第106页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
四、新素材 如何避免过度消费 (2025·南京玄武外国语、科利华中学期末)阅读理解(15分)
你平时能够合理地使用你的零花钱吗?如果不能,那就试着改变一下吧!
It all started with a promise(承诺) not to overspend(超支), and for the first couple of days, I managed to keep it. The good times, however, didn't last. On the fourth day, I pulled out my credit card and did exactly what I'd promised not to do. I felt ashamed(惭愧的) and promised myself I would never do it again.
But then... oops! I did it again!
Does this sound familiar? If you are too young to spend freely, think about your favourite snack. We often know what we should do, but why do we keep doing the opposite(相反)?
Many people turn to financial experts(专家) for advice. They are told to stay off social media and avoid friends who overspend so as to control the stimulus(刺激因素). Then, the experts suggest controlling your response: Cut up your credit cards. Make spending painful.
Such advice works until it doesn't any more. Let's face it: You can't avoid every ad pushing you to buy something.
Here's a secret that has helped me break my terrible spending cycle. Between the stimulus and our response to it, there's a space. In that space is our power to choose.
Most of us aren't aware(意识到) of this space. We see a social media post about a book with a link to the shopping website. One quick click, and the book is on its way. That's how I ended up with unread books all over my office. Now I follow the "72 - hour rule". When I see an interesting book, I put it on a list. If I still want it 72 hours later, I will go ahead and buy it.
By creating this little "spending space", I give myself the chance to change my response. How you create space is up to you, but once you get good at it, you can fix your spending(or eating) habits.
(
A. spending freely
B. using a credit card
C. promising not to overspend
D. feeling ashamed after overspending
(
①stay off social media
②cut up their credit cards
③promise not to overspend
④avoid friends who overspend
A. ①②③
B. ②③④
C. ①②④
D. ①③④
(
A. complain about financial experts
B. explain a stimulus and the response to it
C. warn people about the danger of overspending
D. share her experience of fixing her spending habits
你平时能够合理地使用你的零花钱吗?如果不能,那就试着改变一下吧!
It all started with a promise(承诺) not to overspend(超支), and for the first couple of days, I managed to keep it. The good times, however, didn't last. On the fourth day, I pulled out my credit card and did exactly what I'd promised not to do. I felt ashamed(惭愧的) and promised myself I would never do it again.
But then... oops! I did it again!
Does this sound familiar? If you are too young to spend freely, think about your favourite snack. We often know what we should do, but why do we keep doing the opposite(相反)?
Many people turn to financial experts(专家) for advice. They are told to stay off social media and avoid friends who overspend so as to control the stimulus(刺激因素). Then, the experts suggest controlling your response: Cut up your credit cards. Make spending painful.
Such advice works until it doesn't any more. Let's face it: You can't avoid every ad pushing you to buy something.
Here's a secret that has helped me break my terrible spending cycle. Between the stimulus and our response to it, there's a space. In that space is our power to choose.
Most of us aren't aware(意识到) of this space. We see a social media post about a book with a link to the shopping website. One quick click, and the book is on its way. That's how I ended up with unread books all over my office. Now I follow the "72 - hour rule". When I see an interesting book, I put it on a list. If I still want it 72 hours later, I will go ahead and buy it.
By creating this little "spending space", I give myself the chance to change my response. How you create space is up to you, but once you get good at it, you can fix your spending(or eating) habits.
(
A
)1. 中考新考法 推断代词指代 The underlined word "it" (in Para. 1) refers to(指代) .A. spending freely
B. using a credit card
C. promising not to overspend
D. feeling ashamed after overspending
(
C
)2. 中考新考法 细节多选 According to financial experts, in order not to overspend, people can .①stay off social media
②cut up their credit cards
③promise not to overspend
④avoid friends who overspend
A. ①②③
B. ②③④
C. ①②④
D. ①③④
(
D
)3. 中考新考法 推断作者写作意图 By writing this article, the author mainly wants to .A. complain about financial experts
B. explain a stimulus and the response to it
C. warn people about the danger of overspending
D. share her experience of fixing her spending habits
答案:
四、【文章大意】本文作者分析了自己过度消费的行为并给出了专家的建议,最后还分享了自己改变消费习惯的经验。
1. A [解析]代词指代题。根据“It all started with a promise(承诺)not to overspend... I felt ashamed(惭愧的)and promised myself I would never do it again.”及“If you are too young to spend freely,think about your favourite snack.”可推知,画线词it在这里指的是overspend“超支”或spend freely“自由消费”。故选A。
2. C [解析]细节理解题。根据“They are told to stay off social media and avoid friends who overspend so as to control the stimulus(刺激因素)... Cut up your credit cards.”可知,专家建议为了不超支,可以不使用社交媒体、避免接触过度消费的朋友以及剪掉信用卡。故选C。
3. D [解析]写作意图题。通读全文可知,作者写本文主要想分享她改变消费习惯的经验。故选D。
1. A [解析]代词指代题。根据“It all started with a promise(承诺)not to overspend... I felt ashamed(惭愧的)and promised myself I would never do it again.”及“If you are too young to spend freely,think about your favourite snack.”可推知,画线词it在这里指的是overspend“超支”或spend freely“自由消费”。故选A。
2. C [解析]细节理解题。根据“They are told to stay off social media and avoid friends who overspend so as to control the stimulus(刺激因素)... Cut up your credit cards.”可知,专家建议为了不超支,可以不使用社交媒体、避免接触过度消费的朋友以及剪掉信用卡。故选C。
3. D [解析]写作意图题。通读全文可知,作者写本文主要想分享她改变消费习惯的经验。故选D。
查看更多完整答案,请扫码查看