用所给单词的适当形式填空
1. Chinese people use the ________ (chopstick) to eat.
2. You're supposed ________ (eat) with your hands in India.
3. It's ________ (polite) to hit an empty bowl with chopsticks.
4. The youngest person is not supposed to start ________ (eat) first.
1. Chinese people use the ________ (chopstick) to eat.
2. You're supposed ________ (eat) with your hands in India.
3. It's ________ (polite) to hit an empty bowl with chopsticks.
4. The youngest person is not supposed to start ________ (eat) first.
答案:
1. chopsticks 2. to eat 3. impolite 4. eating
Ⅰ. 阅读表达【主题:人与社会 文化差异】
The use of chopsticks has been a part of Chinese food culture. There are some taboos(禁忌) that you must pay great attention to, or you may make mistakes and be laughed at.
First, don't use chopsticks to hit the side of your bowl or plate, because Chinese people think only beggars (乞丐) would do this to beg for meals. Second, when you use chopsticks, don't use them to point at others. This would be regarded as a bad habit. Third, it is thought to be impolite when you suck (吮吸) the end of a chopstick. People will think you are short of family education. Fourth, don't use chopsticks to poke at (拨弄) every dish without knowing what you want. And last, don't put chopsticks straightly into the bowls or dishes. Chinese people do this only for the dead.
Nowadays, chopsticks are used more widely. For example, you can buy a pair as a gift for your friends or relatives. In Chinese, it reads “Kuai - zi”, which means to have sons soon, so a newly - married couple will be very happy to accept it as their gift.
An interesting study shows that many joints (关节) and muscles(肌肉) are being exercised when you use chopsticks. They certainly make you cleverer, don't they?
1. How many taboos are mentioned in the passage?
______________________________
2. Why aren't people allowed to use chopsticks to hit the side of their bowls or plates?
______________________________
3. If a person sucks the end of a chopstick at meals, what do you think of him?
______________________________
4. Why are a newly - married couple happy to accept chopsticks as their gift?
______________________________
5. Do you like using chopsticks? Why?
______________________________
The use of chopsticks has been a part of Chinese food culture. There are some taboos(禁忌) that you must pay great attention to, or you may make mistakes and be laughed at.
First, don't use chopsticks to hit the side of your bowl or plate, because Chinese people think only beggars (乞丐) would do this to beg for meals. Second, when you use chopsticks, don't use them to point at others. This would be regarded as a bad habit. Third, it is thought to be impolite when you suck (吮吸) the end of a chopstick. People will think you are short of family education. Fourth, don't use chopsticks to poke at (拨弄) every dish without knowing what you want. And last, don't put chopsticks straightly into the bowls or dishes. Chinese people do this only for the dead.
Nowadays, chopsticks are used more widely. For example, you can buy a pair as a gift for your friends or relatives. In Chinese, it reads “Kuai - zi”, which means to have sons soon, so a newly - married couple will be very happy to accept it as their gift.
An interesting study shows that many joints (关节) and muscles(肌肉) are being exercised when you use chopsticks. They certainly make you cleverer, don't they?
1. How many taboos are mentioned in the passage?
______________________________
2. Why aren't people allowed to use chopsticks to hit the side of their bowls or plates?
______________________________
3. If a person sucks the end of a chopstick at meals, what do you think of him?
______________________________
4. Why are a newly - married couple happy to accept chopsticks as their gift?
______________________________
5. Do you like using chopsticks? Why?
______________________________
答案:
1. Five. /5.
2. Because Chinese people think only beggars would do this to beg for meals.
3. He is short of family education.
4. Because they mean to have sons soon.
5. Yes, I do. Because I can exercise many joints and muscles. (答案不唯一,合情合理即可)
2. Because Chinese people think only beggars would do this to beg for meals.
3. He is short of family education.
4. Because they mean to have sons soon.
5. Yes, I do. Because I can exercise many joints and muscles. (答案不唯一,合情合理即可)
Ⅱ. 情景交际
A: Hi, Cathy! Mr. Zhang invited me to have dinner this weekend. 1. ______________________?
B: Sure. The young won't start dinner until the elders take their seats.
A: I got it. I know they usually use chopsticks. Do they use spoons?
B: Yes. 2. ______________________
A: Oh, I see. Anything else?
B: 3. ______________________. In America, it doesn't matter who starts eating first. When you're eating, don't stick your chopsticks into your food. 4. ______________________
A: OK, I know. 5. ______________________.
B: It's my pleasure.
A: Hi, Cathy! Mr. Zhang invited me to have dinner this weekend. 1. ______________________?
B: Sure. The young won't start dinner until the elders take their seats.
A: I got it. I know they usually use chopsticks. Do they use spoons?
B: Yes. 2. ______________________
A: Oh, I see. Anything else?
B: 3. ______________________. In America, it doesn't matter who starts eating first. When you're eating, don't stick your chopsticks into your food. 4. ______________________
A: OK, I know. 5. ______________________.
B: It's my pleasure.
答案:
1. Could you please/Can you tell me something about Chinese table manners
解析:根据下文“Sure. The young won’t start dinner until the elders take their seats.”可知,此处询问的是餐桌礼仪。故填Could you please/Can you tell me something about Chinese table manners。
2. But they only use them for soup
解析:根据上文“Do they use spoons?”可知,此处介绍使用勺子的情况。故填But they only use them for soup。
3. You can’t start eating first if there are older people at the table
解析:根据下文“In America, it doesn’t matter who starts eating first.”可知,此处是介绍谁先开始吃饭的问题。故填You can’t start eating first if there are older people at the table。
4. It’s impolite
解析:根据空前的“don’t stick your chopsticks into your food”可知,此处介绍的是不礼貌的事情。故填It’s impolite。
5. Thanks a lot/Thank you very much
解析:根据下文“It’s my pleasure.”可知,此处表示感谢。故填Thanks a lot/Thank you very much。
解析:根据下文“Sure. The young won’t start dinner until the elders take their seats.”可知,此处询问的是餐桌礼仪。故填Could you please/Can you tell me something about Chinese table manners。
2. But they only use them for soup
解析:根据上文“Do they use spoons?”可知,此处介绍使用勺子的情况。故填But they only use them for soup。
3. You can’t start eating first if there are older people at the table
解析:根据下文“In America, it doesn’t matter who starts eating first.”可知,此处是介绍谁先开始吃饭的问题。故填You can’t start eating first if there are older people at the table。
4. It’s impolite
解析:根据空前的“don’t stick your chopsticks into your food”可知,此处介绍的是不礼貌的事情。故填It’s impolite。
5. Thanks a lot/Thank you very much
解析:根据下文“It’s my pleasure.”可知,此处表示感谢。故填Thanks a lot/Thank you very much。
查看更多完整答案,请扫码查看