第25页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
一、完形填空 素养:语言能力 话题:运动 难度:难 建议用时:8分钟
[2024 南通启东市期中改编] Many people's hobbies are sports. People in every place of the world do sports in their life. Many of them have their 1 sports and players.
Why do people like sports? Sports help people to keep young, happy and healthy. Many people like to 2 other people play games. They feel it interesting to 3 about their favourite games or players. They enjoy the games on TV or on the Internet. When "their" players or teams win, they get very 4 .
Where are games and sports from? They are often from people's work and 5 . People in some countries and places use horses to help them work in their life, so they use horses in their sports, too. Some sports are interesting, and people like to play them. More and more people play football now 6 it is interesting.
Some sports like jumping or 7 can be traced back to (追溯到) many years ago. But basketball and volleyball are very new. Both of them are only about 200 years old. People are inventing(发明) new sports or games all the time. Water-skiing(滑水) is 8 of the new members in the sports family. People 9 different places in the world may not know each other very well, but they become good 10 after a game together.
1 A. like B. favourite C. love D. sweet
2 A. watch B. listen C. hear D. look
3 A. say B. speak C. talk D. tell
4 A. happy B. afraid C. sad D. tired
5 A. wish B. life C. dream D. holiday
6 A. but B. so C. or D. because
7 A. shopping B. reading C. drawing D. running
8 A. two B. some C. one D. any
9 A. on B. out C. with D. from
10 A. friends B. teachers C. brothers D. sisters
[2024 南通启东市期中改编] Many people's hobbies are sports. People in every place of the world do sports in their life. Many of them have their 1 sports and players.
Why do people like sports? Sports help people to keep young, happy and healthy. Many people like to 2 other people play games. They feel it interesting to 3 about their favourite games or players. They enjoy the games on TV or on the Internet. When "their" players or teams win, they get very 4 .
Where are games and sports from? They are often from people's work and 5 . People in some countries and places use horses to help them work in their life, so they use horses in their sports, too. Some sports are interesting, and people like to play them. More and more people play football now 6 it is interesting.
Some sports like jumping or 7 can be traced back to (追溯到) many years ago. But basketball and volleyball are very new. Both of them are only about 200 years old. People are inventing(发明) new sports or games all the time. Water-skiing(滑水) is 8 of the new members in the sports family. People 9 different places in the world may not know each other very well, but they become good 10 after a game together.
1 A. like B. favourite C. love D. sweet
2 A. watch B. listen C. hear D. look
3 A. say B. speak C. talk D. tell
4 A. happy B. afraid C. sad D. tired
5 A. wish B. life C. dream D. holiday
6 A. but B. so C. or D. because
7 A. shopping B. reading C. drawing D. running
8 A. two B. some C. one D. any
9 A. on B. out C. with D. from
10 A. friends B. teachers C. brothers D. sisters
答案:
1 B 根据空后的"sports and players"可知,空处应用形容词,且根据下文中的"about their favourite games or players"可知,此处表示"最喜欢的运动和运动员"。故选B。
2 A watch"观看",表示全神贯注地看;listen"听";hear"听见";look"看",表示动作,常与at连用。根据空后的"other people play games"可知,此处表示"观看比赛",应用watch。故选A。
3 C 他们觉得谈论自己最喜欢的比赛或运动员很有趣。根据语境可知应用talk about,表示"谈论"。故选C。
4 A 根据空前的"When 'their' players or teams win"可知,当他们最喜欢的运动员或队伍赢了,他们会很高兴。故选A。
5 B 根据下文中的"People in some countries and places... so they use horses in their sports, too"可知,比赛和运动来自人们的工作和生活。故选B。
6 D 根据"it is interesting"可知,因为踢足球是有趣的,所以越来越多的人踢足球。故选D。
7 D 根据空前的"Some sports"可知,此处表示"像跳高或跑步这样的运动"。故选D。
8 C 此处是"one of + 名词复数"结构。故选C。
9 D 根据空后的"different places in the world"可知,此处表示"来自世界各地的人"。故选D。
10 A 根据"People 9 different places in the world may not know each other very well"可知,表示人们之前可能不熟悉,但是在一起比赛后便会成为好朋友。故选A。
2 A watch"观看",表示全神贯注地看;listen"听";hear"听见";look"看",表示动作,常与at连用。根据空后的"other people play games"可知,此处表示"观看比赛",应用watch。故选A。
3 C 他们觉得谈论自己最喜欢的比赛或运动员很有趣。根据语境可知应用talk about,表示"谈论"。故选C。
4 A 根据空前的"When 'their' players or teams win"可知,当他们最喜欢的运动员或队伍赢了,他们会很高兴。故选A。
5 B 根据下文中的"People in some countries and places... so they use horses in their sports, too"可知,比赛和运动来自人们的工作和生活。故选B。
6 D 根据"it is interesting"可知,因为踢足球是有趣的,所以越来越多的人踢足球。故选D。
7 D 根据空前的"Some sports"可知,此处表示"像跳高或跑步这样的运动"。故选D。
8 C 此处是"one of + 名词复数"结构。故选C。
9 D 根据空后的"different places in the world"可知,此处表示"来自世界各地的人"。故选D。
10 A 根据"People 9 different places in the world may not know each other very well"可知,表示人们之前可能不熟悉,但是在一起比赛后便会成为好朋友。故选A。
二、阅读理解 素养:思维品质 话题:关于常去地点的调查 难度:中 建议用时:7分钟
[2025 佛山禅城区期中] Recently, there was a survey(调查) called "Where do you usually go in your free time?" in a middle school. 500 students took part in the survey.
