2025年天星教育金考卷一轮复习单元滚动双测卷英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年天星教育金考卷一轮复习单元滚动双测卷英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第94页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
[2025山东青岛期中]At 75 years old, Geda Qawla finds himself forgetting more and more words: the names of trees or types of bird. As one of just five remaining speakers of Ongota, he gets few opportunities to speak his mother tongue.
The decline of this Ethiopian tongue is a small part of a global linguistic crisis. Currently, a language dies every two weeks. If this trend continues, half of the 7,000 languages spoken today could go silent by the end of this century. Most at risk are the 50 per cent of languages that lack a written form, and those that are spoken by 10,000 people or fewer.
Technology and globalisation are largely blamed for this trend. As regions become more interconnected, speakers of smaller languages are coming under pressure to abandon their mother tongue in favour of English for better educational and employment opportunities. Migration is also playing a role in this shift, as it often separates speakers from their native language, forcing them to adopt new ones.
Some languages have been brought back from extinction. These languages were the subjects of decades−long “revitalisation programmes”, which involve sustained investments in schools, media and even road signs. For most languages, however, there are few resources for this, including Ongota.
Ongota may yet have a lifeline, with Arba Minch University academics working on a dictionary for its preservation. A study discovered 417 individuals identifying with the Ongota ethnic community, most with some knowledge of the language, and younger members are exhibiting eagerness to retain(保留) their linguistic heritage.
Worro Molle, 25, a civil servant in the nearby town, is trying to learn it by himself with the aid of an old handbook. “This language is part of me and my culture,” he said. For Savà, the Italian anthropologist, the disappearance of Ongota would be a tragedy. “When you lose a language, you lose the richness of a previous culture, a vision of the world that is completely unique.”
1. What troubles Geda about the Ongota language?
A. He lacks enough language practice.
B. The language has new changes in words.
C. Few want to learn the language from him.
D. It is not encouraged for use in public settings.
2. What is paragraph 3 mainly about?
A. What languages require protection.
B. How technology changes languages.
C. Measures to preserve endangered languages.
D. Reasons for the decline of smaller languages.
3. What does Worro Molle think of the Ongota language?
A. It is invaluable.
B. It has a bright future.
C. It is difficult to learn.
D. It requires promoting.
4. What is the purpose of writing the passage?
A. To introduce a man with a rare language.
B. To stress the richness of world languages.
C. To explore a social phenomenon of languages.
D. To present some research on a language programme.
The decline of this Ethiopian tongue is a small part of a global linguistic crisis. Currently, a language dies every two weeks. If this trend continues, half of the 7,000 languages spoken today could go silent by the end of this century. Most at risk are the 50 per cent of languages that lack a written form, and those that are spoken by 10,000 people or fewer.
Technology and globalisation are largely blamed for this trend. As regions become more interconnected, speakers of smaller languages are coming under pressure to abandon their mother tongue in favour of English for better educational and employment opportunities. Migration is also playing a role in this shift, as it often separates speakers from their native language, forcing them to adopt new ones.
Some languages have been brought back from extinction. These languages were the subjects of decades−long “revitalisation programmes”, which involve sustained investments in schools, media and even road signs. For most languages, however, there are few resources for this, including Ongota.
Ongota may yet have a lifeline, with Arba Minch University academics working on a dictionary for its preservation. A study discovered 417 individuals identifying with the Ongota ethnic community, most with some knowledge of the language, and younger members are exhibiting eagerness to retain(保留) their linguistic heritage.
Worro Molle, 25, a civil servant in the nearby town, is trying to learn it by himself with the aid of an old handbook. “This language is part of me and my culture,” he said. For Savà, the Italian anthropologist, the disappearance of Ongota would be a tragedy. “When you lose a language, you lose the richness of a previous culture, a vision of the world that is completely unique.”
1. What troubles Geda about the Ongota language?
A. He lacks enough language practice.
B. The language has new changes in words.
C. Few want to learn the language from him.
D. It is not encouraged for use in public settings.
2. What is paragraph 3 mainly about?
A. What languages require protection.
B. How technology changes languages.
C. Measures to preserve endangered languages.
D. Reasons for the decline of smaller languages.
3. What does Worro Molle think of the Ongota language?
A. It is invaluable.
B. It has a bright future.
C. It is difficult to learn.
D. It requires promoting.
4. What is the purpose of writing the passage?
A. To introduce a man with a rare language.
B. To stress the richness of world languages.
C. To explore a social phenomenon of languages.
D. To present some research on a language programme.
答案:
1.A 细节理解题。根据文章第一段可知,75岁的Geda Qawla发现自己忘记了越来越多的单词:树的名字或鸟的种类。作为说Ongota语仅存的五人之一,他很少有机会说自己的母语。由此可知,Geda缺乏足够的语言练习的场合,导致自己忘记了越来越多的单词。
2.D 段落大意题。根据第二段中的“Currently, a language dies every two weeks”可知,如今每两周就有一种语言消失。第三段首句“Technology and globalisation are largely blamed for this trend”给出最大的原因:技术和全球化。“Migration is also playing a role in this shift... adopt new ones”提到了移民也在语言消亡中发挥了作用。由此可知,本段说明了小语种衰落的原因:技术、全球化和移民。
3.A 推理判断题。根据文章最后一段中的“Ongota may yet have a lifeline... he said”可知,阿尔巴明奇大学的研究人员正在研究一本Ongota语词典,希望能保存它。一些受过良好教育的年轻Ongota人也热衷于保护这门语言。这其中就包括附近城镇25岁的公务员Worro Molle,他正试图借助一本旧手册自学Ongota语。Worro Molle认为这门语言是自己和自己文化的一部分,他正在努力自学并进行语言的保护,所以他觉得它是极为宝贵的。
4.C 写作意图题。根据文章全文尤其是第二段中的“The decline of this Ethiopian tongue is a small part of a global linguistic crisis. Currently, a language dies every two weeks”可知,本文通过Ongota语这种埃塞俄比亚语的衰落展示全球语言危机,描述了小语种逐渐消亡的现象并分析了背后的原因及复兴的需要。
2.D 段落大意题。根据第二段中的“Currently, a language dies every two weeks”可知,如今每两周就有一种语言消失。第三段首句“Technology and globalisation are largely blamed for this trend”给出最大的原因:技术和全球化。“Migration is also playing a role in this shift... adopt new ones”提到了移民也在语言消亡中发挥了作用。由此可知,本段说明了小语种衰落的原因:技术、全球化和移民。
3.A 推理判断题。根据文章最后一段中的“Ongota may yet have a lifeline... he said”可知,阿尔巴明奇大学的研究人员正在研究一本Ongota语词典,希望能保存它。一些受过良好教育的年轻Ongota人也热衷于保护这门语言。这其中就包括附近城镇25岁的公务员Worro Molle,他正试图借助一本旧手册自学Ongota语。Worro Molle认为这门语言是自己和自己文化的一部分,他正在努力自学并进行语言的保护,所以他觉得它是极为宝贵的。
4.C 写作意图题。根据文章全文尤其是第二段中的“The decline of this Ethiopian tongue is a small part of a global linguistic crisis. Currently, a language dies every two weeks”可知,本文通过Ongota语这种埃塞俄比亚语的衰落展示全球语言危机,描述了小语种逐渐消亡的现象并分析了背后的原因及复兴的需要。
查看更多完整答案,请扫码查看