2025年天星教育金考卷一轮复习单元滚动双测卷英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年天星教育金考卷一轮复习单元滚动双测卷英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年天星教育金考卷一轮复习单元滚动双测卷英语》

B
[中国元素][2025华中师大一附中期中]In all the time I’ve spent in China, I’ve had my share of emotional crises. I can’t remember which one it was in particular, but I do remember how my adopted “aunt” Li once took care of me, tucking(掖被子) me up in an armchair in her Chengdu apartment, bringing me a cup of green tea, peeling and cutting fruit for me, chatting about unrelated matters as she prepared one of her wonderful Sichuanese suppers. Like many Chinese people, particularly those of the older generation, she didn’t show her love for me by hugging or requesting emotional outpourings, but through food and over-concern.
It took me a while to become used to this way of expressing affection. At first I found it abrupt and bossy: “Have some porridge! Drink some soup! Put on some more clothes!” But over time I came to understand what it meant. I can always tell, now, when someone Chinese is becoming fond of me because they start to become over-worried about my physical needs, urging me to eat or drink, to wrap up warm, to rest. When serious-faced chef barks at me to have some more baozi for breakfast or Li presses me to have another mouthful of her red-braised pork, I know they are offering me the edible equivalent of a hug.
Food in China can mean many things. It is also art and craft and magic. It is the slices of fish that fall like snow from the knife of the chef, the slivers of meat that dance in the shimmering heat of the wok (炒菜锅), the grains of millet or rice that swell in the steamer. It is the employment of armies of microorganisms in the clay vat of jiang(酱菜缸) or the wine jar, the creating of a hundred flavors in a tiny kitchen, the transformation of natural raw materials into numerous forms. It is finding ways to generate delight in everything from a duck’s tongue to the peel of an orange. It is one of the supreme expressions of human wit and creativity.
Above all, it is what connects us and makes us human.
24. Why does the writer mention her mental sufferings at the beginning?
A. To stress the difference in two cultures.
B. To introduce how Chinese express their love.
C. To highlight how weak the writer used to be.
D. To remind readers of the writer’s homesickness.
25. Which of the following is closest in meaning to the underlined word “abrupt”?
A. Rude and simple.
B. Brave and direct.
C. Demanding and abusive.
D. Impolite and embarrassing.
26. How does the writer further explain her idea in paragraph 3?
A. By making comparison.
B. By offering more examples.
C. By analyzing cause and effect.
D. By classifying cooking methods.
27. What message does the writer intend to convey through the text?
A. Every region has its own specialty.
B. Food is culture, and culture is food.
C. When in Rome, do as the Romans do.
D. The proof of the pudding is in the eating.
答案: 24.B 推理判断题。根据第一段的“I can't remember which one it was in particular, but I do remember how my adopted ‘aunt’ Li once took care of me... wonderful Sichuanese suppers”和“she didn't show her love for me by hugging or requesting emotional outpourings, but through food and over - concern”可知,在作者经历情感危机时,像许多中国人一样,作者的“李阿姨”并不是通过拥抱或要求情感的倾诉来表达对作者的爱,而是通过食物和无微不至的关心。由此可推知,作者在开头提到自己的情感危机是为了引出中国人表达爱的方式,即通过食物和关心来表达情感。
25.A 词义猜测题。根据第二段的“It took me a while to become used to this way of expressing affection”可知,作者花了一段时间才习惯这种表达感情的方式,结合画线词所在句的“and bossy: ‘Have some porridge! Drink some soup! Put on some more clothes!’”可知,画线词和bossy(专横的)并列,故对于不适应的作者来说,这种表达显得有些粗鲁和专横。abrupt意为“唐突的,粗鲁的”,和A项意思接近。
26.B 推理判断题。根据第三段内容尤其是“Food in China can mean many things. It is also art and craft and magic”和“It is one of the supreme expressions of human wit and creativity”可知,作者先是提出食物在中国意味着很多东西,它也是艺术、工艺和魔法,然后大篇幅列举了鱼片、肉片、小米等例子来说明。由此可知,作者是通过提供更多的例子来进一步解释她的观点。
27.B 推理判断题。根据全文叙述,尤其是第一段的“she didn't show her love for me by hugging or requesting emotional outpourings, but through food and over - concern”、第二段的“But over time I came to understand what it meant... they are offering me the edible equivalent of a hug”、第三段的“Food in China can mean many things”以及最后一段内容可知,作者起初不习惯中国人通过食物和关心来表达情感的方式,但随着时间的推移,作者开始理解并接受这种情感表达方式,明白当一个中国人开始喜欢她的时候,会关心她的身体需求,催促她吃或喝,穿暖和休息,也明白食物对于中国人的意义。由此可推知,作者想要通过自己的经历说明食物即文化,文化即食物,强调食物在文化中的重要性和连接性。
C
[2025重庆新高考协作体质检]If a word is said or looked at steadily for some little time, it will be found to take on a curiously strange and foreign aspect. This is a phenomenon called semantic satiation(语义饱和) that affects our understanding of words when they are mentioned too often.
