第76页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
六、新素材 世界各地的饮食差异 完形填空(10分)
世界各地的人们有着不同的饮食习惯。让我们一起来了解一下吧!
People eat different things in different parts of the world.
In South China, people eat rice every day. Sometimes they eat it two or three 1 a day, for breakfast, lunch and dinner. They usually eat it with fish, meat and vegetables.
The Japanese eat 2 too. They also eat a lot of fish. They sometimes eat raw(生的) fish. In Africa, maize(玉米) is the most important 3. People there make maize into flour. From the flour they 4 different kinds of bread and cakes.
In Western 5 such as Britain, Australia and the USA, the most important food is bread and potatoes. People there 6 make bread from wheat flour. They cook potatoes in different 7. In England the most 8 food is fish and chips. Sometimes people cook the food at home. They eat it at 9 workplace, in the park or even on the road. People 10 it "takeaway" food.
(
B. times
C. ways
D. numbers
(
B. fish
C. bread
D. potatoes
(
B. vegetable
C. food
D. drink
(
B. make
C. get
D. buy
(
B. countries
C. cities
D. places
(
B. usually
C. never
D. hardly
(
B. names
C. ways
D. pots
(
B. interesting
C. special
D. beautiful
(
B. her
C. his
D. its
(
B. call
C. say
D. ask
世界各地的人们有着不同的饮食习惯。让我们一起来了解一下吧!
People eat different things in different parts of the world.
In South China, people eat rice every day. Sometimes they eat it two or three 1 a day, for breakfast, lunch and dinner. They usually eat it with fish, meat and vegetables.
The Japanese eat 2 too. They also eat a lot of fish. They sometimes eat raw(生的) fish. In Africa, maize(玉米) is the most important 3. People there make maize into flour. From the flour they 4 different kinds of bread and cakes.
In Western 5 such as Britain, Australia and the USA, the most important food is bread and potatoes. People there 6 make bread from wheat flour. They cook potatoes in different 7. In England the most 8 food is fish and chips. Sometimes people cook the food at home. They eat it at 9 workplace, in the park or even on the road. People 10 it "takeaway" food.
(
B
)1. A. kindsB. times
C. ways
D. numbers
(
A
)2. A. riceB. fish
C. bread
D. potatoes
(
C
)3. A. fruitB. vegetable
C. food
D. drink
(
B
)4. A. doB. make
C. get
D. buy
(
B
)5. A. villagesB. countries
C. cities
D. places
(
B
)6. A. everB. usually
C. never
D. hardly
(
C
)7. A. jobsB. names
C. ways
D. pots
(
A
)8. A. popularB. interesting
C. special
D. beautiful
(
A
)9. A. theirB. her
C. his
D. its
(
B
)10. A. giveB. call
C. say
D. ask
答案:
1.B [解析]考查名词辨析。句意:有时候他们一天吃三次,早饭、午饭和晚饭都吃。kind种类;time次数;way方式;number数字。根据后面的“for breakfast, lunch and dinner”可知,此处是指“一天三次”,应用times表示“次数”。故选B。
2.A [解析]考查名词辨析。句意:日本人也吃米饭。rice米饭;fish鱼肉;bread面包;potato土豆。根据“too”可知,此处介绍的情况应和上文一样。上文“In South China, people eat rice every day.”主要讲的是吃米饭,所以此处也应用“rice”。故选A。
3.C [解析]考查名词辨析。句意:在非洲,玉米是最重要的食物。fruit水果;vegetable蔬菜;food食物;drink饮料。根据后面的“People there make maize into flour.”并结合常识可知,玉米属于食物。故选C。
4.B [解析]考查动词辨析。句意:他们用面粉制作不同种类的面包和蛋糕。do做;make制作;get得到;buy买。根据“From the flour”可知,此处为固定短语make... from...,表示“用……制成……”。故选B。
5.B [解析]考查名词辨析。句意:在西方国家,比如英国、澳大利亚和美国,最重要的食物是面包和土豆。village乡村;country国家;city城市;place地方。根据后面的举例“such as Britain, Australia and the USA”可知,这些都是国家,因此用“countries”。故选B。
6.B [解析]考查副词辨析。句意:那里的人们通常用小麦面粉制作面包。ever曾经;usually通常;never从不;hardly几乎不。根据“the most important food is bread”并结合常识可知,那里的人们通常用小麦面粉做面包,因此用“usually”。故选B。
7.C [解析]考查名词辨析。句意:他们用不同的方式烹饪土豆。job工作;name名字;way方式;pot锅。固定短语in different ways表示“用不同的方式”,因此用“ways”。故选C。
8.A [解析]考查形容词辨析。句意:在英国,最受欢迎的食物是炸鱼薯条。popular受欢迎的;interesting有趣的;special特别的;beautiful漂亮的。根据后面的“Sometimes people cook the food at home.”和“workplace, in the park or even on the road”可知,人们在各种场所都吃炸鱼薯条,因此炸鱼薯条是最受欢迎的食物。故选A。
