第39页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
一、完形填空 素养:语言能力 话题:图书馆 难度:中 建议用时:6分钟
Good morning, boys and girls! Welcome to the new library! There are many great parts(部分) in this big library. Now I'd like to 1 you around the Children's Library first. This 2 , please.
Children under 12 years old can come to the Children's Library. It's open 3 9:00 a.m. to 5:00 p.m. all year round. As you can see, there are all 4 of books for children here. A lot of children come here at weekends 5 on holidays. Some children read at the desks and some just 6 on the floor. I'm sorry that 7 don't have enough chairs. If you enjoy 8 , come here with one of your parents. You can't come alone(单独).
What? You want to 9 books from the Children's Library? I'm sorry you can't take any books away from it. You can 10 read here. Now it's time for you to explore(探索) the library. Enjoy yourselves!
1 A. play B. make C. travel D. show
2 A. road B. way C. door D. gate
3 A. from B. at C. for D. in
4 A. names B. times C. kinds D. ages
5 A. or B. but C. so D. then
6 A. run B. sit C. dance D. jump
7 A. he B. we C. him D. us
8 A. singing B. drawing C. reading D. swimming
9 A. write B. buy C. see D. borrow
10 A. never B. really C. also D. only
Good morning, boys and girls! Welcome to the new library! There are many great parts(部分) in this big library. Now I'd like to 1 you around the Children's Library first. This 2 , please.
Children under 12 years old can come to the Children's Library. It's open 3 9:00 a.m. to 5:00 p.m. all year round. As you can see, there are all 4 of books for children here. A lot of children come here at weekends 5 on holidays. Some children read at the desks and some just 6 on the floor. I'm sorry that 7 don't have enough chairs. If you enjoy 8 , come here with one of your parents. You can't come alone(单独).
What? You want to 9 books from the Children's Library? I'm sorry you can't take any books away from it. You can 10 read here. Now it's time for you to explore(探索) the library. Enjoy yourselves!
1 A. play B. make C. travel D. show
2 A. road B. way C. door D. gate
3 A. from B. at C. for D. in
4 A. names B. times C. kinds D. ages
5 A. or B. but C. so D. then
6 A. run B. sit C. dance D. jump
7 A. he B. we C. him D. us
8 A. singing B. drawing C. reading D. swimming
9 A. write B. buy C. see D. borrow
10 A. never B. really C. also D. only
答案:
1 D show sb. around"带领某人参观",是固定结构。
2 B 请这边走。
3 A 它全年从早上9点到下午5点开放。from...to..."从……到……"。
4 C 如你所见,这里有各种儿童读物。all kinds of"各种各样的"。
5 A 分析句意可知,空处前后是选择关系,应用or。
6 B 根据下文中的"don't have enough chairs"可知,是坐在地板上,应用sit。
7 B 对不起,我们没有足够的椅子。此处作主语,应用人称代词的主格,再结合句意可知选B。
8 C 通篇都在讲图书馆,故此处表示读书。
9 D borrow...from..."从……借……"。
10 D 根据上文中的"I'm sorry you can't take any books away from it"可知,只能在这里阅读,故选only。
2 B 请这边走。
3 A 它全年从早上9点到下午5点开放。from...to..."从……到……"。
4 C 如你所见,这里有各种儿童读物。all kinds of"各种各样的"。
5 A 分析句意可知,空处前后是选择关系,应用or。
6 B 根据下文中的"don't have enough chairs"可知,是坐在地板上,应用sit。
7 B 对不起,我们没有足够的椅子。此处作主语,应用人称代词的主格,再结合句意可知选B。
8 C 通篇都在讲图书馆,故此处表示读书。
9 D borrow...from..."从……借……"。
10 D 根据上文中的"I'm sorry you can't take any books away from it"可知,只能在这里阅读,故选only。
二、阅读理解 素养:文化意识 话题:孔子 难度:中 建议用时:6分钟
跨学科·语文 Who is the greatest teacher in Chinese history? Many people would think of Confucius. Although he lived over 2,000 years ago, people still remember and respect him for his contribution(贡献) to the education today.
Confucius lived in the Kingdom of Lu, which lies in Shandong Province. He lived during the Spring and Autumn Period. He had a hard childhood. His father died when he was only 3. His mother brought him up. As a child, he had to work to help his mother, but young Confucius didn't give up studying. He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports.
Later, he became a teacher and started the first public school in Chinese history. At that time only children from noble families could go to school, but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn. He had about 3,000 students in his lifetime.
Today, people still follow Confucius' lessons. He told us that we all have something valuable to be learned. "When I am with three people, one of them must be better than me in some areas. I choose their good qualities and follow them."