The term was created by psychologist Leon James. He conducted several experiments to explore how the concept affects our thinking and found that it is a kind of tiredness called reactive inhibition(反应性抑制). When a brain cell fires, it takes more energy to fire afterwards, and finally it won’t even respond unless you wait a few seconds.
For example, “Black Friday(a shopping day)” is no longer as appealing as it once was. We’ve repeated “Black Friday” so much that it is now as indistinct as the packages of common cheese that you go past hurriedly. Hence, marketers are reconsidering their sales strategies.
One experiment he conducted sought to explore whether semantic satiation could be used to lessen stuttering (口吃). He had an assistant call a stuttering participant and they talked on the phone for one minute, creating a situation that increased anxiety as there were no alternative means of communication for the participant other than speaking. Ten minutes later, the assistant called again. And the cycle was repeated 10 times throughout the day. The goal was to bring about semantic satiation in the stuttering participant related to the emotion of the stress-causing phone call. And he says it worked.
Any word can fall victim to semantic satiation, but the amount of time before words lose meaning can vary, with words that can draw out strong emotions taking longer due to the brain cycling through other associations with the words. One study showed that when presented with a tone, the sleeping cat immediately woke up. But as they played the tone again and again, the cat took time to wake up each time, until it kept on sleeping. And when the tone was varied slightly, the cat woke up immediately. This may serve as a powerful reminder of how teachers should assign word memorization exercises to students.
28. Which of the following can best explain “semantic satiation”?
A. It’s a kind of serious language learning disability.
B. It’s a reflection of the subjective nature of language.
C. It’s a practice of rearranging letters to form new words.
D. It’s an occurrence arising from the repetition of words.
29. How does semantic satiation affect “Black Friday” according to the text?
A. People lose their craze for “Black Friday”.
B. People become indifferent to ordinary cheese.
C. People merely show an interest in goods on sale.
D. People make the best of some shopping strategies.
30. What’s the result of the experiment involving a stuttering participant?
A. The participant’s stuttering improved.
B. The participant’s stuttering was cured.
C. The participant became more stressed.
D. The participant failed to communicate.
31. What’s the implication of the cat experiment for teachers?
A. Delivering classes in a clear tone.
B. Employing variations in word exercises.
C. Highlighting the importance of the word meaning.
D. Encouraging students to work harder to recite words.
答案: 28.D 细节理解题。根据第一段内容尤其是“when they are mentioned too often”可知,如果一个词被持续说出或被盯着看一段时间,它会变得奇怪而陌生,这种现象称为语义饱和,即当一个词被频繁提及时,会影响我们对该词的理解。由此可知,语义饱和是一种由单词的重复引起的现象。
29.A 细节理解题。根据第三段的“no longer as appealing as it once was”和“We've repeated ‘Black Friday’ so much that it is now as indistinct as the packages of common cheese”可知,“黑色星期五”被反复提及和宣传,变得像人们匆匆瞥到的普通的奶酪包装一样模糊不清,这说明人们不再对这个词有独特的感受或期待,也不觉得它像以前那样吸引人。不是说人们对普通奶酪变得冷漠。由此可知,语义饱和现象对“黑色星期五”的影响是人们对它的狂热减退。
30.A 推理判断题。根据第四段内容尤其是“One experiment he conducted sought to explore whether semantic satiation could be used to lessen stuttering(口吃)”和“he says it worked”可知,Leon James进行的一项实验试图探索语义饱和是否可以用于减轻口吃,实验的设计是通过电话反复联系口吃的参与者,以诱发与压力情境相关的语义饱和。实验的目标是通过重复这种压力情境让参与者对由于打电话引发的情绪逐渐适应或“麻木”,从而减轻口吃。Leon James表明这个方法奏效了。由此可知,实验结果是口吃参与者的口吃情况得到了改善。
31.B 推理判断题。最后一段提到的实验表明,当播放一个音调时,睡着的猫会立刻醒来。但随着音调反复播放,猫醒来的时间逐渐延长,直到它不再作出反应。当音调稍微变化时,猫又立即醒来。这可能是一个有力的提示,提醒教师在布置学生的单词记忆练习时应注意方法。再结合全文叙述可推知,这启示老师们在教学中应避免过度重复,以免失去效果。B项符合题意。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