2026年教材完全解读高中英语选择性必修第三册人教版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年教材完全解读高中英语选择性必修第三册人教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第47页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2025·广东深圳模考)
Art comes in two main categories: realistic and abstract. Realistic art aims to show real - life scenes, people, and objects exactly as they appear. It involves paying close attention to details, making things look like photographs. 16. It's more about expressing feelings, emotions, and ideas.
Realistic art is easy to understand. Viewers can easily recognize what is portrayed. Take the Mona Lisa, for example—it's a realistic painting of a lady with a mysterious smile. 17, helping us to learn about the past.
Unlike realistic art, abstract art is more about being creative. 18. They use shapes, colors and patterns to express feelings and ideas. Abstract art means different things to different people. Some people enjoy trying to figure out what the artwork conveys.
19. Realistic art needs precision in drawing or sculpting to make things look real. Abstract art requires imagination to use shapes and colors in new ways. Many artists are skilled in both. They create realistic pieces to demonstrate their technical skills and abstract ones to display their creativity.
As for personal preference, some people prefer the clear stories of realistic art while others are attracted to the mystery of abstract art, interpreting meanings in the shapes and forms. Together, the two kinds of art make the art world diverse and engaging. 20.
A. Both types of art take skills to make
B. Photographs preserve faces of folks from long ago
C. Grasping abstract art demands more artistic training
D. Both ways of creating art have their own value and beauty
E. In contrast, abstract art focuses less on realistic appearances
F. Artworks like this tell stories about history and everyday life
G. Artists have the freedom to go beyond real - life representations
16. 17. 18.
19. 20.
(2025·广东深圳模考)
Art comes in two main categories: realistic and abstract. Realistic art aims to show real - life scenes, people, and objects exactly as they appear. It involves paying close attention to details, making things look like photographs. 16. It's more about expressing feelings, emotions, and ideas.
Realistic art is easy to understand. Viewers can easily recognize what is portrayed. Take the Mona Lisa, for example—it's a realistic painting of a lady with a mysterious smile. 17, helping us to learn about the past.
Unlike realistic art, abstract art is more about being creative. 18. They use shapes, colors and patterns to express feelings and ideas. Abstract art means different things to different people. Some people enjoy trying to figure out what the artwork conveys.
19. Realistic art needs precision in drawing or sculpting to make things look real. Abstract art requires imagination to use shapes and colors in new ways. Many artists are skilled in both. They create realistic pieces to demonstrate their technical skills and abstract ones to display their creativity.
As for personal preference, some people prefer the clear stories of realistic art while others are attracted to the mystery of abstract art, interpreting meanings in the shapes and forms. Together, the two kinds of art make the art world diverse and engaging. 20.
A. Both types of art take skills to make
B. Photographs preserve faces of folks from long ago
C. Grasping abstract art demands more artistic training
D. Both ways of creating art have their own value and beauty
E. In contrast, abstract art focuses less on realistic appearances
F. Artworks like this tell stories about history and everyday life
G. Artists have the freedom to go beyond real - life representations
16. 17. 18.
19. 20.
