第27页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
As I waited for the speech to start, I felt a touch on my shoulder. Looking up, I found a young woman smiling at me, holding a notebook. I 1 at once who she was.
The week before we had shared emails, and I'd told her I would be sitting in the front row. I always sat at the front because I'm 2 and needed to watch the way the speaker's lips(嘴唇) move. “I'm Rosie,” the young woman said. She was the first person I'd ever met who was my age and wore hearing aids. At my school, I was the only person who wore hearing aids. So I was surprised to see Rosie wearing them. She tied her hair back, and didn't try to 3 them like I did.
After the speech, Rosie and I carried on talking. She always remembered to look at me when we talked. I didn't have to worry that she'd 4 away, and I'd miss a joke or statement. We both tried to make communication clear and noticeable. I once 5 that deafness was some kind of weakness but here was Rosie, who was clever, wise, full of fun and deaf. What was the big 6 ?
I felt like a window had opened to my own experience as a deaf person. Partly it was the joy of being able to talk 7 . We discussed noisy social events, or group conversations, where we felt like outsiders. The knowledge that I wasn't the only deaf student at school made the experience feel less lonely.
We continued to share notes on being deaf. Learning to speak up for myself as a deaf person in the workplace was hard. But Rosie was more positive, and she held up a 8 to my own experience, setting a good example for me. Our friendship has become an important part of who I am as well.
( ) 1.A.realized B.laughed C.studied D.forgot
( ) 2.A.short B.blind C.deaf D.poor
( ) 3.A.wear B.hide C.follow D.expect
( ) 4.A.put B.take C.give D.turn
( ) 5.A.doubted B.thought C.noticed D.chose
( ) 6.A.plan B.task C.deal D.rule
( ) 7.A.openly B.quietly C.slowly D.politely
( ) 8.A.notebook B.light C.flag D.mirror
As I waited for the speech to start, I felt a 1.______ on my shoulder. A young woman was smiling at me.→Rosie was the first person I'd met who was my age and wore 2.______ as I did at school.→When Rosie and I were talking, she always 3.______ at me to make the communication clear and noticeable.→We shared our experience and notes on being deaf. I felt like a window had opened.→Rosie was more 5.______ and set a good example for me to speak up for myself in the workplace.
feelings: surprised → happy → comfortable → 4.______ → lucky/happy
What do you think of Rosie? Why?
______________________________
根据P10所示,用箭头画出每道题的解题线索,并将线索内容简要写在横线上。
1.第1题的解题线索为____________________ 5.第5题的解题线索为____________________
2.第2题的解题线索为____________________ 6.第6题的解题线索为____________________
3.第3题的解题线索为____________________ 7.第7题的解题线索为____________________
4.第4题的解题线索为____________________ 8.第8题的解题线索为____________________
根据文章内容,选择下列词(文章中的粗体词)在文中的词义。
1.miss ______ A. (v.) 思念,怀念 B. (v.) 未参加(会议或活动) C. (v.) 错过
2.knowledge ______ A. (n.) 知识;学问 B. (n.) 了解;知道
3.note ______ A. (n.)(交流)体会 B. (n.) 音符 C. (v.) 留意;指出
4.example ______ A. (n.) 例子 B. (n.) 榜样;楷模 C. (n.) 范例;典型
语篇词汇[匹配连线] 选项词汇[匹配连线]
1.feel a touch on my shoulder ① 戴助听器 1.realize ① v.期待,预期
2.in the front row ② 在第一排 2.expect ② v.意识到
3.wear hearing aids ③ 感到有人触碰我的肩膀 3.doubt ③ v.注意,留意
4.tie one’s hair back ④ 很有趣 4.notice ④ v.怀疑
5.carry on talking ⑤ 继续交谈 5.task ⑤ n.任务
6.clear and noticeable ⑥ 把头发系在后面 6.openly ⑥ n.镜子
7.some kind of weakness ⑦ 某种弱点 7.politely ⑦ adv.有礼貌地