9.A [解析]考查代词辨析。句意:他们在他们的工作场所、公园,甚至在路上吃这种食物。their他们的;her她的;his他的;its它的。此处应与主语“They”一致,因此用“their”。故选A。
10.B [解析]考查动词辨析。句意:人们称它为“外带”食品。give给;call称作;say说;ask问。后面的“‘takeaway’ food”是一种名称,因此用“call”。故选B。
2.A [解析]考查名词辨析。句意:日本人也吃米饭。rice米饭;fish鱼肉;bread面包;potato土豆。根据“too”可知,此处介绍的情况应和上文一样。上文“In South China, people eat rice every day.”主要讲的是吃米饭,所以此处也应用“rice”。故选A。
3.C [解析]考查名词辨析。句意:在非洲,玉米是最重要的食物。fruit水果;vegetable蔬菜;food食物;drink饮料。根据后面的“People there make maize into flour.”并结合常识可知,玉米属于食物。故选C。
4.B [解析]考查动词辨析。句意:他们用面粉制作不同种类的面包和蛋糕。do做;make制作;get得到;buy买。根据“From the flour”可知,此处为固定短语make... from...,表示“用……制成……”。故选B。
5.B [解析]考查名词辨析。句意:在西方国家,比如英国、澳大利亚和美国,最重要的食物是面包和土豆。village乡村;country国家;city城市;place地方。根据后面的举例“such as Britain, Australia and the USA”可知,这些都是国家,因此用“countries”。故选B。
6.B [解析]考查副词辨析。句意:那里的人们通常用小麦面粉制作面包。ever曾经;usually通常;never从不;hardly几乎不。根据“the most important food is bread”并结合常识可知,那里的人们通常用小麦面粉做面包,因此用“usually”。故选B。
7.C [解析]考查名词辨析。句意:他们用不同的方式烹饪土豆。job工作;name名字;way方式;pot锅。固定短语in different ways表示“用不同的方式”,因此用“ways”。故选C。
8.A [解析]考查形容词辨析。句意:在英国,最受欢迎的食物是炸鱼薯条。popular受欢迎的;interesting有趣的;special特别的;beautiful漂亮的。根据后面的“Sometimes people cook the food at home.”和“workplace, in the park or even on the road”可知,人们在各种场所都吃炸鱼薯条,因此炸鱼薯条是最受欢迎的食物。故选A。
9.A [解析]考查代词辨析。句意:他们在他们的工作场所、公园,甚至在路上吃这种食物。their他们的;her她的;his他的;its它的。此处应与主语“They”一致,因此用“their”。故选A。
10.B [解析]考查动词辨析。句意:人们称它为“外带”食品。give给;call称作;say说;ask问。后面的“‘takeaway’ food”是一种名称,因此用“call”。故选B。
七、(2025·南京建邺区期末改编)阅读理解(10分)
近年来,“减肥”似乎成为一些人挂在嘴边的话题。让我们一起来看看一些关于食物的错误观点吧!
Like many young people in Hong Kong, Lesley wants to lose weight. She stopped eating eggs and carbohydrates(碳水化合物), drinks eight glasses of water a day and only eats low - fat snacks. The food myth she does not know is that her "healthy" eating habits might not be good for her health.
Eggs are the enemy
Many people believe that egg yolks(蛋黄) are bad for their heart. But this is only partly true. Though eggs contain a small amount of saturated fat(饱和脂肪), they provide us with 13 types of natural vitamins(维生素) and minerals(矿物质). You might not get some of these nutrients(营养物质) from other foods. So instead of avoiding eggs completely(彻底地), it's a good idea to keep them in your diet.
Carbohydrates make you fat
When people think about carbohydrates, they think white bread, rice and pasta are fattening. However, there are also "good carbs", such as beans, pumpkins(南瓜), sweet potatoes and bananas. We need carbohydrates to give us energy.
"Low - fat" is always better
Like carbohydrates, some fats are good for you and others are not. Without good fats, the human body cannot get enough nutrients. The problem with low - fat products is that they are low in all fats including the good ones.
Drink eight glasses of water every day
Eight glasses is not always the right amount of water to drink for everyone because different people need different amounts of water. In addition(此外), some people forget there is also water in food like fruits and vegetables. This means you really don't need to only drink water to stay hydrated(含水的). Drinking water is important, but taking in too much water can be harmful. In serious cases, it can lead to water poisoning(中毒).
(
A. She does not know about the food myth.
B. She wants to eat more healthily to gain weight.
C. She thinks that many teenagers are skinny.
D. She is not drinking enough water.
(
A. think that eggs have no nutrients
B. believe that egg yolks are not good for them
C. do not like to eat egg yolks
D. only eat eggs for breakfast
(
A. you don't like drinking water
B. there's poison in water
C. water is bad for our digestion(消化)
D. there's also water in fruits and vegetables
(
A. Eating eggs.
B. Eating pumpkins.
C. Eating sweet potatoes.
D. Always eating low - fat food.
近年来,“减肥”似乎成为一些人挂在嘴边的话题。让我们一起来看看一些关于食物的错误观点吧!
