第118页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
Ⅳ. 写作
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Walking across campus with every pair of eyes on you can be embarrassing, especially when you’re 13 years old. I looked around me to find a friendly face, a smile, anything. I was quite disappointed. And I, in turn, felt a little foolish, walking across campus with a false smile on my face. I was simply hoping to follow the advice that my mother had given me years before: When things get embarrassing, smile. No matter where you are, a smile will always be understood. At that very moment, however, I felt my mother’s advice didn’t work.
Just at that time, I was asking myself questions and concerns of any 13-year-old child on the first day of school: Where would I sit at lunch? Who would I talk to? Not to mention, how would I make friends when I didn’t even speak the language? My heart was beating fast, and I felt nervous. Still, I did my best to be calm so as not to let others know just how scared I truly was.
When the teacher introduced me to the class as the “American girl”, 10 sets of hands immediately shot up. Some students had
questions; others wanted to practise their English with me. Because I didn’t speak much Chinese yet, I talked with the other students through body language mixed in with broken English and Chinese. Although I was focused on, I wasn’t sure how much of it was positive. It was almost as if they were curious about me and I was being examined. Then again, who could blame them? After all, I was the first American ever to attend the school. So, we were all first-timers.
Then came the first class—Chinese painting.
As I burnt with great embarrassment, Li Hua, who was next to me, gave me a warm smile.
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Walking across campus with every pair of eyes on you can be embarrassing, especially when you’re 13 years old. I looked around me to find a friendly face, a smile, anything. I was quite disappointed. And I, in turn, felt a little foolish, walking across campus with a false smile on my face. I was simply hoping to follow the advice that my mother had given me years before: When things get embarrassing, smile. No matter where you are, a smile will always be understood. At that very moment, however, I felt my mother’s advice didn’t work.
Just at that time, I was asking myself questions and concerns of any 13-year-old child on the first day of school: Where would I sit at lunch? Who would I talk to? Not to mention, how would I make friends when I didn’t even speak the language? My heart was beating fast, and I felt nervous. Still, I did my best to be calm so as not to let others know just how scared I truly was.
When the teacher introduced me to the class as the “American girl”, 10 sets of hands immediately shot up. Some students had
questions; others wanted to practise their English with me. Because I didn’t speak much Chinese yet, I talked with the other students through body language mixed in with broken English and Chinese. Although I was focused on, I wasn’t sure how much of it was positive. It was almost as if they were curious about me and I was being examined. Then again, who could blame them? After all, I was the first American ever to attend the school. So, we were all first-timers.
Then came the first class—Chinese painting.
As I burnt with great embarrassment, Li Hua, who was next to me, gave me a warm smile.
答案:
Then came the first class—Chinese painting. The teacher showed us how to use a brush to paint bamboo on a piece of white paper. Then all the other students were in business. But it was quite difficult for me. How could I hold the brush and make it go as I wished? Hesitating for a while, I tried dipping the brush into the ink bottle. When I took it out, drops of black ink fell on the white paper. There was no bamboo, but big black dots!
As I burnt with great embarrassment, Li Hua, who was next to me, gave me a warm smile. I smiled back awkwardly. He came over and demonstrated how to use the brush. He moved the brush across the paper, and a lively bamboo appeared! With his help, I finally completed the task, although it was such an ugly one. After that, we became good friends. He taught me Chinese while I taught him English. We both made great progress in our studies. Yes, my mother was right. A smile did make a difference.
[导语] 本文以人物为线索展开,讲述了作者作为一个美国人第一次来到中国上学以及和同学交往的经历。
[详解] 1. 续写内容:①由第一段首句内容“然后是第一节课——中国画。”可知,第一段可描写作者学习中国画的过程,包括遇到的困难。
②由第二段首句内容“当我尴尬得脸发烫时,在我旁边的李华给了我一个温暖的微笑。”可知,第二段可描写同学李华热情地帮助作者的过程。
2. 续写线索:学习中国画—困难—失败—得到帮助—感谢。
As I burnt with great embarrassment, Li Hua, who was next to me, gave me a warm smile. I smiled back awkwardly. He came over and demonstrated how to use the brush. He moved the brush across the paper, and a lively bamboo appeared! With his help, I finally completed the task, although it was such an ugly one. After that, we became good friends. He taught me Chinese while I taught him English. We both made great progress in our studies. Yes, my mother was right. A smile did make a difference.
[导语] 本文以人物为线索展开,讲述了作者作为一个美国人第一次来到中国上学以及和同学交往的经历。
[详解] 1. 续写内容:①由第一段首句内容“然后是第一节课——中国画。”可知,第一段可描写作者学习中国画的过程,包括遇到的困难。
②由第二段首句内容“当我尴尬得脸发烫时,在我旁边的李华给了我一个温暖的微笑。”可知,第二段可描写同学李华热情地帮助作者的过程。
2. 续写线索:学习中国画—困难—失败—得到帮助—感谢。
查看更多完整答案,请扫码查看