They usually go to the sports field to exercise and relax(放松). And they also go to the library to enjoy reading, to study and to improve (提升) themselves. As for the museum, they say that they can learn more in different fields.
Which place is the most popular for students?
The zoo 6%
The cinema 8%
The park 10%
The sports field 22%
The museum 23%
The library 31%

Why do students think going to the library is meaningful(有意义的)?
can help them think deeply ______ 2
can improve themselves ______ 2.5
can learn more about different subjects ______ 3.5
can choose a number of books to study ______ 4.2
can feel relaxed when enjoying reading ______ 4.5

1 How many students think the zoo is the most popular place to visit?
A. 14.
B. 50.
C. 30.
D. 110.
2 Where do most students usually go to exercise and relax?
A. To the zoo.
B. To the cinema.
C. To the park.
D. To the sports field.
3 Which places are the most popular for students?
A. The zoo and the library.
B. The library and the museum.
C. The library and the cinema.
D. The museum and the sports field.
4 Which is the main reason for students to go to the library?
A. Improving themselves.
B. Helping them think deeply.
C. Feeling relaxed when reading.
D. Learning more about different subjects.
5 What kind of text is this passage?
A. A report.
B. A story.
C. A poem.
D. A diary.
[2025 佛山禅城区期中] Recently, there was a survey(调查) called "Where do you usually go in your free time?" in a middle school. 500 students took part in the survey.
They usually go to the sports field to exercise and relax(放松). And they also go to the library to enjoy reading, to study and to improve (提升) themselves. As for the museum, they say that they can learn more in different fields.
Which place is the most popular for students?
The zoo 6%
The cinema 8%
The park 10%
The sports field 22%
The museum 23%
The library 31%
Why do students think going to the library is meaningful(有意义的)?
can help them think deeply ______ 2
can improve themselves ______ 2.5
can learn more about different subjects ______ 3.5
can choose a number of books to study ______ 4.2
can feel relaxed when enjoying reading ______ 4.5
1 How many students think the zoo is the most popular place to visit?
A. 14.
B. 50.
C. 30.
D. 110.
2 Where do most students usually go to exercise and relax?
A. To the zoo.
B. To the cinema.
C. To the park.
D. To the sports field.
3 Which places are the most popular for students?
A. The zoo and the library.
B. The library and the museum.
C. The library and the cinema.
D. The museum and the sports field.
4 Which is the main reason for students to go to the library?
A. Improving themselves.
B. Helping them think deeply.
C. Feeling relaxed when reading.
D. Learning more about different subjects.
5 What kind of text is this passage?
A. A report.
B. A story.
C. A poem.
D. A diary.
答案:
1 C 数字计算题。根据第一段中的"500 students took part in the survey"及表格中的"the zoo 6%"可知,一共调查了500名学生,其中6%的学生认为动物园是最受欢迎的地方,所以是500×6% = 30名同学。故选C。
2 D 细节理解题。根据第二段中的"They usually go to the sports field to exercise and relax(放松)"可知,学生通常去运动场锻炼和放松。故选D。
3 B 细节理解题。根据饼状图可知,图书馆和博物馆是最受欢迎的。故选B。
4 C 细节理解题。根据柱状图可知,学生们去图书馆的主要原因是他们阅读时感觉轻松。故选C。
5 A 推理判断题。本文讲述了在一所中学进行的一项关于学生在空闲时间常去的地方的调查,调查结果显示学生常去公园、电影院、博物馆、图书馆和运动场等地方,并分析了他们选择这些地方的原因,所以文章是对一项调查结果的报告。故选A。
2 D 细节理解题。根据第二段中的"They usually go to the sports field to exercise and relax(放松)"可知,学生通常去运动场锻炼和放松。故选D。
3 B 细节理解题。根据饼状图可知,图书馆和博物馆是最受欢迎的。故选B。
4 C 细节理解题。根据柱状图可知,学生们去图书馆的主要原因是他们阅读时感觉轻松。故选C。
5 A 推理判断题。本文讲述了在一所中学进行的一项关于学生在空闲时间常去的地方的调查,调查结果显示学生常去公园、电影院、博物馆、图书馆和运动场等地方,并分析了他们选择这些地方的原因,所以文章是对一项调查结果的报告。故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看