8.full of fun ⑧ 清晰可见的 8.mirror ⑧ adv.公开地;毫不隐瞒地
9.feel less lonely ⑨ 感到没那么孤独
10.speak up for myself ⑩ 成为……中重要的一部分
11.set a good example for sb. ⑪ 为自己发声
12.become an important part of... ⑫ 为某人树立好榜样
根据中文提示,在原文中找到对应英文内容。
1.当我们聊天时,她总是记得看着我。
______________________________
2.我们两个都尽力使我们的交流清晰可见。
______________________________
答案:
1.A 【解析】根据下文“at once who she was”及“The week before we had shared emails, and I’d told her I would be sitting in the front row”可知,作者之前与Rosie有过邮件往来,并告知了座位,所以作者立刻意识到她就是Rosie。2.C 【解析】根据下文“and needed to watch the way the speaker’s lips move”以及倒数第二段中“my own experience as a deaf person”可知,作者耳聋,需要坐前排看着说话人嘴唇移动来判断其说的内容。3.B 【解析】根据上文“She was the first person...wore hearing aids.”“She tied her hair back, and didn’t try to”可知,Rosie也戴助听器,而且由于她把头发扎到了后面,助听器是露在外面的,她没有像我那样将助听器藏起来。4.D 【解析】根据上下文“She always remembered to look at me when we talked. I didn’t have to worry...I’d miss a joke or statement. We both tried to make communication clear and noticeable.”可知,我们之间的交流都是面对面互相看着对方进行的,表达都是清晰可见的,我不必担心Rosie会转身/转头使我错过她的表达,此处turn away意思是“转身;转头”。5.B 【解析】根据上下文“I once...that deafness was some kind of weakness but here was Rosie, who was clever, wise, full of fun and deaf.”可知,作者之前认为耳聋是一种缺陷,而Rosie的出现令其改变了此想法。6.C 【解析】根据上文“I once...but here was Rosie, who was clever, wise, full of fun and deaf.”可知,Rosie的出现改变了作者对耳聋的消极看法,现在作者感觉耳聋没什么大不了的。此处,“What was the big deal?”意为:有什么大不了的?7.A 【解析】根据上下文“We discussed noisy social events, or group conversations...made the experience feel less lonely.”可知,作者跟Rosie谈论了社会事件和群聊内容,平时在这些场合中他们都像局外人,而跟同是失聪者的Rosie交谈使作者感觉不那么孤单了。能自由、坦率地交谈令作者很高兴。8.D 【解析】根据上下文“Learning to speak up for myself as a deaf person in the workplace was hard. But Rosie was more positive, and she held up a...setting a good example for me.”可知,作为失聪者,学习在工作场所为自己发声很困难,但是同为失聪者的Rosie更为乐观,为作者树立了好榜样,因此Rosie就像是给作者举起了一面镜子,让作者可以反思自己的经历。
@@●情节理解 1.touch 2.hearing aids 3.looked 4.less lonely/excited 5.positive
@@●思维拓展 I think Rosie was a positive girl, because she didn’t try to hide her hearing aids and she was brave to speak up for herself. (答案不唯一,言之有理即可。)
@@●解题线索 1.who she was 2.and needed to watch the way the speaker’s lips move;(段5)as a deaf person 3.She tied her hair back 4. didn’t have to worry; make communication clear and noticeable 5.deafness was...but here was Rosie 6.I once...but...What was the big 7.discussed noisy social events, or group conversations 8.setting a good example for me (所有题目线索不唯一,言之有理即可。)
@@●一词多义 1.C 2.B 3.A 4.B
@@●词块积累 左栏:1.③ 2.② 3.① 4.⑥ 5.⑤ 6.⑧ 7.⑦ 8.④ 9.⑨ 10.⑪ 11.⑫ 12.⑩右栏:1.② 2.① 3.④ 4.③ 5.⑤ 6.⑧ 7.⑦ 8.⑥
@@●核心语句积累 1.She always remembered to look at me when we talked. 2.We both tried to make communication clear and noticeable.
@@●情节理解 1.touch 2.hearing aids 3.looked 4.less lonely/excited 5.positive
@@●思维拓展 I think Rosie was a positive girl, because she didn’t try to hide her hearing aids and she was brave to speak up for herself. (答案不唯一,言之有理即可。)
@@●解题线索 1.who she was 2.and needed to watch the way the speaker’s lips move;(段5)as a deaf person 3.She tied her hair back 4. didn’t have to worry; make communication clear and noticeable 5.deafness was...but here was Rosie 6.I once...but...What was the big 7.discussed noisy social events, or group conversations 8.setting a good example for me (所有题目线索不唯一,言之有理即可。)
@@●一词多义 1.C 2.B 3.A 4.B
@@●词块积累 左栏:1.③ 2.② 3.① 4.⑥ 5.⑤ 6.⑧ 7.⑦ 8.④ 9.⑨ 10.⑪ 11.⑫ 12.⑩右栏:1.② 2.① 3.④ 4.③ 5.⑤ 6.⑧ 7.⑦ 8.⑥
@@●核心语句积累 1.She always remembered to look at me when we talked. 2.We both tried to make communication clear and noticeable.
查看更多完整答案,请扫码查看