2025年5年中考3年模拟八年级英语下册北师大版北京专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟八年级英语下册北师大版北京专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第9页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
二、完形填空(每题1分,共8分)
(2024天津西青区期末改编)
阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
When I was 16, I took a part-time job for the first time in my life. I worked at a restaurant near my home for a whole ______.
I thought working in the restaurant would be the easiest job in the world. ______, I made some mistakes in the first few days of work. I broke a few glasses and cut my hands while I was washing dishes. And it was hard for me to ______ a full tray (托盘) with just one hand.
My boss comforted (安慰) me. His ______ were a big help to me. They showed me that the more I do, the ______ I’ll become.
Since that day, I have become more patient and willing to try new things. ______ goes well.
The month soon came to an end. I decided to ______ my work so that I could learn a lot from this work experience. Through it, I got to understand ______ we need more than just experience to master a job. What’s more, we need a positive attitude (积极的态度). My experience at the restaurant will stay with me forever and benefit me in the future.
13.A.year B.day
C.week D.month
14.A.However B.Otherwise
C.Also D.Moreover
15.A.hold B.catch
C.get D.bring
16.A.changes B.words
C.ideas D.promises
17.A.worse B.worst
C.better D.best
18.A.Anything B.Nothing
C.Something D.Everything
19.A.keep B.stop C.start D.avoid
20.A.how B.that C.when D.which
(2024天津西青区期末改编)
阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
When I was 16, I took a part-time job for the first time in my life. I worked at a restaurant near my home for a whole ______.
I thought working in the restaurant would be the easiest job in the world. ______, I made some mistakes in the first few days of work. I broke a few glasses and cut my hands while I was washing dishes. And it was hard for me to ______ a full tray (托盘) with just one hand.
My boss comforted (安慰) me. His ______ were a big help to me. They showed me that the more I do, the ______ I’ll become.
Since that day, I have become more patient and willing to try new things. ______ goes well.
The month soon came to an end. I decided to ______ my work so that I could learn a lot from this work experience. Through it, I got to understand ______ we need more than just experience to master a job. What’s more, we need a positive attitude (积极的态度). My experience at the restaurant will stay with me forever and benefit me in the future.
13.A.year B.day
C.week D.month
14.A.However B.Otherwise
C.Also D.Moreover
15.A.hold B.catch
C.get D.bring
16.A.changes B.words
C.ideas D.promises
17.A.worse B.worst
C.better D.best
18.A.Anything B.Nothing
C.Something D.Everything
19.A.keep B.stop C.start D.avoid
20.A.how B.that C.when D.which
答案:
13.D 考查名词。根据最后一段中的“The month soon came to an end.”可知是工作了整整一个月。故选D。
14.A 考查副词。“I thought working in the restaurant would be the easiest job in the world.”和“I made some mistakes in the first few days of work”之间是转折关系,应用副词However。故选A。
15.A 考查动词。根据“a full tray with just one hand”可知,此处表示仅用一只手拿一个放满东西的托盘。故选A。
16.B 考查名词。根据前句“My boss comforted me.”可知,老板的话给了作者很大的帮助。故选B。
17.C 考查形容词比较级。“the+比较级,the+比较级”表示“越……越……”,所以该空应用比较级,排除选项B和D;再根据语境可知,此处是指做得越多,就会变得越好。故选C。
18.D 考查复合不定代词。根据前句“Since that day, I have become more patient and willing to try new things.”可知,一切都进行得很顺利。故选D。
19.A 考查动词。根据“so that I could learn a lot from this work experience”可知,作者决定继续工作。故选A。
20.B 考查宾语从句引导词。分析句子结构可知,设空处引导宾语从句,且在从句中不作成分,应用that。故选B。
14.A 考查副词。“I thought working in the restaurant would be the easiest job in the world.”和“I made some mistakes in the first few days of work”之间是转折关系,应用副词However。故选A。
15.A 考查动词。根据“a full tray with just one hand”可知,此处表示仅用一只手拿一个放满东西的托盘。故选A。
16.B 考查名词。根据前句“My boss comforted me.”可知,老板的话给了作者很大的帮助。故选B。
17.C 考查形容词比较级。“the+比较级,the+比较级”表示“越……越……”,所以该空应用比较级,排除选项B和D;再根据语境可知,此处是指做得越多,就会变得越好。故选C。
18.D 考查复合不定代词。根据前句“Since that day, I have become more patient and willing to try new things.”可知,一切都进行得很顺利。故选D。
19.A 考查动词。根据“so that I could learn a lot from this work experience”可知,作者决定继续工作。故选A。
20.B 考查宾语从句引导词。分析句子结构可知,设空处引导宾语从句,且在从句中不作成分,应用that。故选B。
三、阅读理解(每题2分,共12分)
阅读下面短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
A
思维品质·批判思维 (2024辽宁鞍山高新区中考一模改编)

We can see more and more driverless cars in the streets and our homes can be controlled by voice. AI has developed so fast recently. “AI is going to change the world more than anything in the history of mankind (人类), more than electricity,” said AI expert Dr. Kai-Fu Lee. That’s true. According to research by scientists at the University of Oxford, AI will be better than humans at translating languages by 2025, writing school essays by 2026, selling things by 2031, writing a bestselling book by 2049, and treating diseases by 2053. In the next few years, AI will become an important part of our lives.
