第77页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
一、用括号中所给单词的适当形式填空
1. (2024·云南中考)It is sunny and
2. It is
3. He
4. Thank you for
5. Of the four seasons,I like autumn
1. (2024·云南中考)It is sunny and
windy
(wind) today. Let's go outside and fly kites.2. It is
pleasant
(please) to have a trip with family members during holidays.3. He
will visit
(visit) different parts of the world when he grows up.4. Thank you for
letting
(let) me go to the park with you.5. Of the four seasons,I like autumn
best
(good).
答案:
1. windy 2. pleasant 3. will visit 4. letting 5. best
1. It's very
A.cloud
B.raining
C.windy
D.snowier
C
today.A.cloud
B.raining
C.windy
D.snowier
答案:
C [解析]考查词义辨析。句意:今天风很大。cloud 云;raining 下雨,动词 rain 的现在分词形式;windy 多风的,风大的;snowier 更加多雪的,形容词 snowy 的比较级形式。此空用形容词的原级。故选 C。
2. (2025·南通海安期末)—The best ______ to come to our city is spring.
—I think so. The green water and green mountains are so beautiful.
A.weather
B.season
C.temperature
D.vacation
—I think so. The green water and green mountains are so beautiful.
B
A.weather
B.season
C.temperature
D.vacation
答案:
B [解析]考查名词辨析。句意:——来我们城市的最好的季节是春季。——我想是这样的。绿水青山是如此美丽。weather 天气;season 季节;temperature 温度;vacation on vacation 在度假 假期。根据“is spring”可知,此处谈论的是季节。故选 B。
3. In winter,it's usually very
A.fog
B.cold
C.rainy
D.hot
B
in Harbin.A.fog
B.cold
C.rainy
D.hot
答案:
B [解析]考查形容词和名词辨析。句意:在冬季,哈尔滨通常很冷。fog 雾,名词;cold 寒冷的;rainy 多雨的;hot 炎热的。故选 B。
4. Autumn is the best time
A.to go
B.go
C.going
D.goes
to go
outing.A.to go
B.go
C.going
D.goes
答案:
A [解析]考查非谓语动词。句意:秋天是外出的最好的时候。动词不定式短语 to go outing 作 time 的后置定语。故选 A。
5. —Let's go out and enjoy the sunshine.
—
A.Forget it
B.Sounds good
C.It doesn't matter
D.No way
—
B
. It's boring to stay at home.A.Forget it
B.Sounds good
C.It doesn't matter
D.No way
答案:
B [解析]考查情景交际。句意:——我们出去晒晒太阳吧。——听起来不错。待在家里太无聊了。故选 B。
三、跨学科 小说《绿野仙踪》节选 (2025·盐城盐都区期末)
阅读理解
Dorothy lived in the Kansas Prairies(堪萨斯大草原) with Uncle Henry,a farmer,and Aunt Em,Henry's wife(妻子). They worked hard all day. In the small house,they dug a hole in the ground so they could hide in it if cyclones(龙卷风) happened.
They had a dog called Toto and Dorothy always played with it. Today,however,they were not playing. Uncle Henry sat on the doorstep and looked worried. Dorothy stood in the door with Toto in her arms. Aunt Em was washing the dishes.
They heard a low wail(呼啸) of the wind,and Uncle Henry and Dorothy could see the dark clouds coming to them and the storm was coming.
Suddenly Uncle Henry stood up.
"There's a cyclone coming,Em," he said. "I'll go to look after my cows and horses." Then he ran to the places for cows and horses.
Aunt Em dropped her work and came to the door. "Quick,Dorothy!" she shouted. "Run for the hole!"
Toto jumped out of Dorothy's arm and hid under the bed,and the girl started to get it. Aunt Em opened the door in the floor and climbed down into the small,dark hole. Dorothy caught Toto at last and started to follow her aunt. When she was halfway across the room,there came a strong wind. The house shook so hard that she lost her footing and fell down on the floor.
Then a strange thing happened.
The house whirled(旋转) around and rose slowly through the air. Dorothy felt she were going up in a balloon.
—Taken from The Wizard of Oz
1. Why was there a small hole in the ground in the house?
A. To play inside.
B. To cook inside.
C. To make the house more beautiful.
D. To protect the people from hurting by cyclones.
2. How many people are there in the passage?
A. One.
B. Two.
C. Three.
D. Four.
3. 中考新考法 推断代词指代 What does "it" refer to(指的是)in paragraph 7?
A. The hole.
B. The dog.
C. The cyclone.
D. The door.
4. 中考新考法 事件排序 Which is the right order(顺序) of the following things?
①They heard a low wail of the wind.
②Henry sat on the doorstep.