答案:
16.E 【解析】根据前文的“Realistic art aims to show real-life scenes…making things look like photographs.”可知,空处前两句说的是写实艺术的特点。又根据空后的“It’s more about expressing feelings, emotions, and ideas.”并结合常识可知,该句说的是抽象艺术,故空处前后内容形成对比,且空处要呼应后句中的“It”。选项E突出了主题“抽象艺术”,且“In contrast”可与前文构成对比关系,前后衔接紧密,契合文意。
17.F 【解析】根据本段中的“Take the Mona Lisa, for example—it’s a realistic painting of a lady with a mysterious smile.”可知,空处应对《蒙娜丽莎》的举例进行总结,要体现写实艺术的特点。又根据空后的“helping us to learn about the past”可知,空处提到的内容可以帮助我们了解过去。选项F提到了此类艺术作品讲述历史和日常生活中的故事,承上启下,契合文意,且该项中的“this”指代前文提到的《蒙娜丽莎》,“history”呼应空后的“the past”。
18.G 【解析】根据空前的“Unlike realistic art, abstract art is more about being creative.”可知,该段介绍的是抽象艺术的特点,即抽象艺术更注重创造性。空处应承接前句,对抽象艺术的“创造性”特点作进一步解释。选项G中的“the freedom to go beyond real-life representations”对前文提及的“创造性”作进一步阐释,同时该项中句子的主语“Artists”又呼应空后句首的人称代词“They”,故选项G契合文意。
19.A 【解析】空处为段落中心句。根据空后的句意可知,该段介绍的是两种艺术各自需要的技巧,即写实艺术需要精确,而抽象艺术需要想象力。选项A提出两种艺术都需要技巧来完成,可总结该段的核心内容,适合作为该段的中心句。选项A中的“skills”与本段中的“skilled”为同义表达。
20.D 【解析】根据空前的“Together, the two kinds of art make the art world diverse and engaging.”可知,作为末尾部分,空前句和空处均应是对这两种艺术形式的褒奖。选项D与前文在语境上衔接紧密,肯定了这两种艺术的价值和美,契合文章。
17.F 【解析】根据本段中的“Take the Mona Lisa, for example—it’s a realistic painting of a lady with a mysterious smile.”可知,空处应对《蒙娜丽莎》的举例进行总结,要体现写实艺术的特点。又根据空后的“helping us to learn about the past”可知,空处提到的内容可以帮助我们了解过去。选项F提到了此类艺术作品讲述历史和日常生活中的故事,承上启下,契合文意,且该项中的“this”指代前文提到的《蒙娜丽莎》,“history”呼应空后的“the past”。
18.G 【解析】根据空前的“Unlike realistic art, abstract art is more about being creative.”可知,该段介绍的是抽象艺术的特点,即抽象艺术更注重创造性。空处应承接前句,对抽象艺术的“创造性”特点作进一步解释。选项G中的“the freedom to go beyond real-life representations”对前文提及的“创造性”作进一步阐释,同时该项中句子的主语“Artists”又呼应空后句首的人称代词“They”,故选项G契合文意。
19.A 【解析】空处为段落中心句。根据空后的句意可知,该段介绍的是两种艺术各自需要的技巧,即写实艺术需要精确,而抽象艺术需要想象力。选项A提出两种艺术都需要技巧来完成,可总结该段的核心内容,适合作为该段的中心句。选项A中的“skills”与本段中的“skilled”为同义表达。
20.D 【解析】根据空前的“Together, the two kinds of art make the art world diverse and engaging.”可知,作为末尾部分,空前句和空处均应是对这两种艺术形式的褒奖。选项D与前文在语境上衔接紧密,肯定了这两种艺术的价值和美,契合文章。
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。
(2025·南京一模)
"The erhu was like a toy when I was a child. Before I 21 learned to play with my uncle, I played it for 22," Jiang Jianhua, a famous Chinese erhu player, says. "I am very 23 to conductor Ozawa because he offered me many opportunities and 24 his love for the erhu with international audiences. I used to focus mostly on practicing my 25, but he taught me to think about 26 the preservation and promotion (推广) of erhu music on a(n) 27 scale."
In 1978, Jiang 28 a life - changing moment when Seiji Ozawa visited China. Ozawa had been 29 invited to work with the China National Symphony Orchestra for a week. During his trip, the conductor visited the Central Conservatory of Music, where he saw Jiang 30.
Jiang was playing The Moon Reflected in the Second Spring by Hua Yanjun, a blind musician also known as Abing. Ozawa was so 31 by the piece that he was in tears.
"I will never forget the moment when I raised my head and saw him 32. I was overwhelmed (征服) by his 33. He told me that he couldn't believe that a young student could play a piece that captured the composer's life so well," recalls Jiang, who has 34 the classic piece, which is one of the best - known 35 for the erhu, many times.
