第4页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
七、(2025·淮安涟水期中)阅读理解(12分)
父亲是山,比山更伟岸;父亲是海,比海更包容。爸爸在 Simon 心中亦是如此。
My father is a tall man. He wears a pair of glasses. Everyone thinks he is a kind - hearted man. He really does much for others. He always helps neighbours, even strangers. When I ask him why he spends so much time on it, he always says with a smile, "My baby daughter, the world needs warm hearts."
My father loves our family, but he also gives much love to work. In his company, he is called a workaholic. He almost works all the time, and often forgets to have meals or to sleep, paying no attention(注意) to his health.
My father prefers(更喜欢) reading in his spare time. He tells me that reading is very interesting. And I come to love reading step by step. I like books because they help me in many ways. My father's bad habit is that he smokes. I hate it. I know it is not only bad for his health but also for my mother's health and mine. I suggest that he should give up smoking. He has decided to quit(放弃) smoking.
Such is my father. I am proud of having so good a father.
(
A. Because the writer wishes him to do so.
B. Because he wants to make more friends.
C. Because he has nothing to do at home.
D. Because he thinks the world needs warm hearts.
(
A. 工作狂
B. 读书迷
C. 大力士
D. 门外汉
(
A. Because her parents like reading very much.
B. Because her father often buys books for her.
C. Because she finds books can help her in many ways.
D. Because her father makes her read books every day.
(
A. Smoking is only bad for the writer's father's health.
B. The writer's father only gives help to his neighbours.
C. The writer's mother is angry with the writer's father.
D. There are at least three persons in the writer's family.
父亲是山,比山更伟岸;父亲是海,比海更包容。爸爸在 Simon 心中亦是如此。
My father is a tall man. He wears a pair of glasses. Everyone thinks he is a kind - hearted man. He really does much for others. He always helps neighbours, even strangers. When I ask him why he spends so much time on it, he always says with a smile, "My baby daughter, the world needs warm hearts."
My father loves our family, but he also gives much love to work. In his company, he is called a workaholic. He almost works all the time, and often forgets to have meals or to sleep, paying no attention(注意) to his health.
My father prefers(更喜欢) reading in his spare time. He tells me that reading is very interesting. And I come to love reading step by step. I like books because they help me in many ways. My father's bad habit is that he smokes. I hate it. I know it is not only bad for his health but also for my mother's health and mine. I suggest that he should give up smoking. He has decided to quit(放弃) smoking.
Such is my father. I am proud of having so good a father.
(
D
)1. Why does the writer's father spend much time helping others?A. Because the writer wishes him to do so.
B. Because he wants to make more friends.
C. Because he has nothing to do at home.
D. Because he thinks the world needs warm hearts.
(
A
)2. The underlined word "workaholic" in Paragraph 2 means "" in Chinese.A. 工作狂
B. 读书迷
C. 大力士
D. 门外汉
(
C
)3. Why does the writer like books?A. Because her parents like reading very much.
B. Because her father often buys books for her.
C. Because she finds books can help her in many ways.
D. Because her father makes her read books every day.
(
D
)4. 中考新考法 辨别事实与观点 Which of the following is TRUE according to the passage?A. Smoking is only bad for the writer's father's health.
B. The writer's father only gives help to his neighbours.
C. The writer's mother is angry with the writer's father.
D. There are at least three persons in the writer's family.
答案:
1. D [解析]细节理解题。根据“When I ask him why he spends so much time on it,he always says with a smile,‘My baby daughter,the world needs warm hearts.’”可知,父亲觉得这个世界需要热心肠。故选D。
2. A [解析]词义猜测题。根据“In his company,he is called a workaholic. He almost works all the time,and often forgets to have meals or to sleep,paying no attention(注意)to his health.”可知,他几乎一直在工作,经常忘记吃饭或睡觉,说明他是工作狂。故选A。
3. C [解析]细节理解题。根据“I like books because they help me in many ways.”可知,作者喜欢书是因为书在很多方面帮助了作者。故选C。
4. D [解析]细节理解题。根据“My father’s bad habit is that he smokes. I hate it. I know it is not only bad for his health but also for my mother’s health and mine.”可知,作者在文章中提到了自己的妈妈和爸爸,故作者家里至少有三口人。故选D。
2. A [解析]词义猜测题。根据“In his company,he is called a workaholic. He almost works all the time,and often forgets to have meals or to sleep,paying no attention(注意)to his health.”可知,他几乎一直在工作,经常忘记吃饭或睡觉,说明他是工作狂。故选A。
3. C [解析]细节理解题。根据“I like books because they help me in many ways.”可知,作者喜欢书是因为书在很多方面帮助了作者。故选C。
4. D [解析]细节理解题。根据“My father’s bad habit is that he smokes. I hate it. I know it is not only bad for his health but also for my mother’s health and mine.”可知,作者在文章中提到了自己的妈妈和爸爸,故作者家里至少有三口人。故选D。
查看更多完整答案,请扫码查看