第23页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
四、新素材 扎染和太极拳 (2025·南京鼓楼区期中)阅读理解(15分)
为了让学生们更好地了解中国文化,今天李老师向学生们介绍了两个特别的课外活动——扎染和太极。
How do you spend your free time? Playing sports or watching films? Do you want to live a different after-school life? Here are two examples.

Li Chenxi, a 13-year-old girl, is at No. 9 Middle School in Yinchuan. Her school brings Chinese culture(文化) into the after-school activities. Li’s favourite one is tie-dye(扎染) on Friday afternoon. She can make dolls and dresses after learning for a year. “I have something interesting to do in my free time and I enjoy it,” she said.
It is on Saturday morning. A group of children are following Zhu Wei in Zimbabwe(津巴布韦). Zhu, a traditional(传统的) Chinese medicine doctor, teaches them tai chi. These children like tai chi. They think tai chi helps them keep healthy and do better in studies.
(
A. Doing tie-dye. B. Paper-cutting.
C. Playing tai chi. D. Watching films.
(
A. On Friday morning. B. On Friday afternoon.
C. On Saturday morning. D. On Saturday afternoon.
(
A. He helps students learn tie-dye.
B. He studies at No. 9 Middle School.
C. He is a Chinese medicine doctor.
D. He teaches Chinese in Zimbabwe.
为了让学生们更好地了解中国文化,今天李老师向学生们介绍了两个特别的课外活动——扎染和太极。
How do you spend your free time? Playing sports or watching films? Do you want to live a different after-school life? Here are two examples.
Li Chenxi, a 13-year-old girl, is at No. 9 Middle School in Yinchuan. Her school brings Chinese culture(文化) into the after-school activities. Li’s favourite one is tie-dye(扎染) on Friday afternoon. She can make dolls and dresses after learning for a year. “I have something interesting to do in my free time and I enjoy it,” she said.
It is on Saturday morning. A group of children are following Zhu Wei in Zimbabwe(津巴布韦). Zhu, a traditional(传统的) Chinese medicine doctor, teaches them tai chi. These children like tai chi. They think tai chi helps them keep healthy and do better in studies.
(
A
)1. Which activity does Li Chenxi like best?A. Doing tie-dye. B. Paper-cutting.
C. Playing tai chi. D. Watching films.
(
B
)2. When do the students have a tie-dye lesson?A. On Friday morning. B. On Friday afternoon.
C. On Saturday morning. D. On Saturday afternoon.
(
C
)3. What does Zhu Wei do?A. He helps students learn tie-dye.
B. He studies at No. 9 Middle School.
C. He is a Chinese medicine doctor.
D. He teaches Chinese in Zimbabwe.
答案:
1 A [解析]细节理解题。根据“Li’s favourite one is tie-dye(扎染)on Friday afternoon.”可知,李晨曦最喜欢的活动是扎染。故选A。
2 B [解析]细节理解题。根据“Li’s favourite one is tie-dye(扎染)on Friday afternoon.”可知,星期五下午有扎染课。故选B。
3 C [解析]细节理解题。根据“Zhu,a traditional(传统的)Chinese medicine doctor”可知,朱伟是一位中医。故选C。
2 B [解析]细节理解题。根据“Li’s favourite one is tie-dye(扎染)on Friday afternoon.”可知,星期五下午有扎染课。故选B。
3 C [解析]细节理解题。根据“Zhu,a traditional(传统的)Chinese medicine doctor”可知,朱伟是一位中医。故选C。
五、词汇运用(10分)
根据所给首字母及汉语提示填空。
1. The weather here c
2. There is a new art m
3. The twins look the same. I can’t tell them a
4. Li Wei likes writing and his d
5. I think a t
根据所给首字母及汉语提示填空。
1. The weather here c
changes
(变化) a lot. Let’s take an umbrella.2. There is a new art m
museum
(博物馆) in our city. You can’t miss it.3. The twins look the same. I can’t tell them a
apart
(分开).4. Li Wei likes writing and his d
dream
(梦想) is to be a writer.5. I think a t
true
(真正的) friend should be kind and helpful.
答案:
1 changes 2 museum 3 apart 4 dream 5 true
六、新素材 爱好助力成长 (2025·淮安涟水期中)短文填空(10分)
爱好会给人带来快乐,有意义的爱好能够助力成长,正如Wendy 的爱好一样。
Wendy is a 12-year-old girl. She has many 1. h
As time goes by, Wendy spends more of her 4. f
Wendy wants to share her hobby 7. w
Wendy’s love for gardening doesn’t stop in her backyard. She also starts a small garden at her school. Every day, the students 9. w
Wendy’s hobby of gardening brings so much happiness to her life. She not only learns how to 10. l
爱好会给人带来快乐,有意义的爱好能够助力成长,正如Wendy 的爱好一样。
Wendy is a 12-year-old girl. She has many 1. h
hobbies
, like sport and art. Every morning, she goes jogging with her grandmother to keep 2. ffit
. After school, she often draws pictures of her dog. At weekends, Wendy often goes to their backyard(后院). There is a small garden there. It’s great 3. ffun
for her to watch her grandfather plant vegetables.As time goes by, Wendy spends more of her 4. f
free
time in the small garden. She helps her grandfather grow 5. vvegetables
there. Wendy plants all 6. kkinds
of flowers and vegetables there. Soon the garden becomes a magical place. She finds gardening to be her favourite new hobby.Wendy wants to share her hobby 7. w
with
her friends, so she invites(邀请) them over for a garden party. Everyone is 8. iinterested
in gardening.Wendy’s love for gardening doesn’t stop in her backyard. She also starts a small garden at her school. Every day, the students 9. w
water
different kinds of plants and watch them get taller and stronger.Wendy’s hobby of gardening brings so much happiness to her life. She not only learns how to 10. l
look
after plants, but also knows that plants, just like people, also need love and time to grow(成长).
答案:
1 hobbies 2 fit 3 fun 4 free 5 vegetables 6 kinds 7 with 8 interested 9 water 10 look
查看更多完整答案,请扫码查看