2025年5年中考3年模拟英语北京专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语北京专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语北京专版》

When I was organizing my clothes, I accidentally found a set of hanfu I only wore once. Since a Chinese friend gave me a set of ancient - style hair accessories(配饰), I matched a whole set of hanfu. Then, ancient - style articles appeared in my clothes one after another. When I saw them again, I thought of a sentence: I may have been caught by the“birdcage(鸟笼) effect”!
The “birdcage effect” is one of the top ten psychological(心理的) problems that human beings cannot easily deal with. The “birdcage effect” means that when you get something one day, you will probably prepare more things to match it. There is a story behind it. One day, James, a psychologist, joked with his friend Carlson and predicted that Carlson would surely raise a bird. At first, Carlson didn’t care. When James gave Carlson a birdcage on his birthday, friends who visited Carlson’s house believed that he had raised birds. During that process, Carlson kept explaining. In the end he really bought a bird. Like Carlson, many people have been or are being caught in the “birdcage effect”.
My friend Tinny said she wanted to buy a good pen to match a pretty notebook her sister gave her. I joked that she must have been caught in the “birdcage effect”. But my friend said with a smile, “Why not use the ‘birdcage effect’ instead? When I have a beautiful notebook, I will want to buy a pen that is smooth and easy to write, and next I will want to buy a book I like, and then start to take notes.”
For the first time, I heard that the “birdcage effect” could be used in reverse. However, this reminded me of my middle school days, and I seemed to have used the “birdcage effect”. One day, I bought a magazine and saw the call for writings published in the magazine, so I started writing. After that, I bought a beautiful notebook to record my feelings. More and more magazines appeared in my study, and my interest for writing increased.
How can we stop being caught in the “birdcage effect” in many things and even use it? Various “birdcages” unavoidably appear in life, but we can divide them. If it is not in line with the actual situation, it is a “negative birdcage”, so we must learn to stop losses in time. If it is a “positive birdcage” that drives us to develop upward, we can clear our goals up and encourage ourselves to move towards our goals. At this time, we will find that the “birdcage effect” is actually not so terrible!
1. Why does the writer talk about hanfu in Paragraph 1?
A. To describe her life style.
B. To explain the origin of the “birdcage effect”.
C. To introduce Chinese culture.
D. To show an example of the “birdcage effect”.
2. The words “in reverse” in Paragraph 4 are closest in meaning to ______.
A. easily and smoothly
B. in a creative way
C. in the other way round
D. forward and backward
3. What can we learn from the passage?
A. The term “birdcage effect” came from Carlson’s story.
B. James used the “birdcage effect” to record his feelings.
C. Tinny was caught in the “birdcage effect” so she bought a good pen.
D. The writer bought a book because he was caught in the “birdcage effect”.
4. Which of the following would be the best title for the passage?
A. The Birdcage Effect: Why Is It So Terrible?
B. The Birdcage Effect: Why Are We Caught in It?
C. The Birdcage Effect: How to Avoid It in Your Life?
D. The Birdcage Effect: How to Use It to Your Advantage?
篇章结构助攻
Para. 1 Introduce the “birdcage effect”: The writer found a set of hanfu and started to buy a lot of things to match the clothes.
Para. 2 Explain the “birdcage effect”
● Feature: One of the top ten psychological 1.______ that human beings cannot easily deal with.
● Definition: When you get something one day, you will probably prepare 2.______ things to match it.
● The story behind it: Carlson bought a bird after he got a birdcage from his friend.
Para. 3 - Para. 4 The reverse use of the “birdcage effect”
● The writer’s friend: When I have a beautiful notebook, I will want to buy a pen, and next I will want to buy a book, and then start to take notes.
● The writer: I bought a magazine and started 3.______. Then I bought a notebook and more magazines, and my interest for writing increased.
Para. 5 The way to stop being caught in the “birdcage effect” in many things and even use it: divide the various “birdcages”
● If it is a “negative birdcage”, we must learn to stop 4.______ in time.
