第47页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
Sam Hill is really bad at finding his way from place to place. The world is full of people like Hill—and their opposites, who always seem to know exactly where they are and how to get where they want to go. It has proved hard to explain why. However, with the development of technology, there’s new excitement happening in the research world.
An experiment was carried out in 2022 to find out what might influence wayfinding ability. Researchers developed an online game in which players travel by boat to find where a lot of checkpoints lie. The game asked players to provide basic background information, and nearly four million people worldwide did so. Through the game, the researchers were able to judge navigational(辨识方向的) ability by looking at how far each person traveled to reach all the checkpoints. Then they compared players’ performance with their background information.
The researchers found that Northern Europeans seemed to be better navigators, perhaps because they love orienteering(定向越野), a sport which involves cross - country running and navigation. And those from cities with more disorganized street networks(网状系统) did better than those from cities with orderly ones. Perhaps people of planned cities don’t need to build complex(复杂的) maps in their minds.
Research results like these suggest that people’s life experience decides how well they find their way. In fact, experience may even explain a popular belief that men are more likely to perform better than women. It turns out that this difference is more a question of culture and experience than of inborn ability. Northern Europeans, for example, show almost no gender(性别) difference in navigation. However, men do much better than women in places where women face cultural limits on exploring their environment on their own.
That finding is also supported by studies on the Tsimane, a community living in a forest in South America. Researchers put GPS units on 305 Tsimane people to check their daily movements over a three - day period, and found no difference between men and women in navigational ability. Even children performed very well—a result, researchers think, of growing up in an environment that encourages children to explore the forest.
1. Why was an experiment carried out in 2022?
A. To develop an online wayfinding game.
B. To improve the players’ wayfinding ability.
C. To pick out people who are weak in wayfinding.
D. To find out why people are different in wayfinding ability.
2. According to the passage, who is probably the best at finding their way?
A. A woman who often explores nature.
B. A girl who studies South American culture.
C. A man who runs on a sports ground every morning.
D. A boy who lives in a city with an orderly street network.
3. What can we learn from the passage?
A. Good navigators are mostly made, not born.
B. Navigation skills differ between the genders.
C. Navigation skills are passed down, never lost.
D. Good navigators bring developments in technology.
篇章结构助攻
Para. 1 Leading in the topic: Why are some people bad at wayfinding while others are good at it?
Para. 2 & Para. 3
An experiment in 2022
●Purpose: To find out what might 1.__________ wayfinding ability.
●Method: The researchers compared players’ performance in the online game with their 2.__________ information.
●Results: Northern Europeans seemed to be better navigators because they love orienteering; people from cities with more 3.__________ street networks did better than those from cities with orderly ones.
Para. 4 & Para. 5
A further finding
●People’s life 4.__________ decides how well they find their way.
●The difference between women and men is more a question of 5.__________ and experience than of inborn ability.
●Additional support by studies on the Tsimane showed no difference between men and women in navigational ability.
长难句解惑
1. The world is full of people like Hill—and their opposites, who always seem to know exactly where they are and how to get where they want to go.
(1)圈出连接并列分句的连词/从句引导词,在主语和谓语动词下画线,并用斜线划分并列分句/主从句。
(2)翻译:______________________________
2. The researchers found that Northern Europeans seemed to be better navigators, perhaps because they love orienteering, a sport which involves cross - country running and navigation.
(1)圈出连接并列分句的连词/从句引导词,在主语和谓语动词下画线,并用斜线划分并列分句/主从句。
(2)翻译:______________________________
3. Research results like these suggest that people’s life experience decides how well they find their way.
(1)圈出连接并列分句的连词/从句引导词,在主语和谓语动词下画线,并用斜线划分并列分句/主从句。
(2)翻译:______________________________
一词多义
根据文章内容,选择下列词(文章中的粗体词)在文中的词义。
1. lie ______ A. (v.)撒谎 B. (v.)躺 C. (v.)位于
2. suggest ______ A. (v.)建议 B. (v.)表明 C. (v.)推荐;举荐
词块积累
·be bad at 不擅长
·with the development of technology 随着技术的发展
·carry out 执行;实施
·background information 背景信息
·compare...with... 比较……和……
·cross - country running 越野跑
·a popular belief 一个流行的观念
·be more likely to do sth. 更可能做某事
·turn out that... 证明是……
·inborn ability 天生的能力
·be supported by... 被……支持
·no difference between... ……与……之间没有区别
An experiment was carried out in 2022 to find out what might influence wayfinding ability. Researchers developed an online game in which players travel by boat to find where a lot of checkpoints lie. The game asked players to provide basic background information, and nearly four million people worldwide did so. Through the game, the researchers were able to judge navigational(辨识方向的) ability by looking at how far each person traveled to reach all the checkpoints. Then they compared players’ performance with their background information.
The researchers found that Northern Europeans seemed to be better navigators, perhaps because they love orienteering(定向越野), a sport which involves cross - country running and navigation. And those from cities with more disorganized street networks(网状系统) did better than those from cities with orderly ones. Perhaps people of planned cities don’t need to build complex(复杂的) maps in their minds.
Research results like these suggest that people’s life experience decides how well they find their way. In fact, experience may even explain a popular belief that men are more likely to perform better than women. It turns out that this difference is more a question of culture and experience than of inborn ability. Northern Europeans, for example, show almost no gender(性别) difference in navigation. However, men do much better than women in places where women face cultural limits on exploring their environment on their own.
That finding is also supported by studies on the Tsimane, a community living in a forest in South America. Researchers put GPS units on 305 Tsimane people to check their daily movements over a three - day period, and found no difference between men and women in navigational ability. Even children performed very well—a result, researchers think, of growing up in an environment that encourages children to explore the forest.
