第25页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
A Lesson for Life
One morning, Sanggat, an eight - year - old student of mine, knocked on my door. He was here to help me sweep my room. He noticed some thick books on my table.
Curiously he asked, “Sir, what books are these?” I told him that those were books I needed to 1 for an important exam so that I might go to university someday. He frowned(皱眉) because in this poor area even a bicycle was unheard of. I tried to explain “university” to him.
He was 2 , “But, sir, you are a teacher. Why study?”
So we sat down and I told him all about this thing called “education” and gave him a talk about his chances of becoming someone great in the future. He took one of my 3 , “Now, the words are so tiny and there are millions of them. How can you possibly finish reading it?”
I explained to him the importance of learning to read well and that teachers like me, were specially sent to teach children like him so that they could read great books someday.
When the other students 4 that Sanggat always volunteered to sweep my room, they wanted to do the same. Soon it became an almost daily job. And Sanggat would never 5 to show them my books, each time adding a little commentary(评论) of his own.
I did not realize the influence my 6 had on him until the day I broke my neck. I was carried into a speedboat and transported back to the big city. The whole school had gathered by the riverside to say goodbye to me. As the engine started, Sanggat made his way to the boat. With a sad face he asked, “Sir, are you coming back? Perhaps not?”
Then after a few seconds he said, “Sir, if you cannot come back, I’ll see you in the university, yeah?”
I was truly 7 . I realized an important lesson of my own—teachers must watch out for every opportunity we have to help the young ones realize self - achievements. 8 actions sometimes can have far reaching effects on them and life may never be the same again.
( ) 1.A. wish B. write C. study D. wait
( ) 2.A. surprised B. worried C. excited D. frightened
( ) 3.A. exams B. books C. lessons D. pictures
( ) 4.A. learned B. agreed C. suggested D. hoped
( ) 5.A. prefer B. expect C. fail D. dream
( ) 6.A. chances B. words C. accidents D. experiments
( ) 7.A. touched B. hurt C. lost D. destroyed
( ) 8.A. Formal B. Typical C. Social D. Simple
情节理解
My student Sanggat helped me sweep my room and noticed my thick 1. which I used for entering university. I tried to 2. “university” to Sanggat and told him about education and the importance of learning to read. Sanggat showed other students my books, 3. some commentary of his own. I broke my neck and had to leave. The 4. school came to say goodbye. Sanggat told me his university dream. I realized that teachers can have great influence on students through small events.
feelings happy → hopeful → satisfied → surprised → 5.
思维拓展
What do you think of Sanggat? Why? (List at least 2 reasons)
______________________________
解题线索
根据P10所示,用箭头画出每道题的解题线索,并将线索内容简要写在横线上。
1.第1题的解题线索为____________________
2.第2题的解题线索为____________________
3.第3题的解题线索为____________________
4.第4题的解题线索为____________________
5.第5题的解题线索为____________________
6.第6题的解题线索为____________________
7.第7题的解题线索为____________________
8.第8题的解题线索为____________________
一词多义
根据文章内容,选择下列词(文章中的粗体词)在文中的词义。
1.notice ______ A. (n.) 布告;通知 B. (v.) 留意;注意到 C. (n.) 剧评;书评
2.volunteer ______ A. (n.) 志愿者 B. (v.) 义务做;自愿做 C. (v.) 主动说出(建议)
3.second ______ A. (num.) 第二 B. (v.) 支持;附议 C. (n.) 秒
4.realize ______ A. (v.) 意识到 B. (v.) 以……价格卖出 C. (v.) 实现
词块积累
语篇词汇[匹配连线]
1.sweep one’s room ① 自愿做某事
2.be unheard of ② 被搬进
3.explain sth. to sb. ③ 打扫某人的房间
4.volunteer to do sth. ④ 闻所未闻
5.add commentary ⑤ 添加评论
6.be carried into ⑥ 向某人解释
7.be transported back to ⑦ 留意;密切注意
8.make one’s way to ⑧ 实现自我价值
9.watch out for ⑨ 被运回到
10.realize self - achievements ⑩ 前往
11. have far reaching effects on sb. ⑪对某人有深远的影响
选项词汇[匹配连线]
1.frightened ① adj.受惊吓的
2.learn ② n.实验
3.suggest ③ v.期待
4.expect ④ v.未能做到;失败
5.fail ⑤ v.得知;获悉;学习
6.experiment ⑥ v.建议
7.touched ⑦ adj.正式的
8.destroy ⑧ adj.典型的
9.formal ⑨ adj.感动的
10.typical ⑩ v.毁坏
11.social ⑪ adj.社会的
核心语句积累
根据中文提示,在原文中找到对应英文内容。
1.我向他解释了学好阅读的重要性。
______________________________
2.老师们必须留心每一次能够帮助年轻人实现自我价值的机会。
______________________________
One morning, Sanggat, an eight - year - old student of mine, knocked on my door. He was here to help me sweep my room. He noticed some thick books on my table.