21. A. anxiously
B. formally
C. selfishly
D. definitely
22. A. sale
B. sure
C. good
D. fun
23. A. thankful
B. polite
C. faithful
D. familiar
24. A. connected
B. exchanged
C. linked
D. shared
25. A. routine
B. schedule
C. technique
D. rhyme
26. A. benefiting from
B. learning from
C. contributing to
D. judging from
27. A. global
B. standard
C. modest
D. industrial
28. A. experienced
B. secured
C. memorized
D. missed
29. A. immediately
B. secretly
C. officially
D. flexibly
30. A. screaming
B. performing
C. inspecting
D. labouring
31. A. touched
B. inspired
C. satisfied
D. confused
32. A. smiling
B. whispering
C. struggling
D. crying
33. A. uniqueness
B. response
C. progress
D. talent
34. A. dropped
B. sang
C. played
D. proposed
35. A. instructions
B. weapons
C. target
D. compositions
(2025·南京一模)
"The erhu was like a toy when I was a child. Before I 21 learned to play with my uncle, I played it for 22," Jiang Jianhua, a famous Chinese erhu player, says. "I am very 23 to conductor Ozawa because he offered me many opportunities and 24 his love for the erhu with international audiences. I used to focus mostly on practicing my 25, but he taught me to think about 26 the preservation and promotion (推广) of erhu music on a(n) 27 scale."
In 1978, Jiang 28 a life - changing moment when Seiji Ozawa visited China. Ozawa had been 29 invited to work with the China National Symphony Orchestra for a week. During his trip, the conductor visited the Central Conservatory of Music, where he saw Jiang 30.
Jiang was playing The Moon Reflected in the Second Spring by Hua Yanjun, a blind musician also known as Abing. Ozawa was so 31 by the piece that he was in tears.
"I will never forget the moment when I raised my head and saw him 32. I was overwhelmed (征服) by his 33. He told me that he couldn't believe that a young student could play a piece that captured the composer's life so well," recalls Jiang, who has 34 the classic piece, which is one of the best - known 35 for the erhu, many times.
21. A. anxiously
B. formally
C. selfishly
D. definitely
22. A. sale
B. sure
C. good
D. fun
23. A. thankful
B. polite
C. faithful
D. familiar
24. A. connected
B. exchanged
C. linked
D. shared
25. A. routine
B. schedule
C. technique
D. rhyme
26. A. benefiting from
B. learning from
C. contributing to
D. judging from
27. A. global
B. standard
C. modest
D. industrial
28. A. experienced
B. secured
C. memorized
D. missed
29. A. immediately
B. secretly
C. officially
D. flexibly
30. A. screaming
B. performing
C. inspecting
D. labouring
31. A. touched
B. inspired
C. satisfied
D. confused
32. A. smiling
B. whispering
C. struggling
D. crying
33. A. uniqueness
B. response
C. progress
D. talent
34. A. dropped
B. sang
C. played
D. proposed
35. A. instructions
B. weapons
C. target
D. compositions
答案:
21.B 【解析】根据下文“learned to play with my uncle, I played it for”可知,此处应该是指姜建华儿时正式和叔叔一起学习演奏。故选B项。
22.D 【解析】根据上文“The erhu was like a toy when I was a child.”可知,小时候二胡对姜建华来说就像一个玩具,她拉二胡只是为了好玩。故选D项。