1. Why was an experiment carried out in 2022?
A. To develop an online wayfinding game.
B. To improve the players’ wayfinding ability.
C. To pick out people who are weak in wayfinding.
D. To find out why people are different in wayfinding ability.
2. According to the passage, who is probably the best at finding their way?
A. A woman who often explores nature.
B. A girl who studies South American culture.
C. A man who runs on a sports ground every morning.
D. A boy who lives in a city with an orderly street network.
3. What can we learn from the passage?
A. Good navigators are mostly made, not born.
B. Navigation skills differ between the genders.
C. Navigation skills are passed down, never lost.
D. Good navigators bring developments in technology.
篇章结构助攻
Para. 1 Leading in the topic: Why are some people bad at wayfinding while others are good at it?
Para. 2 & Para. 3
An experiment in 2022
●Purpose: To find out what might 1.__________ wayfinding ability.
●Method: The researchers compared players’ performance in the online game with their 2.__________ information.
●Results: Northern Europeans seemed to be better navigators because they love orienteering; people from cities with more 3.__________ street networks did better than those from cities with orderly ones.
Para. 4 & Para. 5
A further finding
●People’s life 4.__________ decides how well they find their way.
●The difference between women and men is more a question of 5.__________ and experience than of inborn ability.
●Additional support by studies on the Tsimane showed no difference between men and women in navigational ability.
长难句解惑
1. The world is full of people like Hill—and their opposites, who always seem to know exactly where they are and how to get where they want to go.
(1)圈出连接并列分句的连词/从句引导词,在主语和谓语动词下画线,并用斜线划分并列分句/主从句。
(2)翻译:______________________________
2. The researchers found that Northern Europeans seemed to be better navigators, perhaps because they love orienteering, a sport which involves cross - country running and navigation.
(1)圈出连接并列分句的连词/从句引导词,在主语和谓语动词下画线,并用斜线划分并列分句/主从句。
(2)翻译:______________________________
3. Research results like these suggest that people’s life experience decides how well they find their way.
(1)圈出连接并列分句的连词/从句引导词,在主语和谓语动词下画线,并用斜线划分并列分句/主从句。
(2)翻译:______________________________
一词多义
根据文章内容,选择下列词(文章中的粗体词)在文中的词义。
1. lie ______ A. (v.)撒谎 B. (v.)躺 C. (v.)位于
2. suggest ______ A. (v.)建议 B. (v.)表明 C. (v.)推荐;举荐
词块积累
·be bad at 不擅长
·with the development of technology 随着技术的发展
·carry out 执行;实施
·background information 背景信息
·compare...with... 比较……和……
·cross - country running 越野跑
·a popular belief 一个流行的观念
·be more likely to do sth. 更可能做某事
·turn out that... 证明是……
·inborn ability 天生的能力
·be supported by... 被……支持
·no difference between... ……与……之间没有区别
答案:
专项训练1 主旨大意 本文主要介绍了影响方向辨识能力的因素及相关研究。 1.D 【解析】细节信息题。根据第2段第1句“An experiment...to find out what might influence wayfinding ability.”可知,这项实验的目的是找出影响人们辨识方向能力的因素。故选D。 2.A 【解析】推理判断题。根据第3、4段可知,拥有探索较复杂环境的经验的人方向辨识能力更强,不管是男性还是女性,因此一个经常探索自然的女人可能会有更强的方向辨识能力。故选A。 3.A 【解析】推理判断题。根据第4段可知,人们的生活经验决定了他们的方向辨识能力,男性与女性在方向辨识能力上的差异是文化和经验导致的,而非天生的,在那些女性被限制自己探索周围环境的地方,男性比女性更加擅长辨识方向。因此,A项“善于辨识方向的人多半是被造就的,而非天生的”最符合文章的论点。故选A。 篇章结构助攻 1.influence 2.background 3.disorganized 4.experience 5.culture 长难句解惑 1.
(1)The world is full of people like Hill—and their opposites, / who always seem to know exactly / where they are and how to get / where they want to go.
(2)世界上到处都是像Hill这样的人——还有和他们相反的人:那些似乎总是清楚地知道自己身在何处以及如何到达自己想去的地方的人。 2.
(1)The researchers found / that Northern Europeans seemed to be better navigators, / perhaps because they love orienteering, a sport / which involves cross - country running and navigation.
(2)研究人员发现,北欧人似乎更擅长辨别方向,也许是因为他们喜欢定向越野,这是一项涉及越野跑步和方向识别的运动。 3.
(1)Research results like these suggest / that people’s life experience decides / how well they find their way.
(2)像这样的研究结果表明,人们的生活经验决定了他们找路的能力有多强。 一词多义 1.C 2.B
(1)The world is full of people like Hill—and their opposites, / who always seem to know exactly / where they are and how to get / where they want to go.
(2)世界上到处都是像Hill这样的人——还有和他们相反的人:那些似乎总是清楚地知道自己身在何处以及如何到达自己想去的地方的人。 2.
(1)The researchers found / that Northern Europeans seemed to be better navigators, / perhaps because they love orienteering, a sport / which involves cross - country running and navigation.
(2)研究人员发现,北欧人似乎更擅长辨别方向,也许是因为他们喜欢定向越野,这是一项涉及越野跑步和方向识别的运动。 3.
(1)Research results like these suggest / that people’s life experience decides / how well they find their way.
(2)像这样的研究结果表明,人们的生活经验决定了他们找路的能力有多强。 一词多义 1.C 2.B
查看更多完整答案,请扫码查看