Curiously he asked, “Sir, what books are these?” I told him that those were books I needed to 1 for an important exam so that I might go to university someday. He frowned(皱眉) because in this poor area even a bicycle was unheard of. I tried to explain “university” to him.
He was 2 , “But, sir, you are a teacher. Why study?”
So we sat down and I told him all about this thing called “education” and gave him a talk about his chances of becoming someone great in the future. He took one of my 3 , “Now, the words are so tiny and there are millions of them. How can you possibly finish reading it?”
I explained to him the importance of learning to read well and that teachers like me, were specially sent to teach children like him so that they could read great books someday.
When the other students 4 that Sanggat always volunteered to sweep my room, they wanted to do the same. Soon it became an almost daily job. And Sanggat would never 5 to show them my books, each time adding a little commentary(评论) of his own.
I did not realize the influence my 6 had on him until the day I broke my neck. I was carried into a speedboat and transported back to the big city. The whole school had gathered by the riverside to say goodbye to me. As the engine started, Sanggat made his way to the boat. With a sad face he asked, “Sir, are you coming back? Perhaps not?”
Then after a few seconds he said, “Sir, if you cannot come back, I’ll see you in the university, yeah?”
I was truly 7 . I realized an important lesson of my own—teachers must watch out for every opportunity we have to help the young ones realize self - achievements. 8 actions sometimes can have far reaching effects on them and life may never be the same again.
( ) 1.A. wish B. write C. study D. wait
( ) 2.A. surprised B. worried C. excited D. frightened
( ) 3.A. exams B. books C. lessons D. pictures
( ) 4.A. learned B. agreed C. suggested D. hoped
( ) 5.A. prefer B. expect C. fail D. dream
( ) 6.A. chances B. words C. accidents D. experiments
( ) 7.A. touched B. hurt C. lost D. destroyed
( ) 8.A. Formal B. Typical C. Social D. Simple
情节理解
My student Sanggat helped me sweep my room and noticed my thick 1. which I used for entering university. I tried to 2. “university” to Sanggat and told him about education and the importance of learning to read. Sanggat showed other students my books, 3. some commentary of his own. I broke my neck and had to leave. The 4. school came to say goodbye. Sanggat told me his university dream. I realized that teachers can have great influence on students through small events.
feelings happy → hopeful → satisfied → surprised → 5.