A.replace humans in many ways
B.be more powerful than electricity
C.change the long history of electricity
D.change the world greatly
22.By the middle of the 21st century, AI will do many things for us except ______.
A.writing books
B.translating languages
C.inventing new robots
D.treating patients
23.The report on the future of jobs by the World Economic Forum may include the information about ______.
A.job shortage B.job chances
C.losing jobs D.taking away jobs
阅读下面短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
A
思维品质·批判思维 (2024辽宁鞍山高新区中考一模改编)
We can see more and more driverless cars in the streets and our homes can be controlled by voice. AI has developed so fast recently. “AI is going to change the world more than anything in the history of mankind (人类), more than electricity,” said AI expert Dr. Kai-Fu Lee. That’s true. According to research by scientists at the University of Oxford, AI will be better than humans at translating languages by 2025, writing school essays by 2026, selling things by 2031, writing a bestselling book by 2049, and treating diseases by 2053. In the next few years, AI will become an important part of our lives.
These are just a few examples of how AI willchange the future. What about jobs? Will AI takeour jobs in the future?
“AI will take our jobs!" is the most commonfear. In fact with AI automating(使自动化)allkinds of work, we can think of a more comfortablefuture for ourselves with millions of new jobchances. According to a report on the future of jobsby the World Economic Forum, AI will createabout 60 million new AI jobs. There is an excellent
chance that AI will replace humans in most of themental tasks by 2030. However, that does notmean it will take away jobs. Taking India as anexample, the Indian AI industry doubled in size in2019 compared to the year before. In just oneyear, three times more companies are working onAl-based projects and this may continue. Indiaalmost doubled its AI engineers in 2019 (from40,000 in 2018 to 72,000 in 2019),but still faces a talent shortage(人才短缺). Top technologycompanies are racing to implement(实施)AI inour daily lives, which will lead us to a reallyexciting AI future.The AI future is coming soon! And there willbe more new jobs in the Al industry. Do you wantto be a part of this fourth industrial revolution (革命)?Will you upgrade(升级)your skills to stayahead or will you remain still and slow in theindustry? The choice remains with you. With theprogress of education and training, now is the timeto prepare for the age of AI. (E8201003)
21.From the first paragraph, we can know that AI will ______.
A.replace humans in many ways
B.be more powerful than electricity
C.change the long history of electricity
D.change the world greatly
22.By the middle of the 21st century, AI will do many things for us except ______.
A.writing books
B.translating languages
C.inventing new robots
D.treating patients
23.The report on the future of jobs by the World Economic Forum may include the information about ______.
A.job shortage B.job chances
C.losing jobs D.taking away jobs
答案:
21.D 细节理解题。根据第一段中的“AI is going to change the world more than anything in the history of mankind, more than electricity”可知,人工智能将极大地改变世界。故选D。
22.C 细节理解题。根据第一段中的“AI will be better than humans at translating languages by 2025, writing school essays by 2026, selling things by 2031, writing a bestselling book by 2049, and treating diseases by 2053”可知,没有提到发明新机器人。故选C。
23.B 推理判断题。根据第三段中的“According to a report on the future of jobs by the World Economic Forum, AI will create about 60 million new AI jobs.”可推知,世界经济论坛关于未来就业的报告可能包括关于就业机会的信息。故选B。
22.C 细节理解题。根据第一段中的“AI will be better than humans at translating languages by 2025, writing school essays by 2026, selling things by 2031, writing a bestselling book by 2049, and treating diseases by 2053”可知,没有提到发明新机器人。故选C。
23.B 推理判断题。根据第三段中的“According to a report on the future of jobs by the World Economic Forum, AI will create about 60 million new AI jobs.”可推知,世界经济论坛关于未来就业的报告可能包括关于就业机会的信息。故选B。
B
人与自我·职业精神 (2024北京东城区中考一模)
Working in Hoh Xil, police officer Zhao Xinlu’s two main tasks are to catch poachers (偷猎者) and to protect the Tibetan antelopes (藏羚羊), especially when they are giving birth.
After leaving the army in Tianshui, Zhao began to work at the Hoh Xil Protection Station. He has been on patrol (巡逻) since 1997. In 2020, snowstorms caught him and his team in a no man’s land for as long as 18 days, even though he was familiar with the area. When Zhao first arrived there, he experienced headaches and breathing difficulties. He didn’t get used to it until the fifth day.
Every year in May, tens of thousands of antelopes head for lakes in the heartlands to give birth. For about two months, Zhao and his team have stayed at the Zonag Lake Protection Station, in the heart of Hoh Xil, to protect antelopes from poachers. At night, there were often brown bears and wolves. “We light a fire in the tent to drive them away,” Zhao said.