Like many young people in Hong Kong, Lesley wants to lose weight. She stopped eating eggs and carbohydrates(碳水化合物), drinks eight glasses of water a day and only eats low - fat snacks. The food myth she does not know is that her "healthy" eating habits might not be good for her health.
Eggs are the enemy
Many people believe that egg yolks(蛋黄) are bad for their heart. But this is only partly true. Though eggs contain a small amount of saturated fat(饱和脂肪), they provide us with 13 types of natural vitamins(维生素) and minerals(矿物质). You might not get some of these nutrients(营养物质) from other foods. So instead of avoiding eggs completely(彻底地), it's a good idea to keep them in your diet.
Carbohydrates make you fat
When people think about carbohydrates, they think white bread, rice and pasta are fattening. However, there are also "good carbs", such as beans, pumpkins(南瓜), sweet potatoes and bananas. We need carbohydrates to give us energy.
"Low - fat" is always better
Like carbohydrates, some fats are good for you and others are not. Without good fats, the human body cannot get enough nutrients. The problem with low - fat products is that they are low in all fats including the good ones.
Drink eight glasses of water every day
Eight glasses is not always the right amount of water to drink for everyone because different people need different amounts of water. In addition(此外), some people forget there is also water in food like fruits and vegetables. This means you really don't need to only drink water to stay hydrated(含水的). Drinking water is important, but taking in too much water can be harmful. In serious cases, it can lead to water poisoning(中毒).
(
A
)1. 中考新考法 辨别事实与观点 Which one of the following is TRUE about Lesley?A. She does not know about the food myth.
B. She wants to eat more healthily to gain weight.
C. She thinks that many teenagers are skinny.
D. She is not drinking enough water.
(
B
)2. The writer uses the word "enemy" to describe eggs because many people .A. think that eggs have no nutrients
B. believe that egg yolks are not good for them
C. do not like to eat egg yolks
D. only eat eggs for breakfast
(
D
)3. You may not need to drink eight glasses of water every day because .A. you don't like drinking water
B. there's poison in water
C. water is bad for our digestion(消化)
D. there's also water in fruits and vegetables
(
D
)4. Which of the following is not good for our health?A. Eating eggs.
B. Eating pumpkins.
C. Eating sweet potatoes.
D. Always eating low - fat food.
答案:
1.A [解析]细节理解题。根据“The food myth she does not know is that her ‘healthy’ eating habits might not be good for her health.”可知,莱斯莉不知道关于食物的荒诞说法。故选A。
2.B [解析]推理判断题。根据“Many people believe that egg yolks(蛋黄) are bad for their heart.”可推知,作者用“enemy”来描述鸡蛋是因为许多人认为蛋黄对心脏有害。故选B。
3.D [解析]细节理解题。根据“In addition(此外), some people forget there is also water in food like fruits and vegetables. This means you really don’t need to only drink water to stay hydrated(含水的).”可知,你可能不需要每天喝八杯水,因为水果和蔬菜中也含有水分。故选D。
4.D [解析]推理判断题。根据第二段中的“So instead of avoiding eggs completely(彻底地), it’s a good idea to keep them in your diet.”可知,吃鸡蛋有益于健康;根据第三段中的“However, there are also ‘good carbs’, such as beans, pumpkins(南瓜), sweet potatoes and bananas.”可知,吃南瓜和红薯有益于健康;根据第四段中的“Without good fats, the human body cannot get enough nutrients. The problem with low-fat products is that they are low in all fats including the good ones.”可知,好的脂肪对人体有好处,而低脂肪的食物所含脂肪都很少,包括好的脂肪。由此可推知,总是吃低脂肪的食物就无法摄入好的脂肪,对健康是无益的。故选D。
2.B [解析]推理判断题。根据“Many people believe that egg yolks(蛋黄) are bad for their heart.”可推知,作者用“enemy”来描述鸡蛋是因为许多人认为蛋黄对心脏有害。故选B。
3.D [解析]细节理解题。根据“In addition(此外), some people forget there is also water in food like fruits and vegetables. This means you really don’t need to only drink water to stay hydrated(含水的).”可知,你可能不需要每天喝八杯水,因为水果和蔬菜中也含有水分。故选D。
4.D [解析]推理判断题。根据第二段中的“So instead of avoiding eggs completely(彻底地), it’s a good idea to keep them in your diet.”可知,吃鸡蛋有益于健康;根据第三段中的“However, there are also ‘good carbs’, such as beans, pumpkins(南瓜), sweet potatoes and bananas.”可知,吃南瓜和红薯有益于健康;根据第四段中的“Without good fats, the human body cannot get enough nutrients. The problem with low-fat products is that they are low in all fats including the good ones.”可知,好的脂肪对人体有好处,而低脂肪的食物所含脂肪都很少,包括好的脂肪。由此可推知,总是吃低脂肪的食物就无法摄入好的脂肪,对健康是无益的。故选D。
查看更多完整答案,请扫码查看