第67页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
一、完形填空 素养:语言能力 话题:苹果的自述 难度:中 建议用时:7分钟
Hello, everyone! Do you know who I am? Ha-ha, an apple! Are you right?
I have a red face and green leaves(叶子). I'm a kind of sweet 1 . You can find me grow in many places of the world, but I can't grow 2 in very hot places or very cold places.
I have 3 cousins. They are the 4 and the bananas. I am rounder than a pear. But a banana is longer than me. I am very delicious, so people all over the world like to eat me. They can usually eat me 5 washing me. They can cook me to make all kinds of food, too. Sometimes they put me 6 cans(罐子) to sell me to other places of the world. If you want to eat me, you can 7 me everywhere.
As an old saying goes, "An apple a day keeps the doctor away." I can also help you get 8 . I have many vitamins(维生素) inside. They are 9 for you.
But I also need your 10 . If you want to make me better, you must look after me well. Thank you for your love. I hope we can be friends forever!
1 A. vegetable B. fruit C. food D. salad
2 A. well B. good C. fine D. nice
3 A. one B. two C. three D. four
4 A. potatoes B. tomatoes C. pears D. oranges
5 A. before B. after C. when D. or
6 A. in B. to C. under D. at
7 A. take B. know C. buy D. sell
8 A. happy B. healthy C. free D. fun
9 A. good B. bad C. great D. kind
10 A. help B. hand C. thank D. love
Hello, everyone! Do you know who I am? Ha-ha, an apple! Are you right?
I have a red face and green leaves(叶子). I'm a kind of sweet 1 . You can find me grow in many places of the world, but I can't grow 2 in very hot places or very cold places.
I have 3 cousins. They are the 4 and the bananas. I am rounder than a pear. But a banana is longer than me. I am very delicious, so people all over the world like to eat me. They can usually eat me 5 washing me. They can cook me to make all kinds of food, too. Sometimes they put me 6 cans(罐子) to sell me to other places of the world. If you want to eat me, you can 7 me everywhere.
As an old saying goes, "An apple a day keeps the doctor away." I can also help you get 8 . I have many vitamins(维生素) inside. They are 9 for you.
But I also need your 10 . If you want to make me better, you must look after me well. Thank you for your love. I hope we can be friends forever!
1 A. vegetable B. fruit C. food D. salad
2 A. well B. good C. fine D. nice
3 A. one B. two C. three D. four
4 A. potatoes B. tomatoes C. pears D. oranges
5 A. before B. after C. when D. or
6 A. in B. to C. under D. at
7 A. take B. know C. buy D. sell
8 A. happy B. healthy C. free D. fun
9 A. good B. bad C. great D. kind
10 A. help B. hand C. thank D. love
答案:
1 B 根据常识可知,苹果是一种水果。故选 B。
2 A 空格处修饰动词 grow,应用副词 well。故选 A。
3 B 根据下文中的“They are the 4 and the bananas”可知,此处是说“我”有两个堂兄弟。故选 B。
4 C 根据下文中的“I am rounder than a pear”可知,此处指的是梨。故选 C。
5 B 清洗完苹果之后才可以吃。此处应用 after。
6 A 此处表达放进罐子里,应用 put… in …“把……放进……”。
7 C 根据上文中的“sell me to other places of the world”可知,此处是指到处都可以买到。故选 C。
8 B 根据上文中的“An apple a day keeps the doctor away”可知,此处表达苹果会帮助我们变得健康。故选 B。
9 A 根据上文中的“I have many vitamins(维生素) inside”可知,维生素对我们有好处,be good for“对……有好处”。故选 A。
10 D 根据下文中的“Thank you for your love”可知,此处是指“我”也需要你的爱。故选 D。
2 A 空格处修饰动词 grow,应用副词 well。故选 A。
3 B 根据下文中的“They are the 4 and the bananas”可知,此处是说“我”有两个堂兄弟。故选 B。
4 C 根据下文中的“I am rounder than a pear”可知,此处指的是梨。故选 C。
5 B 清洗完苹果之后才可以吃。此处应用 after。
6 A 此处表达放进罐子里,应用 put… in …“把……放进……”。
7 C 根据上文中的“sell me to other places of the world”可知,此处是指到处都可以买到。故选 C。
8 B 根据上文中的“An apple a day keeps the doctor away”可知,此处表达苹果会帮助我们变得健康。故选 B。
9 A 根据上文中的“I have many vitamins(维生素) inside”可知,维生素对我们有好处,be good for“对……有好处”。故选 A。
10 D 根据下文中的“Thank you for your love”可知,此处是指“我”也需要你的爱。故选 D。
二、阅读理解 素养:思维品质 话题:“剩菜盲盒” 难度:中 建议用时:7分钟
[新素材][2024 宁波期末改编] Do you know a leftover mystery box(剩菜盲盒)? They are boxes with food in some stores. When food like meat, vegetables and fruit is near the expiration date(保质期), stores put it in mystery boxes and sell them, so the boxes are at very good prices.