During the last two years, Zhao shared his experiences with people across the province to call on more people to join in the protection of Hoh Xil. “This is a pure (纯净的) land. Protecting it is also protecting human beings,” he said.
24.How long has Zhao Xinlu been working in Hoh Xil?
A.For about 15 years.
B.For about 20 years.
C.For about 27 years.
D.For about 30 years.
25.Why did Zhao Xinlu and his team light a fire in the tent?
A.Because they wanted to keep themselves warm.
B.Because they wanted to light up the dark night.
C.Because they wanted to tell others where they were patrolling.
D.Because they wanted to stop dangerous animals from getting near.
26.新考法·事件排序题 Which of the following is the correct order of Zhao Xinlu’s experiences?
a.Zhao Xinlu came to Hoh Xil and became a police officer.
b.Zhao Xinlu and his team were caught in the snowstorms.
c.Zhao Xinlu joined the army in Tianshui.
d.Zhao Xinlu encouraged more people to protect the Tibetan antelopes.
e.Zhao Xinlu got used to the environment in the no man’s land.
A.cabed.
B.acebd.
C.cebda.
D.acbed.
人与自我·职业精神 (2024北京东城区中考一模)
Working in Hoh Xil, police officer Zhao Xinlu’s two main tasks are to catch poachers (偷猎者) and to protect the Tibetan antelopes (藏羚羊), especially when they are giving birth.
After leaving the army in Tianshui, Zhao began to work at the Hoh Xil Protection Station. He has been on patrol (巡逻) since 1997. In 2020, snowstorms caught him and his team in a no man’s land for as long as 18 days, even though he was familiar with the area. When Zhao first arrived there, he experienced headaches and breathing difficulties. He didn’t get used to it until the fifth day.
Every year in May, tens of thousands of antelopes head for lakes in the heartlands to give birth. For about two months, Zhao and his team have stayed at the Zonag Lake Protection Station, in the heart of Hoh Xil, to protect antelopes from poachers. At night, there were often brown bears and wolves. “We light a fire in the tent to drive them away,” Zhao said.
During the last two years, Zhao shared his experiences with people across the province to call on more people to join in the protection of Hoh Xil. “This is a pure (纯净的) land. Protecting it is also protecting human beings,” he said.
24.How long has Zhao Xinlu been working in Hoh Xil?
A.For about 15 years.
B.For about 20 years.
C.For about 27 years.
D.For about 30 years.
25.Why did Zhao Xinlu and his team light a fire in the tent?
A.Because they wanted to keep themselves warm.
B.Because they wanted to light up the dark night.
C.Because they wanted to tell others where they were patrolling.
D.Because they wanted to stop dangerous animals from getting near.
26.新考法·事件排序题 Which of the following is the correct order of Zhao Xinlu’s experiences?
a.Zhao Xinlu came to Hoh Xil and became a police officer.
b.Zhao Xinlu and his team were caught in the snowstorms.
c.Zhao Xinlu joined the army in Tianshui.
d.Zhao Xinlu encouraged more people to protect the Tibetan antelopes.
e.Zhao Xinlu got used to the environment in the no man’s land.
A.cabed.
B.acebd.
C.cebda.
D.acbed.
答案:
24.C 数字计算题。根据第二段中的“He has been on patrol since 1997.”可知,他自1997年以来一直在巡逻,2024 - 1997 = 27,所以他在可可西里工作了大约27年了。故选C。
25.D 细节理解题。根据第三段中的“At night, there were often brown bears and wolves. ‘We light a fire in the tent to drive them away,’ Zhao said.”可知,赵新录和他的团队在帐篷里点火是因为他们想阻止危险的动物靠近。故选D。
26.A 事件排序题。根据第二段中的“After leaving the army in Tianshui, Zhao began to work at the Hoh Xil Protection Station.”可知,赵新录先是参军,然后才来到可可西里成了警察,故排除B、D;根据第二段中的“In 2020, snowstorms caught him and his team in a no - man’s land...he experienced headaches and breathing difficulties. He didn’t get used to it until the fifth day.”可知,他和他的团队被暴风雪困在了无人区,直到第五天他才习惯无人区的环境,故排除C。故选A。
25.D 细节理解题。根据第三段中的“At night, there were often brown bears and wolves. ‘We light a fire in the tent to drive them away,’ Zhao said.”可知,赵新录和他的团队在帐篷里点火是因为他们想阻止危险的动物靠近。故选D。
26.A 事件排序题。根据第二段中的“After leaving the army in Tianshui, Zhao began to work at the Hoh Xil Protection Station.”可知,赵新录先是参军,然后才来到可可西里成了警察,故排除B、D;根据第二段中的“In 2020, snowstorms caught him and his team in a no - man’s land...he experienced headaches and breathing difficulties. He didn’t get used to it until the fifth day.”可知,他和他的团队被暴风雪困在了无人区,直到第五天他才习惯无人区的环境,故排除C。故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看