第124页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
B. 根据短文内容,按要求回答问题。(共5小题;每小题2分,计10分)
Mental(心理的) Health Challenges Among Teenagers
In recent years, mental health problems among teenagers have risen quickly. According to a 2022 government report, over 25% of Chinese teenagers were stressed out or unhappy all the time, a significant increase (显著增加) from 15% in 2018. Experts explain that study pressure and poor family relationships are the main reasons behind this situation.
As a teenager, how can you get away from mental health problems? First, dealing with stress through healthy habits is important. Exercising often, eating healthily, and having 7-8 hours of sleep help control your feelings. Creative activities like painting or keeping a diary also help show personal feelings safely. Studies show that doing some art activities can cut down stress hormones(荷尔蒙) by 30%. What's more, building strong social relationships with friends and trusted adults provides emotional support(情感支撑). All these things can help you feel better.
If mental health problems become serious, it's important to ask a doctor for help in time. If you are afraid to see a doctor, now you can just call 12356 to ask for help. In 2025, the Chinese government started the Psychological Assistance Hotline 12356, available anytime and anywhere in the country. This service center offers free help from trained experts, making sure teenagers get support in time.
Remember: Taking small steps every day can lead to big improvements in your mental health.
81. Why do more and more teenagers have mental health problems?
______
82. What can a teenager do if he wants to express(表达) his bad feelings safely in Paragraph 2?
______
83. What are the advantages(好处) of calling 12356 compared with going to the doctor?
______
84. How many ways to improve mental health are mentioned(被涉及) in the passage?
______
85. If you have mental health problems, how will you deal with them?
______

Mental(心理的) Health Challenges Among Teenagers
In recent years, mental health problems among teenagers have risen quickly. According to a 2022 government report, over 25% of Chinese teenagers were stressed out or unhappy all the time, a significant increase (显著增加) from 15% in 2018. Experts explain that study pressure and poor family relationships are the main reasons behind this situation.
As a teenager, how can you get away from mental health problems? First, dealing with stress through healthy habits is important. Exercising often, eating healthily, and having 7-8 hours of sleep help control your feelings. Creative activities like painting or keeping a diary also help show personal feelings safely. Studies show that doing some art activities can cut down stress hormones(荷尔蒙) by 30%. What's more, building strong social relationships with friends and trusted adults provides emotional support(情感支撑). All these things can help you feel better.
If mental health problems become serious, it's important to ask a doctor for help in time. If you are afraid to see a doctor, now you can just call 12356 to ask for help. In 2025, the Chinese government started the Psychological Assistance Hotline 12356, available anytime and anywhere in the country. This service center offers free help from trained experts, making sure teenagers get support in time.
Remember: Taking small steps every day can lead to big improvements in your mental health.
81. Why do more and more teenagers have mental health problems?
______
82. What can a teenager do if he wants to express(表达) his bad feelings safely in Paragraph 2?
______
83. What are the advantages(好处) of calling 12356 compared with going to the doctor?
______
84. How many ways to improve mental health are mentioned(被涉及) in the passage?
______
85. If you have mental health problems, how will you deal with them?
______
答案:
81. 文章第一段提到“Experts explain that study pressure and poor family relationships are the main reasons behind this situation.”,说明越来越多青少年有心理健康问题的原因是学习压力和不良的家庭关系。
82. 第二段提到“Creative activities like painting or keeping a diary also help show personal feelings safely.”,所以青少年可以通过像画画或写日记这样的创造性活动来安全地表达不良情绪。
83. 第三段提到“If you are afraid to see a doctor, now you can just call 12356 to ask for help.”以及“This service center offers free help from trained experts, making sure teenagers get support in time.”,可知与看医生相比,打电话 12356 不用担心害怕,且能随时获得免费帮助。
84. 第二段提到通过健康习惯应对压力(包括锻炼、健康饮食、睡眠、创造性活动)、与朋友和可信赖的成年人建立牢固的社会关系;第三段提到及时向医生求助(包括打电话 12356),共 3 种方法。