思维拓展
What do you think of Sanggat? Why? (List at least 2 reasons)
______________________________
解题线索
根据P10所示,用箭头画出每道题的解题线索,并将线索内容简要写在横线上。
1.第1题的解题线索为____________________
2.第2题的解题线索为____________________
3.第3题的解题线索为____________________
4.第4题的解题线索为____________________
5.第5题的解题线索为____________________
6.第6题的解题线索为____________________
7.第7题的解题线索为____________________
8.第8题的解题线索为____________________
一词多义
根据文章内容,选择下列词(文章中的粗体词)在文中的词义。
1.notice ______ A. (n.) 布告;通知 B. (v.) 留意;注意到 C. (n.) 剧评;书评
2.volunteer ______ A. (n.) 志愿者 B. (v.) 义务做;自愿做 C. (v.) 主动说出(建议)
3.second ______ A. (num.) 第二 B. (v.) 支持;附议 C. (n.) 秒
4.realize ______ A. (v.) 意识到 B. (v.) 以……价格卖出 C. (v.) 实现
词块积累
语篇词汇[匹配连线]
1.sweep one’s room ① 自愿做某事
2.be unheard of ② 被搬进
3.explain sth. to sb. ③ 打扫某人的房间
4.volunteer to do sth. ④ 闻所未闻
5.add commentary ⑤ 添加评论
6.be carried into ⑥ 向某人解释
7.be transported back to ⑦ 留意;密切注意
8.make one’s way to ⑧ 实现自我价值
9.watch out for ⑨ 被运回到
10.realize self - achievements ⑩ 前往
11. have far reaching effects on sb. ⑪对某人有深远的影响
选项词汇[匹配连线]
1.frightened ① adj.受惊吓的
2.learn ② n.实验
3.suggest ③ v.期待
4.expect ④ v.未能做到;失败
5.fail ⑤ v.得知;获悉;学习
6.experiment ⑥ v.建议
7.touched ⑦ adj.正式的
8.destroy ⑧ adj.典型的
9.formal ⑨ adj.感动的
10.typical ⑩ v.毁坏
11.social ⑪ adj.社会的
核心语句积累
根据中文提示,在原文中找到对应英文内容。
1.我向他解释了学好阅读的重要性。
______________________________
2.老师们必须留心每一次能够帮助年轻人实现自我价值的机会。
______________________________
答案:
1.C 【解析】根据下文“for an important exam so that I might go to university someday”和“Why study?”可知,作者正在为上大学而读书学习。
2.A 【解析】根据下文“But, sir, you are a teacher. Why study?”可知,Sanggat对作者已经是老师了却还要学习这件事感到惊讶。
3.B 【解析】根据第1段的“He noticed some thick books on my table.”以及空后的“Now, the words are so tiny and there are millions of them. How can you possibly finish reading it?”可知,Sanggat拿的是作者的一本书。
4.A 【解析】根据下文“that Sanggat always volunteered to sweep my room, they wanted to do the same”可知,其他学生是得知Sanggat总是自愿帮我打扫房间后也开始效仿了。learn在此处意为“得知;获悉”。
5.C 【解析】根据空前的“would never”以及空后的“show them my books, each time adding a little commentary of his own”可知,Sanggat总会和其他同学分享作者的书,并且还加入了自己的一些评论。never fail意为“总是;无一例外”。
6.B 【解析】根据第2段的“I tried to explain ‘university’ to him.”和第4段的“gave him a talk about his chances of becoming someone great in the future”以及第8段的“Sir, if you cannot come back, I’ll see you in the university, yeah?”可知,作者之前对大学的解释以及和Sanggat的谈话,已经在Sanggat心里埋下了梦想的种子;在告别之际,Sanggat和作者相约大学再见,这是作者的话对Sanggat产生的影响。words在此处意为“话语”。
7.A 【解析】根据上文“The whole school had gathered by the riverside to say goodbye to me.”以及下文“Sir, if you cannot come back, I’ll see you in the university, yeah?”可知,作者被全校师生的关心以及Sanggat说的话深深地感动,同时也看到了自己作为教师的价值。touched在此处意为“感动的”。
8.D 【解析】根据上文故事铺垫以及空后的“actions sometimes can have far - reaching effects on them and life may never be the same again”可知,作者并没有做什么特别大的事情,而是通过言传身教对Sanggat的人生产生了深远的影响,这使他领悟到教师简单平凡的行为能对学生的人生产生深远的影响。
●情节理解 1.books 2.explain 3.adding 4.whole 5.touched
●思维拓展 First, I think Sanggat is kind, because he helped his teacher sweep the room. Besides, he is smart, because after reading books, he could add a little commentary of his own. (答案不唯一,言之有理即可。)
●解题线索 1.(段3)Why study? 2.But; teacher; Why study? 3.the words are so tiny; finish reading it 4.do the same 5.never; each time adding a little commentary 6.(段2)explain “university”; (段4)gave him a talk 7.(段7)The whole school...say goodbye to me; (段8)I’ll see you in the university 8.watch out for every opportunity (所有题目线索不唯一,言之有理即可。)
●一词多义 1.B 2.B 3.C 4.C
●词块积累 左栏:1.③ 2.④ 3.⑥ 4.① 5.⑤ 6.② 7.⑨ 8.⑩ 9.⑦ 10.⑧ 11.⑪
右栏:1.① 2.⑤ 3.⑥ 4.③ 5.④ 6.② 7.⑨ 8.⑩ 9.⑦ 10.⑧ 11.⑪
●核心语句积累 1.I explained to him the importance of learning to read well. 2.Teachers must watch out for every opportunity we have to help the young ones realize self - achievements.
