2025年5年中考3年模拟八年级英语下册北师大版北京专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟八年级英语下册北师大版北京专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟八年级英语下册北师大版北京专版》

三、阅读理解(每题2分,共26分)
(一)阅读下列建议,请为具体的建议匹配最恰当的标题。选项中有一项为多余选项。
A
人与自我·抗挫能力 (2024北京石景山区中考二模)
What should we do when we feel stressed? Here are some ideas.
21.______
Keeping a problem to yourself can add to your stress. If you have a personal problem, or something is worrying you, talk it over with your parents or friends. Sharing what’s on your mind can help you figure out what to do about the problem.
22.______
Lots of people feel stressed before a test, a tryout, or a big moment. You might feel your heart beating fast or your hands shaking. You don’t have to let those feelings hold you back. Your feelings will slowly go away after you step up to your big moment. As you get ready, remind yourself that you can deal with it. Be confident and tell yourself “I’ve got this”. Then take a deep breath and go ahead and give it your best try. Each time you try something, it’s a chance to get better at it.
23.______
When something doesn’t go the way you hoped, you might have lots of strong feelings. You may feel upset, sad, disappointed, or angry. It’s OK to feel the way you feel. But it’s not OK to use actions to show your feelings. When you put feelings into words, it helps you choose wiser ways to act. You can’t change what happened. But you can say how you feel and why. And that helps you let go of some stress and strong feelings.
DDothingsactively
答案:
[语篇解读] 本文介绍了一些缓解压力的建议。
21.B 标题归纳题。根据第二段中的“If you have a personal problem...talk it over with your parents or friends. Sharing what’s on your mind can help you figure out what to do about the problem.”可知,这一段讲了要和父母或者朋友谈谈自己遇到的问题。选项B“谈论问题”与之匹配。故选B。
22.A 标题归纳题。根据第三段中的“Be confident and tell yourself ‘I’ve got this’.”可知,选项A“有‘我能行’的态度”与之匹配。故选A。
23.C 标题归纳题。根据第四段中的“When you put feelings into words, it helps you choose wiser ways to act...And that helps you let go of some stress and strong feelings.”可知,这一段讲了要说出自己的感受。选项C“用语言表达你的感受”与之匹配。故选C。
(二)阅读下列短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
B
人与社会·人际交往
According to a recent survey, about 52% of WeChat users aged 18 to 29 block (屏蔽) their parents on WeChat Moments, also known as “Friends’ Circle”. My parents don’t know Moments very well, and I have told them I don’t use it any more. I just need some private space.
—Lu Zhiping, 21 years old
I don’t block my parents completely. They are in a certain group in which I only share positive posts. I just don’t want my parents to worry about me. Last year my parents saw a Moments picture of my hand getting burned while cooking. It was nothing serious but they left for Nanjing to make sure I was all right.
—Xie Yun, 26 years old
The survey also found that more than 49% of Chinese parents use WeChat as the main way to communicate with their children.
When asked what they would do about being blocked, some parents said they would have a talk with their children to find out the reason, while others said they wouldn’t care.
And some parents are smarter than their kids. “I didn’t realize I was blocked until I compared what I could see on my phone with what my son’s aunt could see,” said Mrs Chen, a mother of a 27-year-old son. “Now I’m following my son’s posts through his aunt’s Moments. It seems that my son doesn’t know about this.” (E8202003)
24.______ is another name for WeChat Moments.
A.QQ space B.Friends’ Circle C.Internet D.Post
25.Why did Xie Yun’s parents visit her last year?
A. Because they wanted to have a trip to Nanjing.
B.Because they missed her very much.
C.Because they worried about her.
D.Because they had an important meeting in Nanjing.
26.Mrs Chen thinks it’s ______ to follow his son’s posts through his aunt’s Moments.
A.silly B.terrible C.wrong D.wise
答案:
[语篇解读] 本文讲的是孩子在朋友圈屏蔽父母的现象。
24.B 细节理解题。根据第一段中的“WeChat Moments, also known as ‘Friends’ Circle’”可知答案为B。
25.C 推理判断题。根据第二段可知,她的父母跑了很远去看她,是因为他们为她担心,故答案为C。
26.D 推理判断题。根据最后一段的描述可推知,陈太太认为通过孩子阿姨的朋友圈来关注孩子的动态是明智的,故选D。
C
人与自我·职业精神 (2024北京二中教育集团期中)
The Mogao Caves are a very special place in China, which are located in Dunhuang, Gansu Province. The Mogao Caves are thousands of years old and were listed as a world heritage (遗产) site by UNESCO in 1987.
Many people, including archaeologists (考古学家) and researchers, work hard to take care of the Mogao Caves and learn more about them. Fan Jinshi is one of them.
Fan was born in Beijing on July 9, 1938. Her father was a graduate of Tsinghua University and had a strong interest in Chinese classical art and culture.
