2025年5年中考3年模拟八年级英语下册北师大版北京专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟八年级英语下册北师大版北京专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟八年级英语下册北师大版北京专版》

二、完形填空(每题1分,共8分)
人与社会·团队精神 (2024北京平谷区中考二模)
阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
Recently, we went on a six - day field trip. I had many heart - warming memories.
The most memorable part for me was climbing the “Graduation Wall”, a 4.2 - meter barrier (障碍) we had to climb without any tools. As sunlight cast an orange glow over its brown surface, the ______ began with a countdown.
In the beginning, the boys climbed so easily that they made the wall seem less scary. However, after I watched a girl suspend with her feet flailing, my fear built up as I imagined her possible fall.
Finally, it was my turn. My heart ______ and I was more scared. Shaking slightly, I was unwilling to step on my classmates' knees and shoulders, meanwhile, I ______ my dirty shoes would get their clothes dirty. Then, the boy below called out, “Just step on my shoulder!” as if he sensed my unwillingness. With apologies in my mind, I ______ placed my feet on his shoulders, though I was driven by the supportive spirit of my classmates.
The climb was unexpectedly smooth. I didn't know clearly whose hand I was holding. I was quickly ______ up, and my legs followed. I was on the top and looked over the edge from my new point on the platform. In only a few seconds, I had risen above the terrible height of 4.2 meters that had seemed impossible before.
As it turned out, our class completed the challenge in just 16 minutes! However, it wasn't the impressive time that ______ me most, but rather the strong ______: Every gaze was fixed upward, and every hand was stretched out firmly to safeguard the climber. The sight of reddened shoulders and sweaty palms (手掌), with waves of encouragement and cheers, made me realize that it's our cooperative spirit that ______ a deep sense of belonging and unity. (E8205003)
13. A. game
B. experience
C. lesson
D. challenge
14. A. raced
B. beat
C. ran
D. broke
15. A. knew
B. said
C. feared
D. thought
16. A. closely
B. bravely
C. anxiously
D. carefully
17. A. mixed
B. lifted
C. moved
D. put
18. A. encouraged
B. expected
C. affected
D. respected
19. A. will
B. encouragement
C. trust
D. support
20. A. creates
B. invents
C. means
D. owns
答案: 13.D 考查名词。根据最后一段中的“our class completed the challenge in just 16 minutes”可知是挑战以倒计时开始。故选D。
14.A 考查动词。根据空前的“My heart”和空后的“I was more scared”可知,作者心跳加速。故选A。
15.C 考查动词。根据下文“my dirty shoes would get their clothes dirty”可知,作者害怕自己的脏鞋子会弄脏他们的衣服。故选C。
16.D 考查副词。根据“With apologies in my mind”和“though I was driven by the supportive spirit of my classmates”可知,尽管有同学们的支持,作者还是带着歉意小心地把脚放在那个男孩的肩膀上。故选D。
17.B 考查动词。根据下文“I was on the top and looked over the edge from my new point on the platform.”可知,作者被下边的人举了起来。故选B。
18.C 考查动词。根据语境可知,此处指对作者影响最大的不是那段令人印象深刻的时光。故选C。
19.D 考查名词。根据上文“though I was driven by the supportive spirit of my classmates”可知,对作者影响最大的是强有力的支持。故选D。
20.A 考查动词。根据语境可知,他们的合作精神“创造”了一种深深的归属感和团结感。故选A。
三、阅读理解(每题2分,共12分)
(一)阅读下列四个成语故事,请将三个学生的英语学习问题与对应的成语故事进行匹配。选项中有一项是多余选项。
A
跨语文·成语故事 (2024山东高青中考二模改编)
A. The old emperor liked group music. A man knew this and joined the musical team. But the new emperor enjoyed the music played by every single musician. The man without any musical ability was afraid and ran away.
B. Several men were drawing snakes on the floor. One man was the first to finish a snake but he didn't win because he added feet to his snake.