2.A 【解析】根据下文“But, sir, you are a teacher. Why study?”可知,Sanggat对作者已经是老师了却还要学习这件事感到惊讶。
3.B 【解析】根据第1段的“He noticed some thick books on my table.”以及空后的“Now, the words are so tiny and there are millions of them. How can you possibly finish reading it?”可知,Sanggat拿的是作者的一本书。
4.A 【解析】根据下文“that Sanggat always volunteered to sweep my room, they wanted to do the same”可知,其他学生是得知Sanggat总是自愿帮我打扫房间后也开始效仿了。learn在此处意为“得知;获悉”。
5.C 【解析】根据空前的“would never”以及空后的“show them my books, each time adding a little commentary of his own”可知,Sanggat总会和其他同学分享作者的书,并且还加入了自己的一些评论。never fail意为“总是;无一例外”。
6.B 【解析】根据第2段的“I tried to explain ‘university’ to him.”和第4段的“gave him a talk about his chances of becoming someone great in the future”以及第8段的“Sir, if you cannot come back, I’ll see you in the university, yeah?”可知,作者之前对大学的解释以及和Sanggat的谈话,已经在Sanggat心里埋下了梦想的种子;在告别之际,Sanggat和作者相约大学再见,这是作者的话对Sanggat产生的影响。words在此处意为“话语”。
7.A 【解析】根据上文“The whole school had gathered by the riverside to say goodbye to me.”以及下文“Sir, if you cannot come back, I’ll see you in the university, yeah?”可知,作者被全校师生的关心以及Sanggat说的话深深地感动,同时也看到了自己作为教师的价值。touched在此处意为“感动的”。
8.D 【解析】根据上文故事铺垫以及空后的“actions sometimes can have far - reaching effects on them and life may never be the same again”可知,作者并没有做什么特别大的事情,而是通过言传身教对Sanggat的人生产生了深远的影响,这使他领悟到教师简单平凡的行为能对学生的人生产生深远的影响。
●情节理解 1.books 2.explain 3.adding 4.whole 5.touched
●思维拓展 First, I think Sanggat is kind, because he helped his teacher sweep the room. Besides, he is smart, because after reading books, he could add a little commentary of his own. (答案不唯一,言之有理即可。)
●解题线索 1.(段3)Why study? 2.But; teacher; Why study? 3.the words are so tiny; finish reading it 4.do the same 5.never; each time adding a little commentary 6.(段2)explain “university”; (段4)gave him a talk 7.(段7)The whole school...say goodbye to me; (段8)I’ll see you in the university 8.watch out for every opportunity (所有题目线索不唯一,言之有理即可。)
●一词多义 1.B 2.B 3.C 4.C
●词块积累 左栏:1.③ 2.④ 3.⑥ 4.① 5.⑤ 6.② 7.⑨ 8.⑩ 9.⑦ 10.⑧ 11.⑪
右栏:1.① 2.⑤ 3.⑥ 4.③ 5.④ 6.② 7.⑨ 8.⑩ 9.⑦ 10.⑧ 11.⑪
●核心语句积累 1.I explained to him the importance of learning to read well. 2.Teachers must watch out for every opportunity we have to help the young ones realize self - achievements.
查看更多完整答案,请扫码查看