball.”可知,吴磊的爸爸喜欢运动。故选 B。
35. A【点拨】篇章结构题。通读全文可知,文章第一段主要介绍了作者的基本情况,第二、三、四段分别介绍了作者的父亲、母亲和姐姐,第五段表达了作者对家人的爱,所以选项 A 符合题意。故选 A。
32. B【点拨】细节理解题。根据文章第四段中“She looks cute.”可知,吴梅看起来很可爱。故选 B。
33. A【点拨】推理判断题。根据文章第三段中“My mother does a lot... helpful to me.”可知,吴磊的妈妈为他做了很多,并且对他的学习要求很严格,这对吴磊很有帮助,所以吴磊可能会说“谢谢你,亲爱的妈妈”。故选 A。
34. B【点拨】推理判断题。根据文章第二段中“He likes running, swimming and playing basketball.”可知,吴磊的爸爸喜欢运动。故选 B。
35. A【点拨】篇章结构题。通读全文可知,文章第一段主要介绍了作者的基本情况,第二、三、四段分别介绍了作者的父亲、母亲和姐姐,第五段表达了作者对家人的爱,所以选项 A 符合题意。故选 A。
查看更多完整答案,请扫码查看