③Em climbed down into the hole.
④The house whirled around.
A. ②①③④
B. ②③①④
C. ③④①②
D. ③①④②
5. 中考新考法 推断文章后续发展 What would probably(极有可能)happen next in the story?
A. Dorothy would jump into the hole with Toto.
B. The wind would take Dorothy to a new place.
C. The cyclone would stop and the world would be beautiful.
D. Uncle Henry would leave the house and help Dorothy.
阅读理解
Dorothy lived in the Kansas Prairies(堪萨斯大草原) with Uncle Henry,a farmer,and Aunt Em,Henry's wife(妻子). They worked hard all day. In the small house,they dug a hole in the ground so they could hide in it if cyclones(龙卷风) happened.
They had a dog called Toto and Dorothy always played with it. Today,however,they were not playing. Uncle Henry sat on the doorstep and looked worried. Dorothy stood in the door with Toto in her arms. Aunt Em was washing the dishes.
They heard a low wail(呼啸) of the wind,and Uncle Henry and Dorothy could see the dark clouds coming to them and the storm was coming.
Suddenly Uncle Henry stood up.
"There's a cyclone coming,Em," he said. "I'll go to look after my cows and horses." Then he ran to the places for cows and horses.
Aunt Em dropped her work and came to the door. "Quick,Dorothy!" she shouted. "Run for the hole!"
Toto jumped out of Dorothy's arm and hid under the bed,and the girl started to get it. Aunt Em opened the door in the floor and climbed down into the small,dark hole. Dorothy caught Toto at last and started to follow her aunt. When she was halfway across the room,there came a strong wind. The house shook so hard that she lost her footing and fell down on the floor.
Then a strange thing happened.
The house whirled(旋转) around and rose slowly through the air. Dorothy felt she were going up in a balloon.
—Taken from The Wizard of Oz
1. Why was there a small hole in the ground in the house?
A. To play inside.
B. To cook inside.
C. To make the house more beautiful.
D. To protect the people from hurting by cyclones.
2. How many people are there in the passage?
A. One.
B. Two.
C. Three.
D. Four.
3. 中考新考法 推断代词指代 What does "it" refer to(指的是)in paragraph 7?
A. The hole.
B. The dog.
C. The cyclone.
D. The door.
4. 中考新考法 事件排序 Which is the right order(顺序) of the following things?
①They heard a low wail of the wind.
②Henry sat on the doorstep.
③Em climbed down into the hole.
④The house whirled around.
A. ②①③④
B. ②③①④
C. ③④①②
D. ③①④②
5. 中考新考法 推断文章后续发展 What would probably(极有可能)happen next in the story?
A. Dorothy would jump into the hole with Toto.
B. The wind would take Dorothy to a new place.
C. The cyclone would stop and the world would be beautiful.
D. Uncle Henry would leave the house and help Dorothy.
答案:
【文章大意】本文节选自《绿野仙踪》,主要讲述了多萝茜一家在堪萨斯大草原的生活及龙卷风来临时他们的经历。1. D [解析]细节理解题。根据“In the small house,they dug a hole in the ground so they could hide in it if cyclones (龙卷风) happened.”可知,他们在地上挖了一个洞是为了保护他们免受龙卷风的伤害。故选 D。2. C [解析]细节理解题。根据“Dorothy lived in the Kansas Prairies(堪萨斯大草原)with Uncle Henry,a farmer,and Aunt Em,Henry's wife(妻子).”可知,文章中提到了三个人物:亨利叔叔、艾姆婶婶和多萝茜,即有三个人。故选 C。3. B [解析]代词指代题。根据“Toto jumped out of Dorothy's arms and hid under the bed,and the girl started to get it”可知,托托从多萝茜的怀里跳了出来,躲在床底下,多萝茜开始去抓它。所以 it 指的是托托这只狗。故选 B。4. A [解析]事件排序题。根据“Uncle Henry sat on the doorstep and looked worried.”可知,亨利坐在台阶上(②);根据“They heard a low wail(呼啸)of the wind”可知,他们听到风的低吼声(①);根据“Aunt Em opened the door in the floor and climbed down into the small,dark hole.”可知,艾姆爬进洞里(③);根据“The house whirled(旋转) around”可知,房子旋转起来(④)。因此,正确的顺序是②①③④。故选 A。5. B [解析]推理判断题。根据“Then a strange thing happened. The house whirled(旋转)around and rose slowly through the air. Dorothy felt she were going up in a balloon.”可知,多萝茜没有跟上阿姨进入地板下的洞里,龙卷风带着房子旋转着,在空中慢慢升起,所以可推测多萝茜将被风带到一个新的地方。故选 B。
查看更多完整答案,请扫码查看