He also taught us that thinking is very important in study. "All study but no thinking makes people puzzled(困惑的). All thinking but no study makes people lazy."
Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society. His most important teachings are about kindness and good manners. "A person should be strict with himself, but be kind to others."
1 Today we still remember Confucius mainly because ______.
A. he lived a poor life in his childhood
B. he lived during the Spring and Autumn Period
C. he travelled with his students from state to state
D. he had wise thoughts and great views about education
2 Confucius learned music, history, poetry and sports ______.
A. by teaching himself at home
B. by visiting many famous teachers
C. by going to school
D. with the help of his mother
3 The underlined word "noble" in Paragraph 3 has the closest meaning to "______".
A. poor B. bright C. cute D. rich
4 The correct order of the following statements is ______.
① Confucius worked to help his mother as a child.
② Confucius had about 3,000 students in his lifetime.
③ Confucius' father died.
④ Confucius started his first public school in Chinese history.
A. ①③②④ B. ②③④① C. ③①④② D. ④③①②
5 Which of the following is the best title for the passage?
A. Confucius' teaching ways
B. A person who travels around China
C. Confucius—a great teacher and thinker
D. A great man with a happy childhood
跨学科·语文 Who is the greatest teacher in Chinese history? Many people would think of Confucius. Although he lived over 2,000 years ago, people still remember and respect him for his contribution(贡献) to the education today.
Confucius lived in the Kingdom of Lu, which lies in Shandong Province. He lived during the Spring and Autumn Period. He had a hard childhood. His father died when he was only 3. His mother brought him up. As a child, he had to work to help his mother, but young Confucius didn't give up studying. He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports.
Later, he became a teacher and started the first public school in Chinese history. At that time only children from noble families could go to school, but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn. He had about 3,000 students in his lifetime.
Today, people still follow Confucius' lessons. He told us that we all have something valuable to be learned. "When I am with three people, one of them must be better than me in some areas. I choose their good qualities and follow them."
He also taught us that thinking is very important in study. "All study but no thinking makes people puzzled(困惑的). All thinking but no study makes people lazy."
Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society. His most important teachings are about kindness and good manners. "A person should be strict with himself, but be kind to others."
1 Today we still remember Confucius mainly because ______.
A. he lived a poor life in his childhood
B. he lived during the Spring and Autumn Period
C. he travelled with his students from state to state
D. he had wise thoughts and great views about education
2 Confucius learned music, history, poetry and sports ______.
A. by teaching himself at home
B. by visiting many famous teachers
C. by going to school
D. with the help of his mother
3 The underlined word "noble" in Paragraph 3 has the closest meaning to "______".
A. poor B. bright C. cute D. rich
4 The correct order of the following statements is ______.
① Confucius worked to help his mother as a child.
② Confucius had about 3,000 students in his lifetime.
③ Confucius' father died.
④ Confucius started his first public school in Chinese history.
A. ①③②④ B. ②③④① C. ③①④② D. ④③①②
5 Which of the following is the best title for the passage?
A. Confucius' teaching ways
B. A person who travels around China
C. Confucius—a great teacher and thinker
D. A great man with a happy childhood
答案:
1 D 细节理解题。根据第一段中的"Although he lived over 2,000 years ago, people still remember and respect him for his contribution(贡献) to the education today"可知,虽然他生活在2000多年前,但人们仍然记得并尊敬他,因为他对今天的教育做出了贡献。故选D。
2 B 细节理解题。根据第二段中的"He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports"可知,他通过拜访名师学习音乐、历史、诗歌和体育。故选B。
3 D 词义猜测题。根据语境可知,旧时,只有贵族家庭的孩子上得起学。noble意为"贵族的",rich与其意思最接近。故选D。
4 C 细节排序题。根据短文内容可知,孔子父亲去世后,年幼的他帮助母亲干活。后来,他开设了第一所平民学校,一生弟子三千左右。故选C。
5 C 标题归纳题。根据全文的内容,尤其是最后一段中的"Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society"可知,全文主要介绍了孔子不仅是一位伟大的老师,而且是一位著名的思想家。故选C。
2 B 细节理解题。根据第二段中的"He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports"可知,他通过拜访名师学习音乐、历史、诗歌和体育。故选B。
3 D 词义猜测题。根据语境可知,旧时,只有贵族家庭的孩子上得起学。noble意为"贵族的",rich与其意思最接近。故选D。
4 C 细节排序题。根据短文内容可知,孔子父亲去世后,年幼的他帮助母亲干活。后来,他开设了第一所平民学校,一生弟子三千左右。故选C。
5 C 标题归纳题。根据全文的内容,尤其是最后一段中的"Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society"可知,全文主要介绍了孔子不仅是一位伟大的老师,而且是一位著名的思想家。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看