C. A man wanted to steal a big bell next door. However, he had to make a lot of noise so he covered his ears with pieces of clothes, thinking if he couldn't hear the noise, neither could others.
D. A sheep keeper found a sheep had been gone and he discovered there was a hole in the sheep's fold. So he fixed it right away. As a result, the rest of the sheep were safe.
21. ______ Some students pretend (假装) that they know the grammar rules. But in fact, they don't.
22. ______ Students need to learn a lesson from mistakes, so they won't make them next time.
23. ______ Some students seem to be able to recite (背诵) the English texts in groups. But if they are asked to do it alone, they can't.
答案: 21.C 信息匹配题。根据题干可知,一些学生假装知道语法规则,但实际上他们并没有掌握。选项C是“掩耳盗铃”的故事,符合题意。故选C。
22.D 信息匹配题。根据题干可知,学生需要从错误中吸取教训,以免再犯。选项D是“亡羊补牢”的故事,符合题意。故选D。
23.A 信息匹配题。根据题干可知,一些学生在小组背诵时能背下来英语课文,但如果让他们单独背诵,他们就做不到。选项A是“滥竽充数”的故事,符合题意。故选A。
(二)阅读下面短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
B
语言能力·理解能力 (2024广东广州番禺区中考一模改编)
For Ma Yifei, the violin performance of the Beijing 2022 Olympic theme song, Snowflake, was her best present for Paralympians (残奥会运动员) all over the world. Even though snowflakes are related to winter, she let others feel warmth, hope and light through her performance.
Ma went blind at the age of two because of an illness. She became interested in music when she was young. She started to learn to play the piano at five and the violin at nine, experiencing the “colorful” music through sound and emotion.
Ma's mother Ha Chunyan, a former music teacher in a primary school, helped her memorize the musical score (乐谱) before she played the piano. Ma could not see the keys and always played the wrong notes. It took her thousands of tries to play a piece correctly.
Learning the violin was more challenging. Ma needed to feel the teacher's hands, arms and back to learn the movements, and listen to the sound of the strings (弦) over and over again to feel the muscles (肌肉) herself.
“After three years of learning, she still could not make any sound except terrible noises,” said Ha, who advised her daughter to give up the violin. But Ma said, “As I've been practicing so long, it's hard to give up. I believe I will play better if I persist in practicing.”
In 2018, Ma got a chance to follow Sheng Yuan and Cao Yuhan, famous musicians from the Central Conservatory of Music, to study music in Beijing. She left her home in Ningxia to follow her musical dream, though she knew there would be more challenges ahead.
Ma expressed her excitement about performing at the big event, “All my hard work has paid off. I'm proud of standing on the stage today.” (E8205003)
24. 新考法·写作手法题 How does the writer describe Ma's difficulties in learning the violin?
A. By questioning.
B. By listing numbers.
C. By offering advice.
D. By giving examples.
25. What does the underlined phrase “persist in” probably mean in Paragraph 5?
A. keep on
B. end up
C. take pride in
D. look forward to
26. What does Ma's story tell us?
A. Old habits die hard.
B. There is no place like home.
C. Practice makes perfect.
D. A good friend is like a mirror.
答案: 24.D 写作手法题。第四段描述了马奕菲需要感知老师的手部、胳膊和背部动作并反复听弦音来感受肌肉运动,体现出马奕菲在学习小提琴时遇到的困难,用的是举例的写作手法。故选D。
25.A 词义猜测题。根据画线短语前的“As I’ve been practising so long, it’s hard to give up. I believe I will play better”可推知,她相信自己会弹得更好,只要坚持练习。因此persist in表示“坚持”,与keep on意思相近。故选A。
26.C 推理判断题。通读全文可知,本文讲述了马奕菲在学习小提琴时遇到了很多困难,但她坚持不懈,努力练习,终获成功的故事。由此推知,马奕菲的故事告诉我们熟能生巧。故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