第42页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
三、阅读理解
When Xiong Chuanfa,34, blows a life-like tiger out of sugar in just minutes, kids look at him in surprise thinking he is a magician(魔术师).
Xiong has been blowing sugar figurines(吹糖人) for over twenty years. Blowing sugar figurines is a Chinese traditional folk art with a history of over 600 years and has been listed as a state-level intangible cultural heritage(国家级非物质文化遗产). Every morning, Xiong prepares the sugar and drives to different markets in Nanchang to start his magic show.
He heats the sugar, pulls out a little to make a ball and blows it into different shapes—a rabbit, a monkey, and even Bing Dwen Dwen, the mascot of the Beijing 2022 Winter Olympics.
People, especially little kids, are interested in his skills. Many college students have been drawn to the art, waiting in line for hands-on experience. Among them, Simon, a foreign student, couldn’t help having a try. Though it looked easy, he found it hard to make it. Thanks to Xiong’s help, Simon finally saw a horse slowly taking shape. Simon was deeply moved after learning about the art. “I just can’t believe the traditional folk art can be kept so well here. Chinese culture should be spread around the world,” he said.
This art has been passed down for four generations in Xiong’s family. His 6-year-old son often blows sugar balloons, just like what he used to do as a child.
“We will pass on the intangible heritage,” said Xiong.
( )1. From the passage we can learn that Xiong Chuanfa is ________.
A. 20 years old
B. 34 years old
C. a bus driver
D. a foreign magician
( )2. Which of the following is true according to the passage?
A. Only children are interested in Xiong’s skill.
B. Blowing sugar figurines has a history of over 600 years.
C. This art has been passed down for five generations in Xiong’s family.
D. Xiong makes a rabbit by pulling off some sugar, heating it, making a ball and blowing it.
( )3. According to the passage, we can infer that Simon will most probably ________.
A. stay in China to blow sugar horses
B. offer Xiong a helping hand in class
C. learn more about Chinese culture
D. blow perfect sugar figurines next time
( )4. Where is the text most probably from?
A. A storybook.
B. A community notice.
C. A travel guide.
D. A magazine.
When Xiong Chuanfa,34, blows a life-like tiger out of sugar in just minutes, kids look at him in surprise thinking he is a magician(魔术师).
Xiong has been blowing sugar figurines(吹糖人) for over twenty years. Blowing sugar figurines is a Chinese traditional folk art with a history of over 600 years and has been listed as a state-level intangible cultural heritage(国家级非物质文化遗产). Every morning, Xiong prepares the sugar and drives to different markets in Nanchang to start his magic show.
He heats the sugar, pulls out a little to make a ball and blows it into different shapes—a rabbit, a monkey, and even Bing Dwen Dwen, the mascot of the Beijing 2022 Winter Olympics.
People, especially little kids, are interested in his skills. Many college students have been drawn to the art, waiting in line for hands-on experience. Among them, Simon, a foreign student, couldn’t help having a try. Though it looked easy, he found it hard to make it. Thanks to Xiong’s help, Simon finally saw a horse slowly taking shape. Simon was deeply moved after learning about the art. “I just can’t believe the traditional folk art can be kept so well here. Chinese culture should be spread around the world,” he said.
This art has been passed down for four generations in Xiong’s family. His 6-year-old son often blows sugar balloons, just like what he used to do as a child.
“We will pass on the intangible heritage,” said Xiong.
( )1. From the passage we can learn that Xiong Chuanfa is ________.
A. 20 years old
B. 34 years old
C. a bus driver
D. a foreign magician
( )2. Which of the following is true according to the passage?
A. Only children are interested in Xiong’s skill.
B. Blowing sugar figurines has a history of over 600 years.
C. This art has been passed down for five generations in Xiong’s family.
D. Xiong makes a rabbit by pulling off some sugar, heating it, making a ball and blowing it.
( )3. According to the passage, we can infer that Simon will most probably ________.
A. stay in China to blow sugar horses
B. offer Xiong a helping hand in class
C. learn more about Chinese culture
D. blow perfect sugar figurines next time
( )4. Where is the text most probably from?
A. A storybook.
B. A community notice.
C. A travel guide.
D. A magazine.
答案:
1. B
2. B
3. C
4. D
解析:1. 由第一段第一句“Xiong Chuanfa,34”可知,他34岁,选B。2. 第二段明确提到“Blowing sugar figurines... with a history of over 600 years”,B项正确;A项“Only children”错误,文中提到“Many college students”;C项“five generations”错误,文中是“four generations”;D项步骤顺序错误,应为先加热糖,再拉一点做球,然后吹,而非“pulling off some sugar, heating it”。3. Simon说“Chinese culture should be spread around the world”,可推断他会更多了解中国文化,选C。4. 文章介绍传统民间艺术,最可能来自杂志,选D。
2. B
3. C
4. D
解析:1. 由第一段第一句“Xiong Chuanfa,34”可知,他34岁,选B。2. 第二段明确提到“Blowing sugar figurines... with a history of over 600 years”,B项正确;A项“Only children”错误,文中提到“Many college students”;C项“five generations”错误,文中是“four generations”;D项步骤顺序错误,应为先加热糖,再拉一点做球,然后吹,而非“pulling off some sugar, heating it”。3. Simon说“Chinese culture should be spread around the world”,可推断他会更多了解中国文化,选C。4. 文章介绍传统民间艺术,最可能来自杂志,选D。
查看更多完整答案,请扫码查看