My mother always buys leftover mystery boxes in the store at 5:00 p.m. Then my family eat the food in the box in the evening. We all like the leftover mystery boxes. My mother thinks they can help us save money. The same food in the mystery box is only ¥9.9, but is ¥30 in the food store.
My father thinks buying this box is good for the environment. And I like the box because it is interesting. It's great fun to open the box and see what's in it.
But it's not always good. You don't know what food to eat and sometimes the food in the box is not healthy.
What do you think of a leftover mystery box? Do you want to buy one?
1 What can we know about the food in the leftover mystery box?
A. It has only vegetables and fruit.
B. It is near the expiration date.
C. It is not good to eat.
D. It is always healthy.
2 The writer's family eat the food in the leftover mystery boxes for ______.
A. breakfast B. lunch C. dinner D. parties
3 What does the underlined word "save" mean according to the passage?
A. To get something.
B. To use less money.
C. To make someone safe.
D. To use something without reason.
4 Why does the writer like leftover mystery boxes?
A. Because it is always healthy.
B. Because it is at a very good price.
C. Because it is good for the environment.
D. Because it is interesting to see what's in it.
5 What's the purpose of the passage?
A. To call on people not to waste food.
B. To introduce people a new kind of mystery box.
C. To tell people how interesting the mystery box is.
D. To show people the delicious food in the writer's family.
[新素材][2024 宁波期末改编] Do you know a leftover mystery box(剩菜盲盒)? They are boxes with food in some stores. When food like meat, vegetables and fruit is near the expiration date(保质期), stores put it in mystery boxes and sell them, so the boxes are at very good prices.
My mother always buys leftover mystery boxes in the store at 5:00 p.m. Then my family eat the food in the box in the evening. We all like the leftover mystery boxes. My mother thinks they can help us save money. The same food in the mystery box is only ¥9.9, but is ¥30 in the food store.
My father thinks buying this box is good for the environment. And I like the box because it is interesting. It's great fun to open the box and see what's in it.
But it's not always good. You don't know what food to eat and sometimes the food in the box is not healthy.
What do you think of a leftover mystery box? Do you want to buy one?
1 What can we know about the food in the leftover mystery box?
A. It has only vegetables and fruit.
B. It is near the expiration date.
C. It is not good to eat.
D. It is always healthy.
2 The writer's family eat the food in the leftover mystery boxes for ______.
A. breakfast B. lunch C. dinner D. parties
3 What does the underlined word "save" mean according to the passage?
A. To get something.
B. To use less money.
C. To make someone safe.
D. To use something without reason.
4 Why does the writer like leftover mystery boxes?
A. Because it is always healthy.
B. Because it is at a very good price.
C. Because it is good for the environment.
D. Because it is interesting to see what's in it.
5 What's the purpose of the passage?
A. To call on people not to waste food.
B. To introduce people a new kind of mystery box.
C. To tell people how interesting the mystery box is.
D. To show people the delicious food in the writer's family.
答案:
1 B 细节理解题。根据第一段中的“When food like meat, vegetables and fruit is near the expiration date(保质期), stores put it in mystery boxes and sell them”可知,剩菜盲盒里的食物快要过期了。故选 B。
2 C 细节理解题。根据第二段中的“Then my family eat the food in the box in the evening”可知,作者的家人晚饭吃剩菜盲盒里的食物。故选 C。
3 B 词义猜测题。根据第二段中的“The same food in the mystery box is only ¥9.9, but is ¥30 in the food store”可知,盲盒里同样的食物只要9.9元,但是在食品店里要30 元。由此可知,此处指盲盒帮助作者一家省钱,因此 save 的意思是“节约”,也就是用更少的钱,对应 B 项。
4 D 细节理解题。根据第二段中的“And I like the box because it is interesting. It's great fun to open the box and see what's in it”可知,作者喜欢盲盒是因为打开看看里面有什么很有趣。故选 D。
5 B 主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了一种新型盲盒——剩菜盲盒。故选 B。
2 C 细节理解题。根据第二段中的“Then my family eat the food in the box in the evening”可知,作者的家人晚饭吃剩菜盲盒里的食物。故选 C。
3 B 词义猜测题。根据第二段中的“The same food in the mystery box is only ¥9.9, but is ¥30 in the food store”可知,盲盒里同样的食物只要9.9元,但是在食品店里要30 元。由此可知,此处指盲盒帮助作者一家省钱,因此 save 的意思是“节约”,也就是用更少的钱,对应 B 项。
4 D 细节理解题。根据第二段中的“And I like the box because it is interesting. It's great fun to open the box and see what's in it”可知,作者喜欢盲盒是因为打开看看里面有什么很有趣。故选 D。
5 B 主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了一种新型盲盒——剩菜盲盒。故选 B。
查看更多完整答案,请扫码查看