2025年实验班提优大考卷七年级英语上册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年实验班提优大考卷七年级英语上册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年实验班提优大考卷七年级英语上册译林版》

第119页
四、(2025·扬州高邮期末)阅读理解(15 分)
春联是中国春节文化的重要象征。它不仅是一种文学艺术形式,更是一种文化传承的载体,书法艺术在春联中得到了充分展现。
Spring Festival Couplets are an important part of the Chinese New Year culture.
People write Spring Festival Couplets with black or golden characters(汉字) on red paper. They have a pair of lines pasted(粘贴) on each side of the front door. Pasting couplets shows people's happiness in the festival and wishes for a better life in the coming year.
In a pair of Spring Festival Couplets, the first line (upper scroll) and the second line (lower scroll) have the same number of characters, and their meanings are related and antithetical(相关对仗). The horizontal scroll is a four - character phrase. It covers the two lines' meanings.
Reading Spring Festival Couplets is interesting. Here is the way: First, look at the horizontal scroll. If the four characters are from left to right, the upper scroll will be on the left and the lower scroll on the right. If the characters of the horizontal scroll are reversed(相反的), we read them from right to left.
Spring Festival Couplets start from Taofu, some words on peach boards(木板), in the Zhou Dynasty. At that time, people believe that peach trees can stop bad things, so they put peach boards in front of the doors with words on them. During the Song Dynasty, the board is replaced(替代) by paper. The custom(习俗) becomes popular in the Ming Dynasty. The Emperor Zhu Yuanzhang finds those pairs of scrolls interesting, so he asks all households to paste the scrolls during the Chinese New Year. This tradition continues today.
(
C
)1. 中考新考法 短语理解 What does the underlined phrase “The horizontal scroll” mean in Paragraph 3?
A. 上联
B. 下联
C. 横批
D. 牌匾
(
A
)2. 中考新考法 辨别事实与观点 Which of the following is TRUE about Spring Festival Couplets?
A. People write them on red paper.
B. Each line of them has four characters.
C. We must read them from left to right.
D. They're popular in the Zhou Dynasty.
(
B
)3. The
future
of Spring Festival Couplets is NOT mentioned(提及) in the passage.
A. history
B. future
C. custom
D. meaning
答案: 四、【文章大意】本文介绍了中国春节文化中的一个重要组成部分——春联。
1 C [解析] 词义猜测题。根据“In a pair of Spring Festival Couplets, the first line (upper scroll) and the second line (lower scroll) have the same number of characters... The horizontal scroll is a four-character phrase.”并结合常识可知,在一副春联中,上联和下联具有相同数量的汉字,横批是一个四字短语。由此可推知,画线部分The horizontal scroll 意为“横批”。故选C。
2 A [解析] 细节理解题。根据“People write Spring Festival Couplets with black or golden characters (汉字) on red paper.”可知,人们在红纸上用黑色或者金色字写春联。故选A。
3 B [解析] 细节理解题。通读全文并根据“Pasting couplets shows people’s happiness in the festival and wishes for a better life in the coming year.”和“Spring Festival Couplets start from Taofu, some words on peach boards (木板), in the Zhou Dynasty... The custom (习俗) becomes popular in the Ming Dynasty.”可知,文章提到了春联的历史、习俗和意义,但对春联的未来没有提及。故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