23.A 【解析】根据下文“because he offered me many opportunities and … his love for the erhu with international audiences”可知,小泽征尔给了姜建华很多机会,并与国际观众分享了他对二胡的热爱,所以姜建华很感谢他。故选A项。
24.D 【解析】根据下文“his love for the erhu with international audiences”可知,此处应表示与国际观众分享了他对二胡的热爱。故选D项。
25.C 【解析】根据下文“who has…the classic piece, which is one of the best-known…for the erhu, many times”可知,姜建华过去主要专注于练习自己的技巧。故选C项。
26.C 【解析】根据下文“the preservation and promotion of erhu music on a(n)…scale”可知,小泽征尔教导姜建华应该致力于在全球范围内保护和推广二胡音乐。故选C项。
27.A 【解析】根据上文“his love for the erhu with international audiences”可知,此处应表示小泽征尔教导姜建华应该致力于在全球范围内保护和推广二胡音乐。故选A项。
28.A 【解析】根据语境以及下文“a life-changing moment when Seiji Ozawa visited China”可知,此处应表示姜建华经历了改变她一生的时刻。故选A项。
29.C 【解析】根据语境以及下文“invited to work with the China National Symphony Orchestra for a week”可知,此处应表示小泽征尔被正式邀请与中国国家交响乐团合作一周。故选C项。
30.B 【解析】根据下文“Jiang was playing The Moon Reflected in the Second Spring by Hua Yanjun”可知,小泽征尔在中央音乐学院看到了姜建华的表演。故选B项。
31.A 【解析】根据下文“that he was in tears”可知,此处应表示小泽征尔被这首曲子感动得流下了眼泪。故选A项。
32.D 【解析】根据上文“that he was in tears”可知,此处应表示姜建华抬起头看到小泽征尔哭的那一刻。故选D项。
33.B 【解析】根据上文“I will never forget the moment when I raised my head and saw him”可知,小泽征尔感动得流泪这一反应让姜难以忘怀。故选B项。
34.C 【解析】空处的“the classic piece”指代“The Moon Reflected in the Second Spring”,由此可知,姜建华多次演奏过这首经典作品。故选C项。
35.D 【解析】根据上文“who has …the classic piece, which is one of the best-known”以及下文“for the erhu, many times”可知,此处应表示她曾多次演奏过这首经典作品,这是二胡最著名的作品之一。故选D项。
22.D 【解析】根据上文“The erhu was like a toy when I was a child.”可知,小时候二胡对姜建华来说就像一个玩具,她拉二胡只是为了好玩。故选D项。
23.A 【解析】根据下文“because he offered me many opportunities and … his love for the erhu with international audiences”可知,小泽征尔给了姜建华很多机会,并与国际观众分享了他对二胡的热爱,所以姜建华很感谢他。故选A项。
24.D 【解析】根据下文“his love for the erhu with international audiences”可知,此处应表示与国际观众分享了他对二胡的热爱。故选D项。
25.C 【解析】根据下文“who has…the classic piece, which is one of the best-known…for the erhu, many times”可知,姜建华过去主要专注于练习自己的技巧。故选C项。
26.C 【解析】根据下文“the preservation and promotion of erhu music on a(n)…scale”可知,小泽征尔教导姜建华应该致力于在全球范围内保护和推广二胡音乐。故选C项。
27.A 【解析】根据上文“his love for the erhu with international audiences”可知,此处应表示小泽征尔教导姜建华应该致力于在全球范围内保护和推广二胡音乐。故选A项。
28.A 【解析】根据语境以及下文“a life-changing moment when Seiji Ozawa visited China”可知,此处应表示姜建华经历了改变她一生的时刻。故选A项。
29.C 【解析】根据语境以及下文“invited to work with the China National Symphony Orchestra for a week”可知,此处应表示小泽征尔被正式邀请与中国国家交响乐团合作一周。故选C项。
30.B 【解析】根据下文“Jiang was playing The Moon Reflected in the Second Spring by Hua Yanjun”可知,小泽征尔在中央音乐学院看到了姜建华的表演。故选B项。
31.A 【解析】根据下文“that he was in tears”可知,此处应表示小泽征尔被这首曲子感动得流下了眼泪。故选A项。
32.D 【解析】根据上文“that he was in tears”可知,此处应表示姜建华抬起头看到小泽征尔哭的那一刻。故选D项。
33.B 【解析】根据上文“I will never forget the moment when I raised my head and saw him”可知,小泽征尔感动得流泪这一反应让姜难以忘怀。故选B项。
34.C 【解析】空处的“the classic piece”指代“The Moon Reflected in the Second Spring”,由此可知,姜建华多次演奏过这首经典作品。故选C项。
35.D 【解析】根据上文“who has …the classic piece, which is one of the best-known”以及下文“for the erhu, many times”可知,此处应表示她曾多次演奏过这首经典作品,这是二胡最著名的作品之一。故选D项。
查看更多完整答案,请扫码查看