● If it is a “positive birdcage”, we can clear our goals up and 5.______ ourselves to move towards our goals.
长难句解惑
1. When I have a beautiful notebook, I will want to buy a pen that is smooth and easy to write, and next I will want to buy a book I like, and then start to take notes.
(1) 圈出连接并列分句的连词/从句引导词,在主语和谓语动词下画线,并用斜线划分并列分句/主从句。
(2) 翻译:______________________________
2. If it is a “positive birdcage” that drives us to develop upward, we can clear our goals up and encourage ourselves to move towards our goals.
(1) 圈出连接并列分句的连词/从句引导词,在主语和谓语动词下画线,并用斜线划分并列分句/主从句。
(2) 翻译:______________________________
一词多义
根据文章内容,选择下列词(文章中的粗体词)在文中的词义。
1. article ______ A. (n.) 文章 B. (n.) 条款 C. (n.) 物件,物品(尤指整套中的一件)
2. record ______ A. (n.) 唱片 B. (n.) 纪录 C. (v.) 记录 D. (v.) 录(音);录(像)
3. study ______ A. (n.) 书房 B. (n.) 学习 C. (n.) (专题)研究,调查
4. drive ______ A. (n.) 内驱力 B. (v.) 驱使 C. (v.) 开车
词块积累
· a set of 一套
· remind sb. of sth. 使某人想起某事
· ancient - style 古风
· call for writings 征文公告
· one after another 一个接一个
· record my feelings 记录我的感受
· psychological problems 心理问题
· unavoidably appear in life 不可避免地出现在生活里
· deal with 处理
· in line with 符合
· raise birds 养鸟
· the actual situation 实际情况
· during that process 在那个过程中
· clear our goals up 明确我们的目标
· be caught in 遇到;陷入
· move towards our goals 向我们的目标迈进
· smooth and easy to write 流畅易写
· start to take notes 开始记笔记
答案: 专项训练2 主旨大意 本文介绍了“鸟笼效应”,并论述了合理利用这个效应可以给自己带来好处的观点。 1.D 【解析】写作目的题。根据第1段第2至4句“Since a Chinese friend gave me a set of ancient - style hair accessories...I may have been caught by the ‘birdcage effect’!”可知,作者提到自己买汉服配套物品的这一经历是为了引出“鸟笼效应”,以这一经历作为“鸟笼效应”的一个示例。故选D。 2.C 【解析】词义猜测题。分析语境可知,画线词组所在句是对上一段所提及事例的感受,根据上一段中“I joked that she must have been caught in the ‘birdcage effect’. But my friend said with a smile, ‘Why not use the birdcage effect instead?’”并结合画线词组前面的be used可推测,此处表示不是被动地陷入鸟笼效应,而是反过来,主动地利用鸟笼效应。C项意为“以相反的方式;反过来”,符合语境。故选C。 3.A 【解析】推理判断题。根据第2段第3句“There is a story behind it.”及下文Carlson的故事可知,“鸟笼效应”来自Carlson的故事,A项符合原文。故选A。 4.D 【解析】主旨大意题。本文前两段引出并解释了“鸟笼效应”,而后四段全部围绕如何利用这一心理效应展开说明,所以D项“鸟笼效应:如何使它对你有利?”最符合文章主旨,故选D。
@@●篇章结构助攻 1.problems 2.more 3.writing 4.losses 5.encourage
@@●长难句解惑 1.
(1)When I have a beautiful notebook, I will want to buy a pen that is smooth and easy to write, and next I will want to buy a book I like, and then start to take notes.
(2)当我有了一个漂亮的笔记本,我就会想买一支流畅易书写的笔,接下来我就会想买一本我喜欢的书,然后开始做笔记。2.
(1)If it is a “positive birdcage” that drives us to develop upward, we can clear our goals up and encourage ourselves to move towards our goals.
(2)如果是驱使我们向上发展的“积极的鸟笼”,我们就可以明确目标,鼓励自己朝着目标前进。
@@●一词多义 1.C 2.C 3.A 4.B

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