Influenced by her father, Fan liked visiting museums when she was in middle school. With a great love of Chinese culture, she studied in the archaeology department at Peking University and graduated in 1963. Then she started working at Dunhuang and has worked there ever since. She spends almost 60 years taking care of Dunhuang. People call her the “Daughter of Dunhuang”.
On May 4, 2023, the “ Daughter of Dunhuang ” Fan Jinshi returned to Peking University and brought back 10 million RMB donations to set up the Fan Jinshi Education Fund (基金) to support the research of Dunhuang studies at Peking University.
“Money made should be spent in the right way. People cannot only think of themselves,” she said. “Hopefully the setting of the fund can help Dunhuang studies at the university, so it can make people know more about Dunhuang and raise cultural confidence of the nation.”
27.How long has Fan Jinshi worked at Dunhuang?
A.For almost forty years.
B.For about eighty years.
C.For almost sixty years.
D.For over seventy years.
28. 新考法·代词指代题 What does the underlined word “them” in Paragraph 2 refer to?
A.Archaeologists.
B.The Mogao Caves.
C.Researchers.
D.World heritage sites.
29.Which is NOT the purpose of setting up the Fan Jinshi Education Fund?
A. To support the research of Dunhuang at Peking University.
B.To help people not to think of themselves.
C.To make people know more about Dunhuang.
D.To raise cultural confidence of the nation.
答案:
[语篇解读] 文章主要讲述了被称为“敦煌的女儿”的樊锦诗在保护莫高窟上所付出的努力和做出的贡献。
27.C 细节理解题。根据第四段中的“Then she started working at Dunhuang and has worked there ever since. She spends almost 60 years taking care of Dunhuang.”可知,樊锦诗在敦煌工作了约六十年。故选C。
28.B 代词指代题。根据画线词前的“Many people, including archaeologists and researchers, work hard to take care of the Mogao Caves and learn more about”可知,them指代的是前面提到的莫高窟。故选B。
29.B 细节理解题。根据倒数第二段中的“to set up the Fan Jinshi Education Fund to support the research of Dunhuang studies at Peking University”和最后一段最后一句可知,设立樊锦诗教育基金的目的不包括“帮助人们不去想自己”。故选B。
D
人与社会·发明创新 (2024河北顺平期末改编)
Plastic pollution in the ocean is bad for wildlife. It takes years to break it down and it is difficult to clean it up. However, the Dutch company RanMarine Technology found a way to make less plastic waste go into the ocean.
The WasteShark is a robot. It collects plastic waste as well as other unwanted things in rivers and near the shore (海滨) before it goes out into the ocean. Like a whale shark, the robot has a big “mouth” at its front through which waste can get inside, while water just passes through. At just under 1.6 m long and 110 cm wide, the robot can go into narrow areas of water. People can control it from 3 kilometers away, or it can follow GPS routes on its own. Moving through the water at 3 kilometers per hour, the WasteShark can clean up to 500 kilos of waste every day.
Collecting waste close to the shore is easier and less expensive than collecting it in the ocean. Once plastic or trash ends up in the ocean, it’s very hard to collect because it does break down, and gets smaller and smaller.
Several WasteSharks are already being used around the world, including on the east coast of the US, the UK, India, Republic of Korea and South Africa. (E8201003)
30.How long does it take to break the plastic pollution down?
A.Several years. B.Several months. C.Several weeks. D.Several days.
31.What can we learn about the robot from this passage?
A.The robot can collect waste in the water.
B.The robot can find sharks in the ocean.
C.The robot can only collect plastic in the sea.
D.The robot can help people keep away from sharks.
32.Which one is TRUE according to the passage?
A.The robot has a big nose.
B.People can control the robot from 3 meters away.
C.The robot can follow GPS routes on its own.
D.The robot can clean up to 500 kilos of waste every week.
33.What’s the Chinese meaning of the underlined word “narrow”?
A.宽的 B.圆的 C.方的 D.窄的
答案:
[语篇解读] 本文主要介绍了一款名叫WasteShark的机器人,它可以收集河流里和海滨附近的垃圾。
30.A 细节理解题。根据第一段中“It takes years to break it down and it is difficult to clean it up.”可知,分解塑料污染需要几年时间。故选A。
31.A 细节理解题。根据第二段中“It collects plastic waste as well as other unwanted things in rivers and near the shore before it goes out into the ocean.”可知,这个机器人可以收集水中的垃圾。故选A。
32.C 细节理解题。根据第二段中“People can control it from 3 kilometers away, or it can follow GPS routes on its own.”可知,这个机器人可以自己跟随GPS路线行动。故选C。
33.D 词义猜测题。根据画线词所在句“At just under 1.6 m long and 110 cm wide, the robot can go into narrow areas of water.”可知,机器人宽不到110厘米,可以进入狭窄的水域,由此推测narrow意为“窄的”。故选D。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