2025年凤凰新学案高中英语必修第一册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年凤凰新学案高中英语必修第一册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



一、专题词组
1.
spend happy time together
一起度过快乐的时光
2.
show unconditional love
展现无条件的爱
3.
an open conversation
一次坦诚的对话
4.
practise active listening
练习积极倾听
5.
encourage open communication
鼓励开放的沟通
6.
share family meals
一起分享家庭餐食
7.
get involved in each other's interests
参与彼此的兴趣爱好
8.
offer consistent support
提供持续的支持
9.
develop a sense of responsibility
培养责任感
10.
build confidence
树立信心
11.
express appreciation and gratitude
表达欣赏和感激
12.
create a safe environment
创造一个安全的环境
13.
accept each other for your differences
接受彼此的不同
14.
build trust
建立信任
15.
engage in fun/interesting activities together
一起参加有趣的活动 NOTE
答案: 一、1. spend happy time together 2. show unconditional love 3. an open conversation 4. practise active listening 5. encourage open communication 6. share family meals 7. get involved in each other's interests 8. offer consistent support 9. develop a sense of responsibility 10. build confidence 11. express appreciation and gratitude 12. create a safe environment 13. accept each other for your differences 14. build trust 15. engage in fun/interesting activities together
二、单句练习
1. 我建议你应该和父母进行一次坦诚的对话。
I suggest you should have an open conversation with your parents.

2. 倾听彼此的观点可以促进(foster)更好的沟通。
Listening to each other's opinions fosters better communication.

3. 如实表达自己的感受是个好主意。
It's a good idea to express your feelings honestly.

4. 你最好留出(set aside)时间来进行家庭讨论,以便解决问题。
You'd better set aside time for family discussions so that you can solve the problems.

5. 你可以设身处地(put... in one’s shoes)为父母着想并试着去理解他们。
You can put yourself in your parents' shoes and try to understand them.
答案: 二、1. I suggest you should have an open conversation with your parents.
2. Listening to each other's opinions fosters better communication.
3. It's a good idea to express your feelings honestly.
4. You'd better set aside time for family discussions so that you can solve the problems.
5. You can put yourself in your parents' shoes and try to understand them.
三、阅读理解
That woman carried a new blanket over her arm. Wordlessly, she gave it to me.
“Is it finished?” I asked.
She shook her head. “No. It is ready,” she replied. I handed her the money and took the blanket.
“It is beautiful, so skillfully woven (编织),” I said to my mother, who stood watching us. “But what did she mean when she said it was not finished? How can it be ready if it is not finished?”
“I will tell you later,” my mother said, “but first I will take you to the Navajo village.”
We went down to the village. A group of young men were making sand pictures. We walked through the whole village, watching the different things the people were doing.
It was not until that evening that my mother finally explained the Navajo woman’s words.
“Did you notice anything about the things the people were making?” my mother asked.
“What should I have noticed?” I looked at her, puzzled.
“Each thing the Navajo make has one small part that is not complete. The designs in their sand pictures are often not perfectly done, for example—the line of a circle may not quite close. If you look carefully at your blanket, you will probably find a stitch missing.”
I took the blanket off, but it looked as perfect as any design could be. Then suddenly, I noticed that sure enough a stitch was missing!
“But why do the Navajo intentionally leave some tiny part unfinished?” I asked.
“They believe that when anything is completed or finished, it means the end has come—it will not be perfect until then. Then too, with a circle, they believe that they must leave a pathway for the bad spirits to run away and the good spirits to come in. So, often, they do not make the line close.”
1. What was true of the blanket the writer received?
A. It was poorly woven.
B. It made her reflect a lot.
C. It cost her a lot of money.
D. It was finished, but not ready.
2.
A
, the writer was shown around the village.
A. To gain a deeper understanding of the Navajo
B. To make friends with some of the Navajo
C. To buy more things made by the Navajo
D. To look for the woman who sold her the blanket
3. Which of the following may the Navajo believe?
A. A stitch in time is very important.
B. You must always try to make life complete.
C. He who makes no mistake is a perfect man.
D. Only when you die does life become perfect.
4. Which of the following is INCORRECT according to the passage?
A. The missing stitch in the blanket reflects the Navajo’s values.
B. The writer speaks highly of the blanket the woman wove.
C. The writer’s mother has a deep appreciation of the belief the Navajo holds.
D. It was because of the missing stitch that the writer bought the perfect blanket.
答案: 三、本文是一篇记叙文。文章通过作者买毯子产生疑问和母亲到村子探究的故事告诉读者,事事并非满为赢,很多时候满意味着结束,不意味着完美。
1. B 细节理解题。根据第四段并结合全文可知,作者买了条毯子,卖毯子的却说毯子已经 ready 但还没 finish,这让作者很疑惑。母亲没有直接解答,而是带着作者去了那个村子,一步步引导作者找到原因。由此可见,作者思考了很多。故选 B 项。
2. A 推理判断题。母亲带作者到村子里参观的目的是让作者对纳瓦霍人有更深刻的了解。故选 A 项。
3. D 推理判断题。根据最后一段可推断,纳瓦霍人相信生命只有在结束的时候才变得完美。故选 D 项。
4. D 细节理解题。作者买毯子并不知道“缺了一针”,而是在母亲的引导下发现并探究到其深刻的文化内涵的,D 项的因果关系错。故选 D 项。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