85. 这是一个开放性问题,答案合理即可。比如可以像文中提到的通过健康习惯、建立社会关系、寻求专业帮助等方式。
81. Because of study pressure and poor family relationships.
82. Do creative activities like painting or keeping a diary.
83. You don't need to be afraid and can get free help anytime.
84. Three.
85. I will do some exercise, eat healthily, have enough sleep, do some creative activities, build strong social relationships and ask for help when necessary. (答案不唯一,合理即可)
82. 第二段提到“Creative activities like painting or keeping a diary also help show personal feelings safely.”,所以青少年可以通过像画画或写日记这样的创造性活动来安全地表达不良情绪。
83. 第三段提到“If you are afraid to see a doctor, now you can just call 12356 to ask for help.”以及“This service center offers free help from trained experts, making sure teenagers get support in time.”,可知与看医生相比,打电话 12356 不用担心害怕,且能随时获得免费帮助。
84. 第二段提到通过健康习惯应对压力(包括锻炼、健康饮食、睡眠、创造性活动)、与朋友和可信赖的成年人建立牢固的社会关系;第三段提到及时向医生求助(包括打电话 12356),共 3 种方法。
85. 这是一个开放性问题,答案合理即可。比如可以像文中提到的通过健康习惯、建立社会关系、寻求专业帮助等方式。
81. Because of study pressure and poor family relationships.
82. Do creative activities like painting or keeping a diary.
83. You don't need to be afraid and can get free help anytime.
84. Three.
85. I will do some exercise, eat healthily, have enough sleep, do some creative activities, build strong social relationships and ask for help when necessary. (答案不唯一,合理即可)
四、书面表达。(计15分)
假如你是 Susan,你的好友 Alan 遇到了一些困难,他正在向你寻求建议。请阅读 Alan 的邮件,根据邮件内容给 Alan 回信。
Dear Susan,
How's everything going? Last month, we moved to a new town. I really get into some trouble. I have a friend called Bob in my new school. He's friendly and nice to me. But he always copies my homework. I don't know what to do. You know, I am not good at making friends. So I don't want to stop the friendship. What's worse, I often argue with my parents these days. I always do badly in my tests and they give me much pressure. They don't know how difficult it is to study well in a new school.
Alan
注意:1. 针对 Alan 的每个问题给出至少2点建议;
2. 词数80左右;
3. 文中不能出现真实姓名及学校名称。
假如你是 Susan,你的好友 Alan 遇到了一些困难,他正在向你寻求建议。请阅读 Alan 的邮件,根据邮件内容给 Alan 回信。
Dear Susan,
How's everything going? Last month, we moved to a new town. I really get into some trouble. I have a friend called Bob in my new school. He's friendly and nice to me. But he always copies my homework. I don't know what to do. You know, I am not good at making friends. So I don't want to stop the friendship. What's worse, I often argue with my parents these days. I always do badly in my tests and they give me much pressure. They don't know how difficult it is to study well in a new school.
Alan
注意:1. 针对 Alan 的每个问题给出至少2点建议;
2. 词数80左右;
3. 文中不能出现真实姓名及学校名称。
答案:
1. 首先明确回信的目的是针对Alan提出的两个问题(朋友Bob抄作业和与父母争吵)给出建议。
2. 对于朋友抄作业问题,一方面可以建议Alan和Bob坦诚沟通,让Bob知道抄作业的危害;另一方面可以提议和Bob一起学习,互相帮助提高。
3. 对于和父母争吵问题,一是建议Alan主动和父母交流,让父母了解自己在新学校的困难;二是制定学习计划,用实际行动证明自己在努力学习。
4. 注意词数控制在80左右,且不能出现真实姓名及学校名称。
Dear Alan,
I'm sorry to hear that you're in trouble. Here is some advice for you.
About Bob, you can have a heart - to - heart talk with him and tell him that copying homework is bad for his study. Also, you can study together and help each other.
As for your parents, you should communicate with them actively and let them know how hard it is to study in a new school. Besides, make a study plan to show them you're working hard.
I hope these suggestions can help you.
Best wishes!
Susan
2. 对于朋友抄作业问题,一方面可以建议Alan和Bob坦诚沟通,让Bob知道抄作业的危害;另一方面可以提议和Bob一起学习,互相帮助提高。
3. 对于和父母争吵问题,一是建议Alan主动和父母交流,让父母了解自己在新学校的困难;二是制定学习计划,用实际行动证明自己在努力学习。
4. 注意词数控制在80左右,且不能出现真实姓名及学校名称。
Dear Alan,
I'm sorry to hear that you're in trouble. Here is some advice for you.
About Bob, you can have a heart - to - heart talk with him and tell him that copying homework is bad for his study. Also, you can study together and help each other.
As for your parents, you should communicate with them actively and let them know how hard it is to study in a new school. Besides, make a study plan to show them you're working hard.
I hope these suggestions can help you.
Best wishes!
Susan
查看更多完整答案,请扫码查看